تداوم بازداشت شهروندان در شهرهای مختلف؛ بی خبری از پدر محمد مهدی کرمی

گزارش سازمان‌های حقوق بشری از تداوم بازداشت دو شهروند بهایی و دو روحانی اهل سنت

هرچه فاصله زمانی با سالگرد خیزش سراسری کمتر می‌شود، شدت بازداشت فعالین سیاسی نیز بیشتر می‌شود. روز شنبه رسانه‌های حقوق بشری از بازداشت‌های جدید و بلاتکلیفی بازداشت‌شدگان روزها و ماه‌های قبل خبر دادند. در همین راستا ایوب آغالیانی، جوان ۲۲ ساله اهل اشنویه، که پاییز سال گذشته در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت و در دو پرونده به حبس و شلاق محکوم شده بود، توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بازداشت و به زندان نقده منتقل شد.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو گزارش داد که روز چهارشنبه ایوب آغالیانی، پس از احضار و بازداشت توسط دادسرای اجرای احکام این شهر، جهت اجرای حکم چهار سال حبس به زندان نقده انتقال یافت.

ایوب آغالیانی پیشتر در دی‌ ماه سال گذشته توسط شعبه ١٠١ دادگاه کیفری شماره ٢ اشنویه به ١٠ سال و ٦ ماه حبس و ٧٠ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده بود که این حکم در نهایت با تخفیف مجازات به چهار سال زندان تعزیری تغییر یافت و هم‌اکنون برای اجرای حکم حبس این پرونده، در زندان به سر می‌برد.

در بهمن ماه سال گذشته نیز این جوان معترض توسط شعبه ١٠۶ دادگاه کیفری دو ارومیه از بابت اتهام «تخریب اموال عمومی به قصد مقابله با نظام و اخلال در نظم و آسایش عمومی» به یک سال و پنج ماه حبس محکوم شده بود.

این در حالی است که ایوب آغالیانی در پرونده سوم خود، بیستم اسفند ماه ١٤٠١، در شعبه سوم دادگاه انقلاب ارومیه حاضر شده و به اتهامات «اخلال در نظم و آسایش عمومی» و «تخریب اموال عمومی به قصد مقابله با نظام و قیام مسلحانه در برابر حکومت اسلامی (محاربه و قیام مسلحانه علیه حکومت اسلامی)» محاکمه شده بود.

هرانا نیز گزارش داد که قرار جلب به دادرسی برای یونس قلی زاده و ابراهیم آسمانی، از فعالین مدنی توسط مرجع قضایی صادر شده است.

به گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر، این افراد به همراه چهارده نفر دیگر به اتهام «تمرد نسبت به ماموران حین انجام وظیفه»، «توهین به مقامات و مامورین» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی»، بازداشت شده بودند. این اتهامات طی مراحل اولیه دادرسی علیه این فعالین مدنی مطرح شد. از میان این افراد یونس قلی زاده و ابراهیم آسمانی، پیش از این نیز به واسطه فعالیت‌های خود سابقه بازداشت، محکومیت و برخوردهای قضایی را داشته‌اند.

در گزارشی دیگر، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در استان سیستان و بلوچستان، از بازداشت شماری از شهروندان در راستای حمایت از جریان پادشاهی‌خواه خبر داد. به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، طی روزهای اخیر، شماری از فعالان سیاسی، ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به علت حمایت از پادشاهی‌خواهی، بازداشت و برای تشکیل پرونده به بازداشتگاه آن نهاد امنیتی منتقل شدند.

بر اساس این گزارش، شماری از شهروندان ساکن زاهدان به دلیل برافراشتن پرچم شیر و خورشید در جریان اعتراض‌های شهروندان در این شهر، و حمایت از جریان پادشاهی‌خواه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

همچنین، در بخش دیگری از این گزارش آمده است که فیلم اعترافات اجباری این شهروندان در مقابل دوربین اطلاعات سپاه منتشر شده که مشخص نیست صحبت‌های گفته شده از سوی این افراد در چه شرایطی بیان می‌شود. از سوی دیگر هویت افراد بازداشت شده در این ویدئوها مشخص نیست.

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی در زندان

ماشالله کرمی پدر محمدمهدی کرمی از اعدام شدگان خیزش سراسری نیز با وجود گذشت یازده روز، کماکان در بلاتکلیفی و بازداشت موقت به سر می‌‎یرد. به گزارش کانون حقوق بشر ایران، ماشالله کرمی از روز بازداشت در ۳۱ مرداد ماه ۱۴۰۲، تاکنون فقط توانسته است که یک تماس تلفنی با خانواده خود داشته باشد.

تداوم بازداشت او در راستای افزایش فشار بر خانواده‌های کشته‌شدگان خیزش سراسری و جلوگیری از برگزاری مراسم در آستانه سالگرد خیزش سراسری و کشته شدن عزیزان‌شان صورت گرفته است.

