همزمان با تحولات سریع خاورمیانه و پیش از آن که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در روز یکشنبه برای دیدار با دونالد ترامپ به آمریکا سفر کند، مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه به تلآویو سفر کرد.
بر اساس گزارشهای منتشرشده، اورتگاس قصد دارد بعد از سفر به اسرائیل، عازم لبنان شود تا گفتگوهایی میان این دو کشور که در شرایطی شکننده به آتشبس رسیدهاند، داشته باشد.
جزئیاتی از مذاکرات اورتگاس با نمایندگان اسرائیلی و سپس لبنانی منتشر نشده اما به باور کارشناسان، انتظار میرود او بر سر دو موضوع کلیدی، یعنی قصد اسرائیل برای حفظ کنترل پنج منطقه در جنوب لبنان و سرنوشت اعضای حزبالله در اسارت اسرائیل متمرکز باشد.
پیشبینی شده است که گفتگوهای نماینده آمریکا هم در دیدارهای دوجانبه میان مقامات اسرائیل و لبنان و هم در جلسه کمیته نظارت بر سازوکار توافق آتشبس انجام شود.
پیش از این، جوزف عون، رئیس جمهوری لبنان، طرحی را برای رسیدگی به ادامه حضور اسرائیل در مناطقی خاص تدوین کرده بود؛ او با این حال اعلام کرد که از جزئیات این پیشنهاد خودداری میکند تا زمانی که با اورتگاس ملاقات کند.
مورگان اورتگاس کیست؟
مورگان دین اورتگاس، متولد سال ۱۹۸۲ در فلوریدا، مفسر تلویزیونی، افسر نیروی دریایی، تحلیلگر مالی و مشاور سیاسی آمریکایی بوده و از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ در دوران دولت اول ترامپ به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده خدمت کرده است.
اورتگاس که پس از ازدواج به یهودیت گروید، در دانشگاه فلوریدا در رشته علوم سیاسی تحصیل کرده و دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی است.
او تاکنون سمتهای مختلفی در زمینههای امنیتی، دیپلماسی و اقتصادی داشته و همچنین بنیانگذار اندیشکده ملی پولاریس، رئیس مشترک شبکه دموکراسی زنان در موسسه بینالمللی جمهوریخواهان و عضو هیات مشاوران مرکز چین در موسسه هادسون است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در کنار تمام این سمتها، آنچه مورگان اورتگاس را کمی از دنیای سیاست جدا میکند این است که در سال ۲۰۰۲ به عنوان ملکه زیبایی و دختر شایسته فلوریدا انتخاب شد. درواقع او از سال ۲۰۰۷ وارد خدمات دولتی شد اما با تحصیلات و توانایی که داشت خیلی زود برای فعالیت در سمتهای مختلف سیاسی انتخاب شد.
مورگان اورتگاس در سال ۲۰۰۸ تحلیلگر اطلاعاتی در وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا شد و خدماتش در دولت را در آژانس توسعه بینالمللی آمریکا آغاز کرد. او پس از چند سال حضور در عراق، در سال ۲۰۱۰ بهعنوان معاون وابسته وزارت خزانهداری در عربستان سعودی منصوب شد.
این عضو حزب جمهوریخواه به بسیاری از اعضای ارشد این حزب مانند مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا، سناتور لیندسی گراهام و مایک والتز مشاور امنیت ملی جدید آمریکا نزدیک است. او همچنین در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ با داماد او جرد کوشنر همکاری نزدیک داشت.
اورتاگوس در امور خاورمیانه به خوبی آگاه است و با توجه به همین موضوع، بهرغم انتقادات اورتگاس از ترامپ در جریان انتخابات سال ۲۰۱۶ و حمایت او از نیکی هیلی در رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۲۴، رئیسجمهوری آمریکا گفت که با استناد به حمایت قوی جمهوریخواهان او را به عنوان معاون فرستاده ویژه در امور خاورمیانه انتخاب میکند.
ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی تروثسوشال درباره انتخاب مورگان اورتگاس نوشت: «در گذشته مورگان سه سال با من مخالفت میکرد، اما امیدوارم اکنون تجربه کافی را کسب کرده باشد.»
در مقابل نیز اورتگاس با قدردانی از ترامپ و ابراز خرسندی که از ایفای نقش در دولت او، نوشت: «مهمترین چیز در دوران ترامپ این است که ایالات متحده صلح و ثبات را برای یک منطقه آشفته به ارمغان بیاورد.»
Thank you, Mr. President pic.twitter.com/Xw0fm2XMo8
— Morgan Ortagus (@MorganOrtagus) January 20, 2025
اورتگاس اکنون به تیمی پیوسته است که از سوی استیو ویتکاف دوست نزدیک و مورد اعتماد ترامپ رهبری میشود تا به عنوان «تیم صلح» به امور خاورمیانه بپردازند. آنها اولویتهایی را مدنظر دارند از جمله آزادی تمام گروگانهای اسرائیلی در اسارت حماس، ارائه طرحی برای غزه پس از جنگ و همچنین رسیدگی به آتشبس میان اسرائیل و لبنان.
همچنین برخی پیشبینی میکنند ویتکاف و اورتگاس که هر دو یهودیاند، روی یکی از اهداف اصلی سیاست خارجی ترامپ یعنی دستیابی به یک توافق صلح میان اسرائیل و عربستان سعودی کار کنند.
