اگرچه جمهوری اسلامی ایران مدتهاست که بهعنوان یکی از سخاوتمندترین حامیان مالی حماس مطرح است و به نظر میرسد که منابع مالی حیاتی را برای این گروه بهمنظور انجام عملیات تروریستی فراهم میکند، اما محققان در آمریکا و دیگر کشورها منبع درآمد دیگری را برای حماس کشف کردند. برخی افراد از نقاطی بسیار دور با اهدای رمزارز از حماس حمایت میکنند.
به گزارش سیانان، وزارت دادگستری ایالات متحده حتی پیش از حمله روز شنبه حماس به اسرائیل، تحقیقاتی کیفری را درباره استفاده این گروه شبهنظامی از رمزارزها از طریق پولشویی آغاز کرده بود.
اگرچه اکثر اسناد دادگاه مهروموم شده است و وکلای وزارت دادگستری جزئیات اندکی از پرونده پولشویی این گروه را منتشر کردهاند، اما بر اساس همین اسناد منتشرشده، پرونده مزبور مربوط به حسابهای رمزارزی مرتبط با حماس است که دولت آمریکا سه سال پیش آنها را توقیف کرده است.
بر اساس اسناد، دادگاه این پرونده در ماه مه در جریان بوده و یک قاضی رسیدگی به موضوعات مدنی مرتبط را برای یک ماه به تعویق انداخته است تا اجازه دهد بررسیهای کیفری بدون اختلال ادامه یابد. همچنین بنابر اظهارات تحلیلگران مستقل، ارزش رمزارزهایی که اسرائیل به ظن ارتباط با حماس توقیف کرده است به دهها میلیون دلار میرسد.
استفاده از ارزهای دیجیتال یکی از راههایی است که حماس از آن برای تامین مالی، همزمان با دور زدن تحریمها، استفاده میکند. آمریکا و اتحادیه اروپا این گروه شبهنظامی را سازمان تروریستی میدانند.
یایا فانوسی، تحلیلگر سابق سیآیای (CIA)، میگوید: «برای حماس و دیگر سازمانهای تروریستی تنها یک روش تامین مالی وجود ندارد. آنها فرصتطلب و سازگارند. تلاش برای توقف آنها بازی موش و گربه دائمی است.»
با وجود همه این تلاشها، توقیفها و پروندههای کیفری، برخی فراخوانهای تامین مالی این گروه شبهنظامی همچنان در معرض دید عموم است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنابر گزارش وزارت امنیت میهن ایالات متحده، حماس و دیگر سازمانهای تروریستی از رسانههای اجتماعی ایکس (توییتر سابق) و فیسبوک برای انتشار آدرس کیف بانک رمزارز خود و اطلاعرسانی درباره نحوه ارسال کمکهای مالی استفاده میکنند.
در سال ۲۰۱۹، مردی در نیوجرسی بهدلیل انتشار پستی در اینستاگرام با عنوان «من همین الان ۱۰۰ دلار به حماس کمک کردم» و همچنین ارسال ۲۰ دلار به این گروه از طریق رمزارز بیتکوین، مجرم شناخته شد. او سپس به تلاشهایش برای کتمان کمکهایش به حماس نیز اعتراف کرد.
به گزارش رویترز، گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس، در ماه آوریل همزمان با تلاشهای دولتها برای نظارت به چنین تراکنشهایی اعلام کرد که برای محافظت از اهداکنندگان، جمعآوری کمکهای مالی از طریق بیتکوین را متوقف میکند.
با اینحال، به نظر میرسد که حماس چنین مسیرهایی را برای جمعآوری کمکهای مالی بهطور کامل متوقف نکرده است. مقامات اسرائیلی، روز سهشنبه ۱۸ مهر، اعلام کردند چند حساب رمزارز دیگر را که این گروه شبهنظامی در جریان عملیات هفته جاری استفاده کرده است، مسدود کردهاند.
بنابر اعلام دولت اسرائیل، حماس در کنار بیتکوین از رمزارزهای دیگری چون اتر، اکسآرپی و تتر هم استفاده میکند.
به گفته دیمتری میشیخین، مدیرعامل شرکت تولیدکننده نرمافزار تحلیل رمزارز بیتاوکی، مشخص نیست حماس تاکنون چه میزان وجه از طریق رمزارزها دریافت کرده است. بنابر گزارش والاستریت ژورنال، آدرسهای کیف پولهای مرتبط با حماس که دولت اسرائیل آنها را توقیف کرده است، از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، حدود ۴۱ میلیون رمزارز دریافت کردهاند.
به گزارش شرکت تحلیل رمزارز الیپتیک (Elliptic)، جهاد اسلامی فلسطین نیز ۹۴ میلیون دلار دیگر از این راه در اختیار داشته است.
به گفته آردا آکارتونا، تحلیلگر الپتیک، حماس و گردانهای عزالدین قسام از نظر میزان کمکهای جمعآوری شده، «یکی از موفقترین سازمانها» در جمعآوری حمایت مالی از طریق رمزارز تا به امروز بوده است.
آکارتونا خاطرنشان کرد که ردیابی رمزارزهای مرتبط با گردانهای عزالدین قسام بسیار پیچیده است، زیرا این گروه از آدرسهای رمزنگاریشده «یک بار مصرف» که برای هر اهداکننده به صورت منحصربهفرد ایجاد میشوند، استفاده میکند و همچنین صرافیهای غیرقانونی را که به صورت ناشناس رمزارزها را به پول نقد تبدیل میکنند، به کار میگیرد.
او در توضیح چگونگی عملکرد حماس در یافتن راههای جدید همزمان با غیرقابلاستفاده شدن راههای پیشین، گفت: «جنایتکاران همیشه به دنبال جایگزینهای بعدی برای ادامه فعالیتهایشان هستند.»
وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۲۱، در گزارشی تصریح کرد که ایران بهعنوان یکی از تامینکنندگان اصلی مالی حماس و جهاد اسلامی فلسطین، سالانه ۱۰۰ میلیون دلار به این سازمانها کمک میکند. بر اساس این گزارش، حماس همچنین در دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس و از طریق سازمانهای خیریهاش، به جمعآوری کمکهای مالی میپردازد.
به گزارش وزارت خزانهداری آمریکا، ایران از شیوههای مختلفی ازجمله شبکههایی از شرکتهای کاغذی، تراکنشهای پنهانی مقامات ارشد و معامله فلزات گرانبها، برای دور زدن تحریمها و تامین مالی این گروههای تروریستی استفاده میکند.