چند ساعت پس از انتشار خبر آزادی اعضای گروه موسیقی «تاکداون»، خوانندگان ترانه «دافی»، یکشنبه ۱۲ شهریور (سوم سپتامبر)، رسانههای ایران از بازداشت مدیر بازاریابی نشان تجاری «دافی» خبر دادند.
بنا به گزارشهای منتشرشده، سپهر علیخانی عصر یکشنبه، ۱۲ شهریور، در محل کار خود بازداشت، و به محلی نامعلوم منتقل شده است. هنوز نام نهاد بازداشتکننده و اتهام او اعلام نشده است.
ترانه تبلیغاتی «دافی» در زمان انتشار با استقبال گسترده کاربران شبکههای مواجه شد و بسیاری تصاویری خود را هنگام خواندن و رقصیدن با آن منتشر کردند. این ترانه جنجالی که به دلیل تصنیف و موسیقی شاد و متفاوتش از آن استقبال شد، به سفارش نشان تجاری «لوازم بهداشتی دافی» و برای تبلیغ محصولات این شرکت تهیه شده است.
به گفته منتقدان، استفاده از مواردی مانند نام بردن از مشروبات الکلی و عبارت «زیر سن قانونی هم دافی» مناسب نوجوانان و کودکان نیست و به همین دلیل، مدیران این شرکت هدف انتقاد جریانهای مذهبی نزدیک به حکومت قرار گرفتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سپهر علیخانی اواخر مرداد در گفتگویی ویدیویی، با تایید ارتباط این ترانه به نشان تجاری شرکت مزبور، گفته بود که ایده تولید نوایی مناسب پخش در جشن تولد، پیشنهاد مدیر هلدینگ سیلانه سبز بوده و این اثر شاد زیر نظر گروه بازاریابی شرکت تهیه شده است.
عباس محمدیان، مدیرکل دفتر تبلیغات و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۰ شهریور از ارجاع پرونده این مجموعه تجاری به قوه قضائیه خبر داد و گفت: «صاحبان کالا و خدمات موظف هستند که پیش از انتشار کلیه فعالیتهای تبلیغاتی خود نسبت به اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اقدام کنند، درحالیکه پخش این آهنگ بدون دریافت مجوز صورت گرفته و مدیران شرکت دافی باید در دادگاه حاضر شوند.»
پس از اعلام ارجاع پرونده این هلدینگ به قوه قضائیه، رسانهها از بازداشت اعضای گروه موسیقی «تاک داون» با اتهام تهیه این ترانه خبر دادند. اما پس یک روز، خواننده گروه خبر آزاد شدن خود را اعلام کرد.
همزمان با انتشار اخبار مربوط به ترانه دافی و حواشی آن در روزهای گذشته، دورچی، خواننده رپ، به دلیل آنچه «استفاده از کلمات نامتعارف» اعلام شده، بازداشت شد. این رپر جوان نیز پس از چند روز خبر آزادی خود را اعلام کرد.
بهمن بابازاده، خبرنگار حوزه موسیقی، مدعی شده است که با نگاهی به آمارهای بارگذاری و بازدید این ترانهها، میتوان متوجه افزایش معنادار بازدیدها در پی انتشار خبر بازداشتها شد.
به گفته بابازاده، مجموع آمار بازدید ترانه «دافی» در صفحههای رسمی یا وابسته به این مجموعه تجاری، پیش از بازداشت خواننده آن ۱۹ میلیون بار بوده و پس از انتشار خبر بازداشت او، در مدت کوتاهی به ۴۴ میلیون بار رسیده است.
این الگو در مورد ترانه جنجالیشده «دورچی» نیز تکرار شده است. میزان بازدید این ترانه نیز پیش از بازداشت خواننده آن ۲۱ میلیون بار بوده و پس از بازداشت او به دستکم ۳۸ میلیون بار رسیده است.
آمارها نشان میدهند که اگر هدف حکومت از برخوردهای قضایی با تهیهکنندگان این آثار، ممانعت از ترویج «محتوای نامناسب» است، این برخوردها اثر معکوس دارد و جامعه بیشازپیش کنجکاو شنیدن این آثار میشود.
همچنین، آمار بازدید ترانه «روسریتو» اثر مهدی یراحی نیز در پی بازداشت این هنرمند معترض، در مدتی کوتاه از ۴.۵ میلیون بار به ۱۷ میلیون بار افزایش یافته است.
هرچند خوانندگان ترانههای دارای کلمات حساسیتبرانگیز در فاصله کوتاهی آزاد شدند، مهدی یراحی به دلیل خواندن ترانه اعتراضی در حمایت از زنان ایران، به زندان اوین منتقل شده و تصاویر لحظه بازداشت او در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.