دیدگاههای مورگان اورتگاس درمورد ایران
دونالد ترامپ در حالی اورتگاس را به عنوان معاون فرستاده ویژه در امور خاورمیانه انتخاب کرد که حضورش در رسانهها، اظهارات صریح و تاکید بر سیاستهای مخالف جمهوری اسلامی ایران باعث شده او به چهرهای شناختهشده در سیاست بینالملل تبدیل شود.
مورتگاس در دوران حضورش در وزارت امور خارجه آمریکا همواره از جمهوری اسلامی ایران و چین انتقاد داشت، او همچنین از حامیان آشکار اسرائیل است و موضعی سخت علیه رژیم حاکم بر ایران نشان داده است.
اورتگاس در دوران فعالیتش همواره دنبالکننده سیاستهای دولت ترامپ در دوران فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی بود و از آنها حمایت میکرد؛ سیاستهایی از جمله خروج از برجام، اعمال تحریمهای شدید اقتصادی و تلاش برای انزوای دیپلماتیک ایران در صحنه بینالمللی.
اورتگاس همچنین توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران را تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان خوانده و خواستار اقدامات جدی بینالمللی برای محدود کردن این برنامه شده است.
پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در درماه ۱۳۹۸، اورتگاس اینطور واکنش نشان داد که «هیچ کس بیش از خود مردم ایران تحت تاثیر وحشیگری و تروریسم قاسم سلیمانی قرار نگرفته است.»
او در سخنانش تاکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران از نیروهای نیابتی خود برای «تحریک ترور در سراسر منطقه» استفاده کرده و هشدار داده که آمریکا در مقابل این اقدامات ایستادگی میکند.
در اظهارنظر دیگری نیز مورگان اورتگاس در جایگاه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به سخنرانی از پیش ضبط شده حسن روحانی، رئیسجمهوری وقت ایران در مجمع عمومی سازمان ملل با خطاب قرار دادن او در توییتر نوشت: «حسن روحانی در هفتادوپنجمین مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که ایران از صلح حمایت و با تندروری مبارزه میکند. اگر چنین است، چرا رژیم ایران از سال ۲۰۱۲ به این سو بیش از ۱۶میلیارد دلار در کمک به گروههای نیابتی و شرکای خود در ترور هزینه کرده است. این پول که از مردم ایران دزدیده شده باید به آنها بازگردد.»
او در ادامه نوشت: «تحریمهای آمریکا علیه ایران حمایت این کشور از تروریسم، برنامههای هستهای، مقامات فاسد ایران که مردم ایران را تحت فشار قرار دادهاند را هدف گرفته نه کمکهای بشردوستانه را.»
در سپتامبر ۲۰۲۲ نیز همزمان با حضور ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری وقت جمهوری اسلامی ایران در آمریکا، مورگان اورتگاس با انتشار یادداشتی در روزنامه والاسترتیت ژورنال نسبت به خطر نزدیکی ایران و روسیه برای منافع آمریکا هشدار داد و دولت جو بایدن را مقصر این شرایط معرفی کرد.
او در یادداشت خود تاکید کرد که «افزایش همکاریهای نظامی ایران و روسیه متاثر از سیاست اشتباه دولت بایدن برای لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه حکومت ایران است؛ سیاستی که در زمان دولت ترامپ اتخاذ شد اما با روی کار آمدن دولت بایدن کنار گذاشته شد.»
منتخب ترامپ همچنین بارها از اعتراضات مردمی در ایران حمایت کرده و سیاستهای جمهوری اسلامی را عامل اصلی مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور معرفی کرده است. او بهصراحت اعلام کرد که دولت آمریکا از مبارزات مردم ایران برای آزادی و دموکراسی پشتیبانی میکند.
او در جریان یک کنفرانس خبری در سال ۲۰۱۹ نسبت به خودسوزی سحر خدایاری که خواستهاش آزادی ورود زنان به ورزشگاهها بود اظهار تاسف کرد.
او همچنین زمانی که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بود در حساب توییتر خود به احکام صادر شده برای زنان معترض به حجاب اجباری در ایران اعتراض کرد. اشاره او به ویدئویی بود که به مناسبت روز زن منتشر شد و سه فعال زن را نشان میداد که بدون روسری در حال پخش کردن شاخههای گل بین مسافران زن در متروی تهران بودند اما بازداشت شدند.
پس از شلیک سپاه به هواپیمای اوکراینی در ژانویه ۲۰۲۰ نیز اورتاگوس از مقامات ایران خواست به ایالات متحده اجازه دهند در تحقیقات شرکت کند.
او همچنان در همان سال قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران را به دلیل نقض مداوم حقوق بشر، از جمله نقش داشتن در مرگ زهرا کاظمی، روزنامهنگار، و کمیسیونهای مرگ که هزاران زندانی سیاسی را در دهه ۱۹۸۰ کشتند، محکوم کرد.
او بارها در توییتهایش از مخالفان و معترضان ایرانی حمایت کرده و گفته است که «تمام جهان باید پشت سر ایرانیان بیگناهی باشد که ازسوی دولت خودشان تحت آزار و اذیت قرار میگیرند.»