ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز چهارشنبه با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و سایر رهبران منطقه دیدار کرد. دیداری که به زعم دیپلماتهای روسی، پاسخی قاطع به تلاشهای ایالات متحده آمریکا برای منزوی کردن رهبر روسیه به دلیل جنگ با اوکراین است.
به گزارش وال استریت ژورنال، حساب کاربری «نمایندگی روسیه در ژنو» (Russian Mission in Geneva) در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «استقبال گرم از پوتین در ابوظبی در ششم دسامبر در جریان سفر کاری به امارات متحده عربی تاکیدی بر میزان انزوای جهانی روسیه است.»
کرملین هدف سفر پوتین به خلیج فارس را ضمن پرداختن به بازار جهانی نفت، بحران در خاورمیانه و درگیری اوکراین، «تقویت روابط دوستانه» اعلام کرد.
تلویزیون دولتی روسیه سفر پوتین به این منطقه و استقبال گرم مقامهای ارشد این کشورها از او را به صورت گسترده و کامل پوشش داد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، میگوید که رهبران روسیه و عربستان سعودی در مورد همکاری سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان آن (اوپکپلاس) گفتوگو و توافق کردند که دو کشور به منظور حفظ بازارهای بینالمللی انرژی در سطح مناسب و در وضعیتی پایدار و پیشبینیپذیر، مسئولیت مهم تعاملات را به عهده بگیرند.
او افزود که همکاری بین روسیه و عربستان سعودیــ دو تولیدکننده عمده نفت که در تعیین سیاست تولید متحد شدهاندــ ادامه خواهد یافت و پوتین به ولیعهد عربستان سعودی اطمینان داد که هیچ چیزی نمیتواند «مانع توسعه روابط دوستانه ما» شود.
پوتین در جریان گفتوگو با شیخ محمد بن زاید، رئیس دولت امارات متحده عربی، هم تاکید کرد که روابط روسیه و این کشور حاشیه خلیج فارس به «سطحی بالا و بیسابقه» رسیده و این کشور عمدهترین شریک تجاری روسیه در دنیای عرب شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تجارت دوجانبه این دو کشور در سال ۲۰۲۲ تقریبا ۶۸ درصد رشد داشت؛ با این حال پوتین خاطرنشان کرد که انتظار دارد این همکاریها «امسال افزایش یابد». او گفت: «همکاریهای صنعتی نیز رو به افزایش است چرا که برخی تاسیسات تولیدی در هر دو کشور افتتاح شدهاند و تعدادی طرح بزرگ نفتی و گازی در حال اجرا است.»
پوتین همچنین اشاره کرد که روابط گردشگری بین این کشورها نیز رونق یافته و در سال ۲۰۲۲، تقریبا یک میلیون گردشگر روس به امارات متحده عربی سفر کردهاند.
شیخ محمد بن زاید نیز پوتین را به دلیل «ایفای نقش فعال در توسعه و شکوفایی روابط امارات و روسیه در سطوح مختلف» ستود.
تحلیلگرانی که سیاست روسیه در خاورمیانه را دنبال میکنند، معتقدند هدف رهبر کرملین از تاکید بر روابط تجاری موفق و همکاری بین روسیه و امارات این است که به غرب نشان دهد روسیه با وجود تحریمهای فلجکننده، هنوز هم شرکای ثروتمندی دارد که میتواند به آنها تکیه کند. از سوی دیگر، میخواهد به مردم روسیه اثبات کند که حمله مسکو به اوکراین موجه است زیرا انتقادهای اصلی از این اقدام عمدتا از طرف کشورهای غربی است که به گفته کرملین خواهان نابودی روسیهاند.
هم عربستان سعودی و هم امارات متحده عربی در مورد حمله روسیه به اوکراین بیطرف ماندهاند و هیچیک قصد ندارند برای تحریم مسکو از غرب تبعیت کنند.
امارات با وجود اعتراض واشنگتن، به تامین قطعات الکترونیکی و سایر کالاهایی که روسیه میتواند برای اهداف نظامی از آنها استفاده کند، ادامه داده است. شیخ محمد بن زاید روز چهارشنبه بر حمایت کشورش به منظور «حلوفصل درگیریهای مختلف جهانی از طریق گفتوگو و روشهای دیپلماتیک» تاکید کرد.
این دیدارها در شرایطی انجام میشوند که با حمله ۷ اکتبر گروه شبهنظامی فلسطینی حماس به اسرائیل و آغاز جنگ بین آنها، احتمال بروز درگیری در خاورمیانه بالا رفته است.
پوتین تشدید خشونت بین اسرائیل و حماس را نمونهای از شکست سیاست ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه توصیف کرده است. به گزارش رسانههای دولتی روسیه و این کشورهای خلیج فارس، پوتین در مورد این بحران با رهبران هر دو کشور امارات متحده عربی و عربستان سعودی گفتوگو کرد و بر اهمیت برقراری آتشبس در غزه، محافظت از جان غیرنظامیان و لزوم تلاش برای استقرار صلح دائمی و جامع در منطقه تاکید کرد.