جمع‌آوری کمک برای زلزله‌زدگان بدون هماهنگی طالبان پیگرد قانونی دارد

بیشتر نیروهای طالبان جز شرکت در جنگ‌های چریکی، انفجار و انجام حمله‌های انتحاری، تجربه دیگری ندارند

وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث طالبان روز شنبه ۲۲ مهر (۱۴ اکتبر) اعلام کرد که جمع‌آوری کمک برای زلزله‌زدگان استان هرات، باید با هماهنگی آن‌ها صورت گیرد.  

این وزارتخانه هشدار داده است که هر نوع جمع‌آوری کمک برای زلزله‌زدگان هرات که بدون هماهنگی با حکومت طالبان صورت گیرد، پیگرد قانونی دارد و با کسانی که از این دستور پیروی نکنند، برخورد خواهند کرد.  

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «شماری از افراد، گروه‌ها و نهاد‌ها در نقاط مختلف کشور به راه‌اندازی کمپین‌های جمع‌آوری کمک برای متضرران این زمین‌لرزه هرات اقدام نموده‌اند، اما از آن‌جا که احتمال این وجود دارد که برخی از افراد «بد نیت» و استفاده‌جو از این عمل خیر سوءاستفاده نمایند، نیاز است تا هموطنان ما بیشتر دقت به خرج دهند.» 

وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث طالبان تاکید کرده است که هیچ شخص و گروهی حق ندارد بدون هماهنگی با اداره‌های این گروه در کابل و استان‌ها، اقدام به جمع‌آوری کمک برای زلزله‌زدگان هرات کند.  

کارزارهای متعدد جمع‌آوری کمک در داخل و خارج از افغانستان برای کمک به آسیب‌دیدگان زمین‌لرزه که به سرپناه، غذا و پوشاک نیاز دارند، شکل گرفته است. در این کارزارها تلاش‌ها در راستای جمع‌آوری پول برای تامین نیازهای اولیه آسیب‌دیدگان است، اما طالبان می‌خواهند که کمک‌های جمع‌آوری‌شده به نمایندگی از آن‌ها بین زلزله‌زدگان توزیع شود.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این درخواست طالبان در حالی مطرح می‌شود که گزارش‌هایی مبنی اخاذی شماری از نیروها و فرماندهان طالبان در هنگام توزیع کمک‌های بشردوستانه جامعه جهانی برای مردم افغانستان وجود دارد. در چندین مورد، طالبان کمک‌های بشردوستانه را بین اقوام و نیروهایشان تقسیم کرده‌اند.

هفته گذشته، هرات شاهد دو زمین‌لرزه به بزرگای ۶.۳ و پس‌لرزه‌های متعدد بود. در نتیجه این زمین‌لرزه‌ها، شمار زیادی از ساکنان هرات به‌ویژه در استان زنده‌جان کشته و زخمی شدند.  

روز گذشته دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود که بیش از سه هزار خانه در هرات در نتیجه زمین‌لرزه آسیب دیده و از این میان، ۲۴۹۹ خانه کاملا ویران شده است.  

آمار اوچا نشان می‌دهد که در زمین‌لرزه هرات بیش از ۱۳۰۰ نفر کشته و بیش از ۱۸۰۰ نفر زخمی شده‌اند و بیشترین آمار تلفات مربوط به زنان و کودکان بوده است.  

اما طالبان گفتند که در این زمین‌لرزه بیش از دو هزار نفر کشته شدند.  

عملکرد حکومت طالبان در راستای نجات و امدادرسانی آسیب‌دیدگان زمین‌لرزه با انتقادهای شدیدی مواجه شده است. طالبان در نخستین ساعات زمین‌لرزه، آمار بسیار کمی از جان‌باختگان و زخمی‌شدگان این حادثه ارائه می‌کردند. این اقدام طالبان باعث شد که نیروهای امدادرسان مردمی با تاخیر اقدام به کمک به زلزله‌زدگان بکنند و اجساد برای مدت طولانی زیر آوار بمانند.  

در عکس‌ها و ویدیوهایی که از زمین‌لرزه هرات منتشر شده است، دیده می‌شود که شمار کمی از اعضای طالبان به کمک‌رسانی مشغول‌اند.  

حکومت طالبان بیشتر از طرف افرادی مدیریت و رهبری می‌شود که تحصیلات دانشگاهی ندارند و تنها در مدارس آموزش‌های دینی دیده‌اند. بیشتر نیروهای طالبان جز شرکت در جنگ‌های چریکی، انفجار و انجام حمله‌های انتحاری، تجربه دیگری ندارند و در هنگام وقوع حوادث طبیعی هم‌چون زمین‌لرزه، فاقد توان لازم برای مدیریت بحران‌اند.