افزایش ۸۰ درصدی درآمد ایران خودرو نسبت به سال گذشته

سرنوشت نامعلوم واردات خودروهای کارکرده؛ باز هم پای مخبر در میان است

پارکینگ دپوی خودروهای ایران‌خودرو- تابناک

ایران خودرو و دیگر خودروسازان و مونتاژکاران ایرانی در بازار بی‌رقیب می‌تازند و کماکان خبری از واردات خودروی دسته دوم خارجی نیست. در همین شرایط ایران‌خودرو در این بازار بی‌رقیب، توانسته است تا فروش خود در آبان ماه ۱۴۰۲ را تا ۸۰ درصد افزایش دهد.

تجارت‌نیوز در گزارشی با بررسی گزارش فعالیت ماهانه ایران خودرو اعلام کرد که تعداد تولید این شرکت از ۴۰ هزار و ۲۷ دستگاه در مهرماه با افزایش ۶.۶ درصدی به ۴۲ هزار و ۷۰۱ دستگاه در آبان ماه سال جاری رسیده است. تعداد فروش این شرکت از ۴۰ هزار و ۶۵۳ دستگاه در مهرماه به ۵۵ هزار و ۶۱۱ دستگاه در آبان امسال رسید. درحالی که تعداد تولید ایران خودرو در آبان ماه سال گذشته ۲۳ درصد بیشتر از آبان ماه سال جاری بود، فروش این شرکت به نسبت به ماه مشابه سال گذشته حدود ۵.۳ درصد بیشتر شده است.

بر اساس این گزارش، اکنون ایران خودرو با وجود کاهش تولید، درآمدش در آبان ماه نسبت به ماه گذشته خود، بیش از ۳۱ درصد و در مقایسه با آبان سال گذشته بیش از ۸۰ درصد افزایش داشته است. این کارخانه خودروسازی، مهر ماه سال جاری توانست درآمد ۱۸ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومانی را به ثبت برساند. ایران خودرو همچنین درحالی در آبان ماه سال جاری توانست، درآمد ۲۴ هزار و ۸۴۹ میلیارد تومانی داشته باشد که آبان ماه سال گذشته با وجود تولید بیشتر، ۱۳ هزار و ۷۵۷ میلیارد تومان درآمد داشت.

با شروع سال جدید، محصولات پرتیراژ ایران خودرو ۲۹ درصد گران‌تر شد و این گرانی در ماه‌های پس از آن نیز ادامه داشت و این افزایش قیمت‌ها تا روز شنبه ۲۵ آذرماه نیز ادامه یافته است. روز جمعه یک کارشناس صنعت خودرو، اعلام کرده بود که خودروهای چینی تقریبا سه برابر قیمت واقعی‌اش در ایران به فروش می‌رسند. سودی که کاملا به جیب مونتاژکاران و دارندگان انحصار در بازار خودروی ایران می‌رود. روز شنبه نیز رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودروی تهران اعلام کرد که خودروهای پژوپارس معمولی و تی‌یو۵ و هایما اس ۷ در یک ماه گذشته افزایش قیمت داشته‌اند. بر اساس اعلام او، همچنین پژوی معمولی ۱۰ میلیون و تی‌یو ۵ حدود ۲۵ میلیون تومان افزایش قیمت داشته‌اند و هایما نیز جهشی ۷۰ میلیون تومانی داشته است.

این درحالی‌ است که عطش صدور مجوز واردات خودروهای کارکرده خارجی نیز این روزها خوابیده است و تنها وعده واردات ۴۰ هزار خودرویی داده می‌شود که هنوز سرنوشتش مشخص نیست. لایحه واردات خودروهای دست دوم مصوبه مجلس شورای اسلامی در فروردین‌ماه امسال مطرح شد و پس از رایزنی‌های بسیار، نمایندگان مجلس سرانجام ۲۸ خرداد امسال با ماده واحده لایحه دو فوریتی واردات خودروی سواری کارکرده با عمر حداکثر پنج سال موافقت کردند. اما به نظر می‌رسد این قانون در دولت گیر کرده است. دولت فعلا با بهانه تامین ارز، اقدامی برای واردات این خودرو‌ها انجام نداده است.

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که دولت با مسکوت گذاشتن این لایحه به دنبال آن است که کل ماجرا به فراموشی سپرده شود. این لایحه از طرف وزیر سابق صمت به دولت و مجلس پیشنهاد شده بود. سیدرضا فاطمی امین، وزیر سابق صمت، پیش‌نویس لایحه دوفوریتی واردات خودروهای سواری کارکرده را ارائه کرد و چندی بعد پس از افشای ماجرای خودروهای شاسی‌بلند در مجلس استیضاح و از دولت خارج شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اکنون محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، فردی‌ است که به‌عنوان مخالف درجه اول این طرح از او نام برده می‌شود. کسی که تا به امروز توانسته است حامی خودروسازان داخلی باشد و تداوم بازار بی‌رقیب را به آن‌ها پیشکش کند. جلال رشیدی کوچی در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد از مخبر به‌عنوان سد راه واردات خودرو کارکرده نام برد و گفت: «آیین‌نامه واردات خودروهای دست‌دوم تدوین و تصویب شده، اما آقای مخبر به‌عنوان معاون اول رئیس‌جمهور آن را ابلاغ نمی‌کند.»

او همچنین تاکید کرده است که باید بررسی کرد که چرا مخبر تمایلی به ابلاغ آیین‌نامه مورد نظر ندارد. پیش از این مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت اعلام کرده بود که دولت عزمی برای واردات خودروهای کارکرده ندارد. این در حالی است که می‌توان آئین‌نامه واردات را ابلاغ و بستر اجرای آن را فراهم کرد.

رئیس سازمان برنامه‌و‌بودجه نیز روزهای گذشته اعلام کرده بود که تخصیص ارز به واردات خودرو، به صلاح نیست. داود منظور اعلام کرد: «فرض کنیم سال آینده ۲ تا ۳ میلیارد دلار واردات خودرو انجام شود و بر اساس آن درآمد‌ها و حقوق گمرکی را محاسبه می‌کنیم. در حالی که می‌دانیم به صلاح کشور نیست، منابع ارزی کشور را به واردات خودرویی اختصاص دهیم که در داخل کشور ظرفیت تولید ۱.۵ میلیون خودرو را داریم.»

او البته به صورت مستقیم به خودروهای کارکرده اشاره نکرد، اما صحبت‌هایش حاکی از آن است که اختصاص ارز به واردات خودرو را به صلاح نمی‌داند. از سوی دیگر، وزیر صمت همچنان بر روند عادی ورود خودروهای خارجی و تخصیص ارز تاکید می‌کند. این در حالی است که در طرح فروش خودروهای وارداتی سال گذشته ۳۴ هزار نفر ثبت‌نام کرده‌‌اند که از این تعداد، تنها هزار دستگاه تحویل داده شده و ۳۳ هزار نفر دیگر نیز منتظر دریافت خودروهای خودند.