سازمان ملل امسال را گرمترین سالی خواند که تاکنون ثبت شده است و خواستار اقدام فوری برای مهار گرمایش جهانی و جلوگیری از ویرانیهای پس از آن شد.
سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل در تازهترین گزارش خود هشدار داد که سال ۲۰۲۳ با ثبت رکوردهای تازه آبوهوایی پیشین، «اثری از ویرانی و ناامیدی» را به جای گذاشت.
خبرگزاری فرانسه به نقل از پتری تالاس، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی، نوشت امسال گازهای گلخانهای، درجه حرارت زمین، بالا آمدن آب دریاها و ذوب شدن یخهای جنوبگان، به سطح بیسابقهای رسید.
گزارش سازمان جهانی هواشناسی در حالی منتشر میشود که رهبران جهان برای اجلاس تغییرات «آب و هوا» به ابتکار سازمان ملل متحد در دبی گرد هم آمدند.
در این کنفرانس آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، زنگ خطر بحران اقلیمی را برای رهبران جهان به صدا درآورد.
به گفته دانشمندان، خطرات گرمایش زمین هیچگاه تا این اندازه نبوده است. آنها هشدار میدهند که توانایی رساندن گرمایش زمین به سطح قابلکنترل در حال رنگ باختن است.
بر اساس پیمان اقلیمی ۲۰۱۵ پاریس، کشورهای جهان باید میزان گرمایش زمین را به کمتر از دو درجه سانتیگراد برسانند. پیمانی که به نظر میرسد برخی کشورها به آن چندان اعتنایی نمیکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سازمان جهانی هواشناسی قرار است گزارش نهایی وضعیت آبوهوای جهانی ۲۰۲۳ را در نیمه اول سال آينده میلادی منتشر کند. با اینحال به گفته این نهاد بینالمللی، تفاوت بین ۱۰ ماه نخست امسال با سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۱، گرمترین سالهای ثبت شده، به قدری است که احتمالا تاثیری بر وضعیت امسال نخواهد گذاشت.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی با هشدار در مورد خطر از دست رفتن یخچالهای طبیعی و بالا آمدن آب دریاها، افزود: «نمیتوان به آبوهوای قرن بیستم بازگشت، اما باید از هماکنون برای محدود کردن خطرات آبوهوای نامناسبتر در این قرن و قرنهای آینده اقدام کنیم.»
این نهاد بینالمللی همچنین با اشاره به پدیده «النینو» که در میانه امسال ظاهر شد، پیشبینی میکند که احتمالا در سال آینده هوا گرمتر خواهد شد.
«النینیو»، یک رخداد اقلیمی کلان است که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ میدهد و با تغییر جهت جریان آبهای سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه همراه است.
بر اساس گزارش اولیه این نهاد، رشد غلظت دیاکسیدکربن، متان و اکسید نیتروژن، سه گاز گلخانهای اصلی که در سال ۲۰۲۲ به رکورد بالایی رسید، در سال جاری ادامه دارد.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی با اشاره به رشد ۵۰ درصدی دیاکسید کربن نسبت به دوران پیشا صنعتی، اعلام کرد که حتی اگر انتشار گازهای گلخانهای به شدت کاهش یابد، دما در سالهای آینده بالاتر خواهد رفت.
دبیرکل سازمان ملل متحد از رهبرانی که در دبی گرد هم آمدند خواست تا به اقدامات مهم برای مهار تغییرات آبوهوایی، ازجمله حذف تدریجی سوختهای فسیلی و سه برابر کردن ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر، متعهد شوند.