جنگ طالبان علیه رسانه‌ها؛ تاکید خبرنگاران افغان بر مبارزه با سانسور و محدودیت‌ها

این نخستین گردهمایی خبرنگاران افغان در تبیعد پس از سلطه طالبان بر افغانستان است

خبرنگاران افغان در نشستی با میزبانی صندوق اروپایی برای خبرنگاری در تبعید، در برلین-ایندیپندنت فارسی

حدود ۱۵۰ تن از خبرنگاران، فعالان و مدیران رسانه‌ای افغانستان که پس از بازگشت طالبان به قدرت این کشور را ترک کردند، روز پنج‌شنبه، ۲۳ آذر در نشستی در برلین شرکت کردند و در مورد راه‌های ادامه اطلاع‌رسانی از افغانستان و چالش‌های خبرنگاری در تبیعد صحبت کردند.

این نشست به میزبانی نهاد آلمانی «صندوق اروپایی برای خبرنگاری در تبعید» در دو روز برگزار می‌شود. در این نشست روزنامه‌نگارانی از دیگر کشورها نیز حضور دارند که در مورد تجارب خود از کار در تبعید صحبت می‌کنند.

کریستیان مایر، از مسئولان سازمان روزنامه‌نگاران بدون مرز در این نشست گفت که این سازمان با فروپاشی دولت جمهوری افغانستان، حدود ۶۰۰ از خبرنگاران و اعضای خانواده‌ آنها را از از افغانستان خارج کرد که اکنون در کشورهای مختلف جهان از جمله در کشورهای اروپایی زندگی می‌کنند.

کریستیان مایر با تاکید بر ادامه کار رسانه‌ها و خبرنگاران افغان در تبعید گفت که مردم افغانستان در داخل این کشور همچنان به دسترسی به اطلاعات و اخبار نیاز دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لطف‌الله نجفی‌زاده، بنیانگذار شبکه تلویزیونی آمو، با اشاره به خبرنگاران زندانی در افغانستان گفت خبرنگاران افغان در تبعید در حالی در برلین گردهم آمدند که سلطان‌جوادی، مدیر شبکه رادیو نیسم در دایکندی، عبدالرحیم محمدی، خبرنگار تلویزیون تمدن در قندهار و ضمیر ظهیر، خبرنگار آزاد در پروان در زندان طالبان استند.

نجفی‌زاده تاکید کرد که خبرنگاران افغان در تبعید برای ادامه کار در زمینه اطلاع‌رسانی و کمک به آزادی بیان، نیازمند انسجام و بازتعریف کار خود در فضای جدید زندگی‌اند. نجفی‌زاده همچنین به نقل از گزارش سازمان ملل متحد گفت که در دوسال سلطه طالبان بر افغانستان، دستکم ۲۰۰ خبرنگار با اقدام‌های خشونت‌بار طالبان مواجه شده‌اند.

همچنین در این مدت چند خبرنگار بازداشت و زندانی شده‌اند که شماری از آنان پس از دادخواهی و تحمل کردن ماه‌ها زندان، آزاد شدند، اما سه تن از خبرنگاران همچنان در زندان طالبان به‌سر می‌برند.

در جریان دو سال و چهار ماه سلطه طالبان بر افغانستان که باعث متوقف شدن فعالیت حدود ۴۵ درصد شبکه‌های تلویزیونی، مسدود شدن روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های آزاد در این کشور شد، این نخستین‌بار است که حدود ۱۵۰ تن از خبرنگاران، فعالان و مدیران رسانه‌ای افغانستان در تبعید گردهم آمدند و در مورد راه‌های تداوم کار و مواجهه با چالش‌های موجود صحبت کردند.

رژیم طالبان با وضع محدودیت‌های شدید بر رسانه‌ها، ضمن اینکه روند اطلاع‌رسانی را در افغانستان آسیب زده است، از عملی شدن قانون حق دسترسی به اطلاعات که در حاکمیت دولت پیشین افغانستان تصویب شده بود خودداری می‌کند.

بازگشت طالبان به قدرت و وضع محدودیت‌های شدید بر فعالیت رسانه‌ها باعث شد ده‌ها خبرنگار از ترس آزار و اذیت طالبان به کشورهای مختلف جهان پناه ببرند. سازمان روزنامه‌نگاران بدون مرز در خروج و اسکان مجدد بسیاری از خبرنگاران افغان در کشورهای غربی نقش اساسی ایفا کرد. با این حال ادامه کار در تبعید، دسترسی به اطلاعات در مورد حواث در داخل افغانستان، محدودیت‌های شدید طالبان روی مسیرهای دستیابی به اطلاعات و جلوگیری طالبان از فعالیت رسانه‌های آزاد در داخل افغانستان از چالش‌های اساسی خبرنگاران افغان در تبیعد است.

بیشتر از جهان