گزارش‌ها و واکنش‌ها درباره وضعیت حقوق بشر در ایران در روز جهانی حقوق بشر

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، مدافعان حقوق بشر در ایران در مجموع به بیش از ۵۴۱ سال زندان و ۵۷۷ ضربه شلاق محکوم شده‌اند

زندان اوین - فرارو

به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، سازمان حقوق بشر ایران با بررسی بیش از ۱۵۰ فعال این حوزه در ایران، تهدیدها و فشارهای امنیتی بر آن‌ها را بررسی کرده است. بر اساس این گزارش، مدافعان حقوق بشر در ایران در مجموع به بیش از ۵۴۱ سال زندان و ۵۷۷ ضربه شلاق محکوم شده‌اند. این سازمان از جامعه بین‌الملل خواست که «حمایت فعال‌تر و قاطعانه‌تری از مدافعان ایرانی نشان دهد».

در این گزارش نام‌ها و تصاویر مدافعان حقوق بشر در ایران و مجازات‌های آن‌ها به ثبت رسیده است. تدوین‌کنندگان این گزارش اعلام کردند که این فهرست صرفا بخش کوچکی از مجموعه کنشگران ایرانی مدافع حقوق بشر ا‌ست و حتما بسیاری از کنشگرانی که با آزار‌واذیت، احضار یا تهدید مواجه شده‌اند، از قلم افتاده‌اند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، با اشاره به این گزارش گفت: «جامعه بین‌الملل شاهد افزایش نگران‌کننده نقض حقوق بشر در ایران است و شناخت بیشتر مدافعان ایرانی حقوق بشر و حمایت بی‌وقفه‌ از آن‌ها ضروری ا‌ست».

سازمان حقوق بشر ایران پیش از این نیز در گزارشی به بررسی آمار اعدام در ایران در طول سال گذشته پرداخته بود. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در سال گذشته میلادی دست‌کم ۵۸۲ نفر را در شهرها و زندان‌های ایران پای چوبه دار برده است. این آمار در قیاس با مدت مشابه در سال پیش از آن، ۷۵ درصد افزایش داشته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فعالان سیاسی و سازمان‌های حقوق بشری، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران را متهم می‌‌کنند که از صدور و اجرای احکام اعدام در ایران به ‌مثابه ابزاری برای پیشبرد سرکوب‌های سیاسی و وحشت‌آفرینی در جامعه استفاده می‌کند. شمار زیادی از احکام اعدام‌ در ایران، در پرونده‌های مرتبط با جرایم مواد مخدر صادر و اجرا می‌شود. بنا بر این گزارش، در سال گذشته میلادی دست‌کم ۲۵۶ تن به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام شده‌اند. این آمار در حدود ۱۰ برابر میانگین اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در سال‌های ۲۰۱۸-۲۰۲۰ است.

از سوی دیگر، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران، از آخرین وضعیت حقوق بشر در استان سیستان و بلوچستان انتقاد کرده است. در گزارش او به مشکلات این منطقه، از جمله «تبعیض نظام‌مند و خشونت مستمر» علیه شهروندان بلوچ پرداخته شده است.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، گفت: «از زمان آغاز جنبش زن، زندگی، آزادی، موارد بسیاری قتل‌ حکومتی علیه شهروندان بلوچ اتفاق رخ داده است.»

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو نیز در گزارشی اعلام کرده بود که از آغاز سال جاری میلادی دست‌کم ۲۵ کودک کولبر در مرزهای کردستان با شلیک مستقیم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران زخمی شده و یک کودک کولبر نیز کشته شده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، در شبکه‌ اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «حقوق بشر متعلق به همه است. این اصول جهانی، تقسیم‌ناپذیر و به هم مرتبطند. امروز که ۷۵ سال از به‌رسمیت شناختن اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گذرد، ایالات متحده بر تعهد عمیق خود به حمایت از حقوق بشر و پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر تاکید می‌کند.»