همزمان با بالا گرفتن بحثهای مرتبط با مهاجرت بهویژه در میان کشورهای اروپایی، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، بار دیگر بر لزوم حمایت از پناهجویان تاکید کرد.
به گزارش رویترز، پاپ فرانسیس در تازهترین سخنرانیاش گفت مهاجرانی که در معرض خطر غرق شدن در دریا قرار دارند، «باید نجات یابند»، زیرا انجام این کار «وظیفه بشریت» است و کسانی که مانع نجات آنها شوند مرتکب عملی نفرتانگیز میشوند.
پاپ ۸۶ ساله این سخنان را در یک مراسم دعای مذهبی به یاد پناهجویان گمشده در دریا بیان کرد. این مراسم، روز جمعه ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور)، در کلیسای مارسی واقع در جنوب فرانسه با حضور تعدادی از رهبران روحانی کلیسا برگزار شد.
هدف پاپ فرانسیس از سفر به مارسی، انجام دیدار دو روزه با تمرکز بر دریای مدیترانه و مسئله مهاجرت عنوان شده است. او قصد دارد پیامی از صلح و تساهل را در میان وقایعی که این روزها در اروپا درباره پناهجویان رخ میدهد، به ارمغان آورد.
در این مراسم نیایش، کاردینال ژان مارک آولین، فرانسوی الجزایریالاصل و اسقف اعظم مارسی، از سیاستمدارانی که سازمانهای غیردولتی و کشتیهایشان را از نجات غرقشدگان بازمیدارند، انتقاد کرد.
او تاکید کرد: «نهادهای سیاسی مرتکب جنایتی به همان اندازه سنگین میشوند که قاچاقچیان انسان با به خطر انداختن جان انسانها مرتکب میشوند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پاپ فرانسیس در ادامه گفتههای او تاکید کرد: «نمیتوانیم ببینیم با انسانها بهعنوان ابزار معامله رفتار میشود و آنها زندانی و به شیوههای فجیع شکنجه میشوند. بیش از این نمیتوانیم فجایع تلخ کشتیهای غرقشده را تماشا کنیم که ناشی از قاچاق بیرحمانه از یکسو و بیتفاوتی از سوی دیگر است.»
رهبر کاتولیکهای جهان همچنین گفت: «افرادی که در معرض خطر غرق شدن در دریا قرار دارند، باید نجات یابند. این وظیفه بشریت است، این یک وظیفه تمدنی است.»
این انتقادها پس از آن است که در گرماگرم ورود پناهجویان به اروپا، برخی سازمانهای غیردولتی شکایت کردهاند که دولتها مانع خروج برخی از کشتیهایشان از بندرهای مدیترانه برای نجات مهاجران در معرض خطر شدهاند. برخی نیز گفتهاند کشتیهایشان مجبور میشوند در بندرهایی دور از مناطقی که معمولا قایقهای مهاجران در آنجا یافت میشوند، پهلو بگیرند.
پاپ که در فرودگاه مارسی با استقبال الیزابت بورن، نخستوزیر فرانسه روبرو شد، قرار است روز شنبه با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری این کشور، دیدار کند.
رهبر کاتولیکهای جهان اغلب گفته است که مهاجران باید در میان ۲۷ کشور اتحادیه اروپا تقسیم شوند، با این حال، مثبت بودن کلی نگاه او در این زمینه، برخی از سیاستمداران محافظهکار، بهویژه در فرانسه را عصبانی کرده است.
حمایت پاپ فرانسیس و اسقف اعظم مارسی از پناهجویان، در حالی بود که هیچ کدامشان از دولتهای مدیترانهای که برخورد نامناسبی با پناهجویان انجام میدهند نام نبردند.
در روزهای گذشته ورود هزاران پناهجویان به جزیره لامپدوزای ایتالیا با واکنشهای مختلفی مواجه شده است. این جزیره یکی از اصلیترین نقاط ورود مهاجرانی است که از دریای مدیترانه عبور میکنند.
بر اساس گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل، در سال جدید میلادی تا به امروز حدود ۱۷۸ هزار و ۵۰۰ مهاجر از طریق دریای مدیترانه به اروپا رسیدهاند، در حالی که حدود دو هزار و ۵۰۰ نفر در راه جان باخته یا مفقود شدهاند.
طبق دادههای دولت ایتالیا، نزدیک به ۱۳۳ هزار مهاجر در سال جاری از طریق دریا وارد این کشور شدهاند که تقریبا دو برابر این رقم برای مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ است.
تلاشهای نجات دریایی ایتالیا و یونان پس از غرق شدن دو کشتی بزرگ، بررسی شده و دولت محافظهکار ایتالیا در این زمینه بهدلیل محدود کردن فعالیت قایقهای نجات مهاجران، با انتقاد سازمانهای خیریه روبرو شده است.