ماشالله کرمی ۳۱ مرداد ماه در یورش ماموران امنیتی به منزلش بازداشت شد. ماموران پس از حمله به منزل این پدر دادخواه، مدال‌ها و لوح‌های قهرمانی فرزندش محمدمهدی کرمی را شکسته و لپ تاپ او را نیز با خود بردند. در همین روز امیرحسین کوهکن وکیل خانواده کرمی نیز بازداشت شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

محمدمهدی کرمی ۲۲ ساله، ساکن کرج، دارای چندین مدال و عنوان قهرمانی مختلف در رشته کاراته، همراه با سیدمحمد حسینی روز شنبه ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱، در زندان مرکزی کرج اعدام شدند.

کمپین فعالین بلوچ نیز اعلام کرد دو تن از روحانیون اهل سنت، کماکان در بلاتکلیفی و بازداشت به سر می‌برند. بر اساس این گزارش مولوی کامران و مولوی نذیر از استادان بازداشتی راسک در زندان زاهدان به سر می‌برند. این رسانه همچنین اعلام کرده است که این دو استاد حوزه علمیه اهل سنت از زمان انتقال به اداره اطلاعات زاهدان تاکنون ملاقات حضوری نداشته‌اند و خانواده آن‌ها نگران وضعیت آن‌ها هستند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که پس از گذشت ۷۱ روز از بازداشت «مولوی کامران سالمی زهی» و «مولوی نذیر بخشی زهی» و بازجویی در اداره اطلاعات، این افراد همچنان در بازداشت هستند.

این دو استاد حوزه علمیه مفتاح العلوم راسک، در تاریخ ۲ تیر ماه ۱۴۰۲ توسط ماموران اداره اطلاعات این استان بازداشت شده‌اند. گزارش‌ها حاکی از آن است که ماموران اداره اطلاعات این دو استاد را پس از نماز جمعه ۲ تیرماه  با حمله به حوزه علمیه مفتاح العلوم راسک و شکستن شیشه دفتر بازداشت کرده‌اند.

کمپین فعالین بلوچ به نقل از یک منبع موثق در مورد بازداشت این دو روحانی اهل سنت نوشت: «مولوی کامران و مولوی نذیر بدون هیچ جرم و اتهامی چندین هفته در اداره اطلاعات مورد بازجویی قرار گرفته‌اند و اکنون به زندان منتقل شده‌اند.»

از سوی دیگر کیوان رحیمیان، شهروند بهایی نیز علی‌رغم گذشت بیش از ۴۵ روز از تاریخ دستگیری همچنان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین به سر می برد. به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، کیوان رحیمیان، در تاریخ ۲۷ تیر ماه ۱۴۰۲، در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزلش و پس از تفتیش و توقیف برخی لوزام شخصی بازداشت و برای تشکیل پرونده قضایی به بند ۲۰۹ آن نهاد امنیتی منتقل شد.

با توجه به طولانی شدن مراحل بازجویی‌ها و پیگیری‌های خانواده این شهروند بهایی، او از زمان بازداشت فقط دو تماس کوتاه در حد یک دقیقه و با حضور بازجوی پرونده‌اش با آنها برقرار کرده بود. کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی به نقل از یک منبع مطلع در این خصوص نوشت: «رحیمیان، چندی پیش از سلول انفرادی به اتاق‌های ۳ نفره در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل شد و بخشی از بازجویی‌های او هم به اتمام رسیده اما با توجه به وجود ابهامات باقی مانده، بازجوی پرونده اعلام کرده تا زمان رفع ابهام، این شهروند بهایی در این بند امنیتی به سر خواهد برد.»

این شهروند بهایی پیش‌تر هم به سبب فعالیت در دانشگاه مجازی بهاییان ایران، پس از بازداشت به تحمل حبس محکوم و در شهریور ماه ۱۳۹۶ با اتمام دوران حبس آزاد شده بود.

هرانا نیز اعلام کرد که یک شهروند بهایی دیگر، با وجود گذشت ۱۵۸روز از زمان دستگیری کماکان در بازداشت به سر می‌برد. بر اساس این گزارش، نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهایی ساکن کرج، علیرغم گذشت ۱۵۸ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان کرمان به سر می‌برد.

هرانا به نقل از منابع خود در مورد بازداشت و شرایط نهاله شهیدی یزدی نوشته است: «خانم شهیدی یزدی اخیرا از بابت اتهام «تشکیل دسته یا جمعیت با هدف برهم زدن امنیت کشور» تفهیم اتهام شده است. همچنین وکیل مدافع این شهروند بهایی کماکان اجازه دسترسی به پرونده را ندارد.»

پیشتر وکیل اول شهیدی یزدی، به دلیل عدم همکاری مسئولین قضایی در خصوص دسترسی او به پرونده استعفا داده بود. نهاله شهیدی یزدی، شهروند بهایی و فعال حقوق کودکان پیشتر نیز پیش از این سابقه بازداشت و محکومیت به جرم بهایی بودن داشته است.