بودجه آموزش‌و‌پرورش در جیب حوزه‌های علمیه، با راه‌اندازی مدارس وابسته به حوزه

بیش از ۳.۵ میلیون دانش‌آموز در مدارس خطرآفرین تحصیل می‌کنند

مراسم عمامه‌گذاری طلاب یک حوزه علمیه در تهران - howzehtehran

در حالی که وزارت آموزش‌و‌پرورش در دولت ابراهیم رئیسی با مشکلات بی‌سابقه‌ای روبرو است، مسئولان این وزارتخانه به‌جای رسیدگی به مشکلات مدارس، دانش‌آموزان و معلمان، به نفوذ عقیدتی اولویت داده‌اند. در همین راستا مشاور وزیر آموزش‌و‌پرورش و رئیس ستاد همکاری‌های حوزه و آموزش‌و‌پرورش، از راه‌اندازی مدارس وابسته به حوزه علمیه خبر داد.

به گزارش انتخاب، حمید نیکزاد، مشاور وزیر آموزش‌و‌پرورش، با اعلام این خبر گفت: «راه‌اندازی مدارس وابسته به حوزه در دستور‌کار است و طلبه‌هایی که توانمندی لازم را دارند جذب شده‌اند که امیدواریم نقشی در ترویج بیشتر فرهنگ ایرانی-اسلامی داشته باشیم.»

نیکزاد همچنین از پیگیری طرح‌های «امین» و «مسجد، مدرسه و منزل» خبر داد و خواستار آن شد که این طرح‌ها با کیفیت بهتری ارائه شوند. طرح امین به برنامه استخدام طلاب برای «تبلیغ معارف اسلامی و پاسخ به شبهات دینی دانش‌آموزان» در مدارس ایران گفته می‌شود. پیش از این اعلام شده بود که ۲۱ هزار طلبه در مدارس آموزش‌و‌‌پرورش تحت عنوان طرح امین فعالیت می‌کنند. طرح امین در هفت هزار مدرسه در استان‌های ایران اجرا می‌شود.

اکنون چشم آموزش‌و‌پرورش و حوزه به بودجه سال آینده است تا با بهره‌گیری از خیزش سراسری و اعتراضات معلمان و دانش‌آموزان، بودجه این نهادها برای اقدامات عقیدتی افزایش پیدا کند.

با این طرح‌ها هزاران طلبه حوزه‌های علمیه بدون دغدغه از یافتن شغل گهگاه به مدارس می‌روند و به تبلیغ مذهب، حجاب و نظام جمهوری اسلامی می‌پردازند. اکنون پیش از آنکه لایحه بودجه سال آینده تصویب شود، گروه‌های مذهبی نزدیک به حاکمیت تلاش می‌کنند تا با ارائه بیلان کاری و تعریف پروژه‌های عقیدتی، بخشی از بودجه را از آن خود کنند.

نیکزاد با اشاره به این طرح‌ها خواستار پیوند بیشتر مساجد با مدارس شد و گفت: «طرح پیوند مسجد، مدرسه و منزل، هنوز توفیق لازم را کسب نکرده و یکی از مواردی است که وزیر آموزش‌و‌پرورش با جدیت پیگیر آن است، نقش دستگاه های بیرونی در این طرح جدی گرفته نشده و برای خود دانش‌آموز هم باید نقش تعریف شود، دانش‌آموز را باید به مسجد وصل کنیم.»

این در حالی‌ است که گزارش‌های مختلف نشان می‌دهد حدود ۱۰۰ هزار کلاس درس در سراسر کشور معلم ندارند. همچنین کمبود ۱۴ هزار و ۵۰۰ معلم در استان سیستان و بلوچستان گزارش شده است. پیش از این، نماینده ایلام نیز اعلام کرده بود که در ۵۰۶ مدرسه آن استان کمبود معلم وجود دارد.

دبیر ستاد همکاری‌های حوزه علمیه و آموزش‌‌و‌پرورش هفته گذشته نیز از استخدام طلبه‌های زن برای اعزام به مدارس سخن گفته بود. او با اشاره به اینکه طلبه‌های زن در رشته‌هایی چون «تربیت دینی کودک و نوجوان»، درس‌هایی مانند «تعلیم و تربیت در قرآن و روایات، ساحت‌شناسی تربیت در اسلام، فقه تربیت دینی کودک و نوجوان، روش‌های آموزش اعتقادات دینی» را می‌گذرانند، گفت آموزش‌های این طلاب «برای تعلیم و تربیت کودک و نوجوان قابل‌قبول است.»

او همچنین گفت مگر چه وجهی از شرکت طلبه‌های زن در آزمون آموزگاری ابتدایی «غیرتخصصی است که اذهان عمومی به گونه‌ای مشتبه شود که آن‌ها چون صرفا طلبه هستند، گزینش می‌شوند»، در حالی‌که «حضور زنان طلبه به‌عنوان آموزگار ابتدایی، در راستای تحول اسلامی آموزش است.»

در حالی‌که بودجه آموزش‌و‌پرورش خرج طلبه‌ها و حوزه‌های علمیه می‌شود، علاوه بر کمبود معلم در مدارس ایران، کمبود مدرسه، وجود مدارس غیراستاندارد و نبود سرویس مدارس از دیگر مشکلاتی‌ است که چاره‌ای برای آن‌ها اندیشیده نشده است.

معاون وزیر آموزش‌و‌پرورش نیز روز چهارشنبه اعلام کرده بود که ۳.۵ میلیون دانش‌آموز در مدارس خطرآفرین تحصیل می‌کنند. البته دغدغه حمیدرضا خان محمدی، معاون وزیر آموزش‌و پرورش نیز حضور نیروهای ارزشی در مدارس است. به گزارش خبرگزاری فارس، او معتقد است که در این دولت دبستان‌های ایران با به کارگیری نیروهای ارزشی به ادبستان تبدیل شده‌اند. خان‌محمدی در ادامه گفت: «خدا را برای تیم آموزش‌و‌پرورش انقلابی و پای کاری که در اختیار داریم، شاکریم.»

پیش از این نیز گزارش‌هایی از حضور نیروهای سپاه پاسداران در مدارس منتشر شده بود. نیروهایی که قصد داشتند با مغزشویی، به مقابله با تاثیرات خیزش «زن، زندگی، آزادی» در میان دانش‌آموزان بروند.

مشارکت دانش‌آموزان در اعتراضات سیاسی باعث شده است تا دولت، سپاه پاسداران، حوزه‌های علمیه و نهادهای امنیتی، بدون توجه به نیازهای اساسی دانش‌آموزان در حوزه آموزش و پرورش تلاش کنند تا اهداف نظام جمهوری اسلامی را در مدارس پیش ببرند و آن را در اولویت قرار دهند.