امرالله صالح، معاون اول حکومت پیشین افغانستان، گفته است ۲۵ میلیون دلار از درآمد معدن زغالسنگ افغانستان در حکومت طالبان ناپدید شده و بررسیهای ابتدایی اعضای طالبان نشان میدهد که شهابالدین دلاور در این سرقت دخیل بوده است.
صالح، روز پنچشنبه نهم شهریور (۳۱ اوت)، در رسانه اجتماعی ایکس نوشت که این دزدی از عواید معدن زغالسنگ استان سمنگان در شمال افغانستان صورت گرفته است.
او تصریح کرد: «یکی از مسئولان اداره امورطالبان به اسم سیفالله طیب موظف شده است که موضوع را تحقیق و بررسی کند. او تا اکنون ۱۴ مورد دزدی و فساد را زیر بررسی گرفته است که شخص وزیر به اسم شهابالدین دلاور در غارت و دزدی این ۲۵ میلیون دلار سهم و دست دارد.»
به گفته صالح، در اسناد آمده است که درآمد معدن زغالسنگ ازطریق حواله ارسال شده است، در حالیکه باید ازطریق بانک انتقال داده میشد. معاون پیشین ریاستجمهوری افغانستان بر اساس گفتههای سیفالله طیب، نوشته است که مقداری از پولهای دزدیده شده به حساب پسر وزیر معادن و پترولیم طالبان در دبی حواله شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
امرالله صالح در صفحه اکس (توییتر سابق) نوشته است: « ملا هبتالله گفته است که ظرف ۱۰ روز گزارش آخری ترتیب گردد، اما واضح است که گروه طالب فساد داخلی را برملا نخواهد ساخت، زیرا میدانند که نفرت و خشم مردم بر ضد این گروه بهصورت نجومی افزوده خواهد شد.»
این حرفهای معاون پیشین ریاستجمهوری افغانستان در حالی مطرح میشود که طالبان اخیرا قراردادهای معادن را افزایش دادهاند و وزیر معادن این گروه، خواهان تسریع روند استخراج معادن شده است. طالبان بهتازگی قرارداد استخراج هفت معدن را در کابل، با شرکتهای مختلف امضا کردهاند.
با این حال، شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم طالبان، روز پنچشنبه نهم شهریور (۳۱ اوت)، در جلسه امضای قراردادهای استخراج هفت معدن استانهای مختلف افغانستان در کابل گفت که قراردادهای معادن کاملا شفاف است و از قاچاق و استخراج غیرقانونی معادن نیز جلوگیری شده است.
قرارداد استخراج هفت معدن به ارزش بیش از ۶.۵ میلیارد دلار، روز پنچشنبه، با حضور ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر و مقامهای دیگر طالبان در کابل امضا شد.
وزارت معادن و پترولیم طالبان در رسانه اکس به نقل از دلاور نوشته است معدن طلا در ولایت تخار با مساحت ۱۲ کیلومترمربع، به شرکت چین افغانستان و شرکت زورور افغانستان واگذار شده و در آن ۳۱۰ میلیون دلار سرمایهگذاری میشود.
به گفته او، کان دوم معدن مس عینک لوگر به مساحت ۲۴۰ کیلومتر مربع، با سرمایهگذاری ۴۱۱ میلیون دلاری، به شرکت خصوصی «تویار» واگذار شده است.
دلاور گفت: «بلاک اول معدن آهن غوریان در ولایت هرات، با سرمایهگذاری ۲.۸ میلیارد دلاری، به شرکت وطن درخشان واگذار شده است. بلاک دوم معدن آهن غوریان در ولایت هرات با سرمایهگذاری ۸۷۴ میلیون دلاری، به شرکت ساحل شرق میانه، شرکت ایپیکو ترکیه و شرکت دره نور واگذار شده است.»
به گفته وزارت معادن و پترولیم طالبان، «بلاک سوم» معدن آهن غوریان در استان هرات، با سرمایهگذاری ۵۷۳ میلیون دلاری، به شرکت شمش ملی و «جی بیام» بریتانیایی واگذار شده است.
به همین ترتیب، قرارداد کان چهارم معدن آهن غوریان استان هرات به شرکت باختر فولاد احیا سپاهیان و پارسیان به ارزش سرمایهگذاری یک میلیارد و ۱۷ میلیون دلار و همچنین قرارداد معدن سرب بلاک دوم شهرستان تولک استان غور به شرکتهای «افغان اینویست اوابیکو» به ارزش سرمایهگذاری ۵۳۷ میلیون دلار واگذار شده است.