پاکستان تصمیم دارد مهاجران افغان را اخراج کند

در اولین گام، یک میلیون مهاجر افغان فاقد اسناد از پاکستان اخراج خواهند شد

گروهی از مهاجران افغان در پارکی در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان-Farooq Naeem/AFP

دولت پاکستان طرح وزارت کشورش مبنی بر اخراج جمعی مهاجران افغان از این کشور را تایید کرده است. شبکه خبری نیوز ۱۸ که به منابعی در ارتباط با این تصمیم دست یافته است، نوشت که دولت فدرال پاکستان طرحی را که از طرف وزارت کشور در رابطه با روند اخراج جمعی مهاجران افغان ارائه شده است، تایید کرده و دستور داده است که در اولین فاز حدود یک میلیون مهاجر افغان از این کشور اخراج شوند. وزارت کشور پاکستان در طرحی که به دولت ارائه داده است، مهاجران افغان را متهم کرده که در فعالیت‌های تروریستی، قاچاق مواد مخدر، فعالیت‌های غیرقانونی ارزی و فعالیت‌هایی که به نفع دولت هند است، دست دارند.

منابع آگاه به شبکه خبری نیوز ۱۸ گفتند که در قدم نخست به مهاجران غیرقانونی پرداخته می‌شود و به همین دلیل، در اولین فاز یک میلیون مهاجر افغان اخراج خواهند شد. این منابع آگاه همچنین پیش‌بینی کرده‌اند که اخراج مهاجران افغان از پاکستان، باعث افزایش تنش میان این کشور و گروه طالبان خواهد شد و حتی احتمال درگیری‌های مرزی نیز وجود دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال، منیر اکرم، نماینده دولت پاکستان در سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه در نشست شورای امنیت که به وضعیت افغانستان اختصاص یافته بود، از اخراج جمعی مهاجران افغان از پاکستان خبر داد. او در سخنرانی خود گفت: «در پاکستان در حدود ۴ میلیون مهاجر ثبت‌نام‌شده وجود دارد و همچنین دو میلیون مهاجر هم به صورت غیرقانونی در این کشور حضور دارند. دولت پاکستان تصمیم دارد تا دو میلیون مهاجر غیرقانونی را از این کشور اخراج کند، زیرا امکان دارد که این افراد در فعالیت‌های تروریستی نقش داشته باشند.»

اظهارات منیر اکرم با واکنش نماینده افغانستان در سازمان ملل روبرو شد و نصیر احمد فایق اظهارات او را رد کرد. نشست شورای امنیت نیز با تنش میان منیر اکرم و نصیر فایق به پایان رسید.

پاکستان در نزدیک به نیم قرن گذشته، یکی از مقاصد اصلی مهاجران افغان بوده است. در دهه ۸۰ میلادی بیش از ۵ میلیون مهاجر افغان در پاکستان زندگی می‌کردند. پس از سقوط دولت تحت حمایت روس‌ها، بخشی از مهاجران دوباره به افغانستان بازگشتند. اما با شروع جنگ‌های جناحی مجبور به مهاجرت دوباره شدند. با سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱، بار دیگر موجی از مهاجران افغان از کشورهای همسایه از جمله پاکستان، به افغانستان بازگشتند. اما افزایش ناامنی و گسترش جنگ، باز هم مردم افغانستان را مجبور به مهاجرت کرد. با سقوط جمهوریت و سلطه دوباره طالبان، موج تازه‌ای از مهاجرت شکل گرفت. اما این بار کشورهایی چون ایران و پاکستان تلاش کردند تا جلوی هجوم افغان‌ها به این کشورها را بگیرند.

با این حال، در طی دو سال گذشته، بیش از یک میلیون افغان به پاکستان و بیش از دو میلیون نفر نیز به ایران مهاجرت کرده‌اند. دولت پاکستان می‌گوید در میان مهاجران جدیدی که به این کشور آمده‌اند، تعدادی از جنگجویان مخالف دولت این کشور نیز حضور دارند و حتی از این مهاجران علیه منافع پاکستان استفاده می‌شود. به همین دلیل، این کشور تصمیم دارد تا مهاجران افغان را از پاکستان اخراج کند. پاکستان کنوانسیون مهاجرت ۱۹۵۱ ژنو و همچنین پروتکل ۱۹۶۷ مربوط به پناهندگان را امضا نکرده است. به همین دلیل، دولت این کشور می‌تواند افراد خارجی را که با نام‌های مختلف وارد پاکستان شده‌اند، بازداشت، زندانی و اخراج کند.

طالبان از دولت پاکستان خواسته‌اند با توجه به وضعیت اقتصادی مردم و فقر در این کشور، مهاجران افغان را بازداشت و اخراج نکند. اما به نظر نمی‌رسد که دولت پاکستان اعتنایی به خواسته‌های طالبان در این رابطه داشته باشد.