دولت رئیسی در دو سال گذشته مشکل دارو در ایران را با وعده بهبود اوضاع به آینده موکول کرده است. این وعدهها تا امروز محقق نشده و هر ماه هشدارها در مورد وضع دارو در ایران بیشتر و جدیتر میشود. اکنون یک نماینده مجلس در مورد کمبود جدی شیرخشک و دارو هشدار داده و میگوید وعده مسئولان دولت کارساز نبوده است.
جلیل میرمحمدی میبدی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، میگوید کشور ماهها است که با کمبود شیرخشک و دارو مواجه است و تذکرهای شفاهی و کتبی نمایندگان کاری از پیش نبرده است. این عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتوگو با خانه ملت گفت: «حتی طرح سوال و برگزاری جلساتی با ریاست دکتر قالیباف رئیس مجلس و حضور وزرای بهداشت و اقتصاد، روسای بانک مرکزی، گمرک، و سازمان غذا و دارو راه به جایی نبرده و در حالی که همه ارکان دولت قول و تعهد دادند که همه گونه همراهی را برای رفع مشکل داشته باشند، اما متاسفانه همچنان شاهد کمبود جدی شیرخشک و دارو در کشور هستیم و مردم بهطور مرتب در تماس با ما انتقاد جدی دارند که چرا کاری انجام نمیدهید و حق هم دارند.»
او میگوید سازمان غذا و دارو قول قطعی داده است که مشکل کمبود شیرخشک را با واردات و با حمایت از تولید داخل رفع خواهد کرد. این در حالی است که به گفته این نماینده مجلس، مسئولان دولت معتقدند وضع شیرخشک در کشور مطلوب است.
از سوی دیگر، چندی پیش فروش شیرخشک در ایران سهمیهای شد. خریداران شیرخشک برای دست یافتن به آن اکنون باید با کدملی در یک سامانه خاص نامنویسی کنند. داروخانههای سراسر ایران نیز از روز پنجشنبه ۲۰ مهر همه انواع شیرخشک نوزادان را بهصورت سهمیهای و تنها با ارائه کد ملی و تاریخ تولد کودک میفروشند.
هانی تحویلزاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک، پیش از این به روزنامه شرق گفته بود که فقط حدود یکبیستم ارز مورد نیاز تولیدکنندگان شیرخشک تامین شده و بنابراین، خطوط تولید برخی کارخانهها تعطیل شده و تولید شیرخشک کاهش یافته است. او با بیان اینکه بر اساس اعلام سازمان غذا و داروی ایران از ۲۰ مهر فروش شیرخشک نوزاد فقط با ارائه کد ملی و تاریخ تولد امکانپذیر است و همه شیرخشکها، از جمله شیرخشک معمولی، نیز مشمول این طرح میشوند، افزود که سهمیه ارز ۴۲۰۰ تومانی دولت برای تولیدکنندگان فقط بخش اندکی از هزینههای آنان را پوشش میدهد. در عوض، دولت قیمت شیرخشک را بهصورت دستوری پایین نگه داشته و اقتصاد این بازار را به هم ریخته است.
برخی در این میان معتقدند که برای تامین شیرخشک باید به تولید داخلی اکتفا کرد. میرمحمدی در اینباره میگوید: «برای تولید شیرخشک و ورود ماده اولیه آن به ارز نیاز داریم و به نوعی وابستگیمان به ماده اولیه و ارزبری همچنان وجود دارد و در دارو هم به همین شکل است؛ در حال حاضر، ۴۵ تا ۴۶ درصد مواد اولیه یا موثره دارویی وارداتی است، البته بسیاری از کشورهای دنیا که صنایع تولیدی دارو هم دارند مواد اولیه را بهدلیل مقرون به صرفه نبودن تولید در حجم کم از کشورهای مختلف تامین میکنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هشدارها در مورد وضع بحرانی دارو و شیرخشک در پاییز امسال پیش از این نیز بارها داده شده بود. در تیر امسال، کمیسیون بهداشت مجلس در سومین گزارش درباره وضع واردات دارو و تجهیزات پزشکی، کمبودها را تایید کرده بود. از طرفی، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی اعلام کرده بود که کمبودهای دارویی در ایران به بیش از ۲۰۰ قلم رسیده است.
بر اساس گزارش کمیسیون بهداشت مجلس، این کمیسیون در تابستان امسال پیشبینی کرده بود که در صورت به کار نبستن تدابیر مناسب، کمبود ذخایر دارویی ایران در مهر و آبان ۱۴۰۲ بحرانی خواهد شد.
از سوی دیگر، مانده مطالبات شرکتهای پخش دارویی تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۲ به بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود که بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان آن مربوط به بدهیهای دانشگاههای علوم پزشکی و تامین اجتماعی میشد. سازمان برنامه و بودجه نیز تا کنون بابت «مابهالتفاوت نرخ ارز دارو» مربوط به ردیف ۱۶ جدول مصارف تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، که رقم ۶۹ هزار میلیارد تومان تصویب شده و ماهانه باید حدود ۵.۷ هزار میلیارد تومان به آن تخصیص میداد، مبلغی پرداخت نکرده است.
با همه اینها، چهار ماه پیش، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، گفت که همه عواملی را که باعث کمبود دارو میشود از بین برده است. در همین حال، یحیی ابراهیمی، نماینده مجلس، گفت که «۳۰۰ قلم کمبود دارو داریم، ولی دولت زیر بار نمیرود و مدام میگوید که همهچیز گل و بلبل است.»
یحیی ابراهیمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، در گفتوگو با اقتصاد ۲۴ گفت: «بر اساس اطلاعاتی که داریم، بیش از ۳۰۰ قلم دارو در داروخانهها کم است. ولی دولت زیر بار نمیرود و مدام میگوید که همهچیز گل و بلبل است. اما واقعیت امر این گونه نیست.»