یوناما در سالگرد حمله به آموزشگاه کاج: در کنار قربانیان می‌ایستیم

در حمله به مرکز آموزشی کاج نزدیک به ۶۰ دانش‌آموز کشته و بیشتر از ۱۰۰ تن زخمی شدند

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت نخستین سالگرد حمله انتحاری به آموزشگاه کاج در غرب کابل اعلام کرد که این سازمان در کنار قربانیان و کسانی که در این رویداد و دیگر حوادث خشونت‌آمیز در افغانستان آسیب دیدند، می‌ایستد.

یوناما با وحشتناک خواندن حمله به مرکز آموزشی کاج، یادآور شد که در آن حمله دست‌کم ۵۴ تن کشته و ۱۱۴ نفر زخمی شدند که اکثر آن‌ها دختران دانش‌آموز هزاره‌ بودند.

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان شامگاه شنبه ۸ مهر در رسانه اجتماعی اکس، نوشت: «دهه‌ها درگیری و حملات بی‌شمار صدمات جبران‌ناپذیری به بار آورده و خانواده‌ها را بدون پاسخ، عدالت یا حساب‌دهی رها کرده است.»

یک عامل انتحاری صبح جمعه هشتم مهر ۱۴۰۱، با حمله به آموزشگاه کاج، یک مرکز آموزشی خصوصی برای آمادگی کنکور، ده‌ها دانش آموز حاضر در این مرکز را هدف قرار داد.

احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، نیز در واکنش به نخستین سالگرد حمله مرگبار به آموزشگاه کاج در کابل تاکید کرد که برای دفاع از حقوق مردم تلاش خواهد کرد.

او گفت: «ما این تراژدی و این خون‌های پاک را فراموش نخواهیم کرد و کمر بسته‌ایم تا برای دفاع از حق همه مردم کشور هر آنچه در توان داریم، انجام دهیم.»

نمایندگی سازمان ملل اضافه کرد که این سازمان همچنان از افغانستان دفاع می‌کند که تا در این کشور همه بتوانند بدون ترس به زندگی روزمره خود بپردازند و عاملان خشونت‌ها پاسخگو باشند.

با گذشت یک سال از این حادثه، تاکنون هیچ گروهی مسئولیت آن را به عهده نگرفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

چند هفته پس از این حمله، سخنگوی طالبان گفت که این گروه شش تن از اعضای گروه داعش را در شهر کابل کشته‌اند. ذبیح‌الله مجاهد گفته بود که این افراد در انفجار مسجد وزیر اکبرخان، حمله به آموزشگاه کاج و شماری از حملات به مناطق غیرنظامی دیگر دست داشتند.

این حمله واکنش‌های گسترده بین‌المللی را برانگیخت. شماری زیادی از کشورها و شورای امنیت سازمان ملل این حمله را محکوم کردند.

در پی این حمله فعالان حقوق بشر تاکید کردند که در افغانستان هزاره‌ها هدفمندانه هدف حمله قرار می‌گیرند. بسیاری از شهروندان افغانستان در کشورهای مختلف هم در اعتراض به این مسئله تظاهرات کردند. معترضان و فعالان حقوق بشر از کشورها و سازمان ملل خواستند که این کشتار هدفمندانه را به عنوان «نسل‌کشی هزاره‌ها» به رسمیت بشناسند.

مرضیه محمدی، یکی از ۵۴ دختر نوجوانی بود که در انفجار هولناک مرکز آموزشی کاج در غرب کابل کشته شد. او رویای دیدار با نویسنده محبوبش، الیف شافاک، خالق رمان «ملت عشق»، را در سر می‌پروراند. تصاویری که پس از مرگش از دفتر خاطرات او در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، در نهایت به دست شافاک رسید. الیف شافاک که مرضیه را نیز همچون هزاران خواننده دیگرش، تا پیش از این رخداد نمی‌شناخت، با مرگ او متوجه شد که دختری در آن گوشه تاریک دنیا در حالی که ادامه تحصیل، آزادی و حتی زندگی معمولی برایش آرزویی دست‌نیافتنی‌ بود، رمان‌های او را می‌خواند و امید داشت او را از نزدیک ببیند. او در یادداشتی در اینستاگرام، در مورد مرضیه نوشت و مرگ او را فاجعه‌بار خواند.

چند هفته پس از این رویداد خونین، بازماندگان و زخمی‌های این حمله انتحاری در آزمون کنکور شرکت و تاکید کردند که راه همکلاسی‌های ازدست‌رفته‌شان را ادامه می‎‌دهند. در آستانه چهلم قربانیان حمله به آموزشگاه کاج، نتایج آزمون سراسری کنکور ۱۴۰۱ افغانستان اعلام شد و بیشتر زخمی‌های حمله به آموزشگاه کاج در رشته‌های دلخواهشان پذیرفته شدند.

فاطمه امیری، یکی از زخمی‌های این رویداد خبر پذیرفته شدن در رشته تحصیلی دلخواهش، علوم کامپیوتر، را در آستانه چهلم دوستانش شنید. او هرچند در حمله به مرکز آموزشی کاج شدیدا زخمی شده و یک چشمش را از دست داده بود، مصمم بود برای تحقق رویای همه همکلاسی‌های جان‌باخته‌اش به درس و تحصیل ادامه دهد؛ بی خبر از آنکه چند ماه بعد طالبان درهای تحصیل در دانشگاه را برای همیشه به روی دختران می‌بندند.