جلیل عباس جیلانی، وزیر خارجه پاکستان و حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل در مورد وضعیت افغانستان و منطقه در اسلامآباد گفتوگو کردهاند.
وزارت خارجه پاکستان و سفیر جمهوری اسلامی مدعی شدند که برای تامین صلح و ثبات در افغانستان همکاری میکنند. این در حالی است که هر دو کشور از حامیان به قدرت رسیدن طالبان بودند و سلطهی طالبان در افغانستان و پایان مأموریت نظامی آمریکا و ناتو در این کشور را یک «دستاورد» در سیاست خارجی خود میدانند. رژیم طالبان به نقض حقوقبشر و حقوق زنان و حمایت از گروههای تروریستی متهم اند، با این وجود هم پاکستان و جمهوری اسلامی خواستار گسترش روابط با این رژیم اند.
در اطلاعیه وزارت خارجه پاکستان آمده است که عباس جیلانی در دیدار با کاظمی قمی گفته است که نقش کشورهای همسایه افغانستان برای دستیابی به چشماندازی برای تامین صلح و ثبات در منطقه مهم است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کاظمی قمی، یکشنبه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) در حساب کاربری خود در شبکه اکس نوشت که در دیدار با وزیر خارجه پاکستان، صلح و ثبات در منطقه را وابسته به ثبات در افغانستان دانسته است.
او نوشت: «آنچه میتواند به برقراری این صلح کمک کند، ابتکارات منطقهای با محوریت کشورهای همسایه افغانستان است.»
کاظمی قمی همچنین گفت که با مقامهای پاکستانی توافق کرده است که کشورهای همسایه افغانستان هسته اصلی گروه تماس منطقهای برای افغانستان را تشکیل دهند و بستهای پیشنهاد «سازنده» به رژیم طالبان ارائه کنند.
او گفت: «گروه تماس و دستورکار آن قابل گسترش میباشد و میتواند به نگرانیهای همسایگان افغانستان، کشورهای منطقه و جامعه بینالمللی در مورد افغانستان در قالب یک دستور کار مشخص با جدول زمانی منطقی، بهصورت گامبهگام بپردازد.»
۱) در ادامه تلاشهای منطقه ای ج.ا.ایران برای کمک به مردم افغانستان، امروز در اسلام آباد #پاکستان با جناب آقای جلیل عباس جیلانی وزیر امور خارجه، جناب آقای آصف درانی نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان و سایر مقامات این کشور ملاقات کردم. pic.twitter.com/420mVJyzhx
— IR.Special.Representative.for.Afg (@SpecialIran) January 15, 2024
جمهوری اسلامی ایران میخواهد با همکاری کشورهای منطقه، «ابتکار» برونرفت از بنبست سیاسی کنونی را در افغانستان به دست گیرد و یکی از دلایل افزایش ارتباط تهران با رژیم طالبان هم همین موضوع است.
گروه طالبان زیر تحریم جامعه جهانی قرار دارد. آنان به درخواست جامعه جهانی برای تشکیل حکومت فراگیر با حضور همه اقوام ساکن کشوراعتنا نکردهاند و به نقض حقوقبشر، بهویژه حقوق زنان، اقدام کردهاند. این موارد، به اضافه حضور و فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان، باعث شده است که رژیم طالبان از بهرسمیت شناختهشدن در عرصه بینالمللی محروم بماند.
پاکستان و جمهوری اسلامی ایران از حضور گروههای تروریستی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان نگراناند. گروه موسوم به «شاخه خراسان دولت اسلامی» (داعش) تهدیدی جدی برای امنیت و منافع جمهوری اسلامی ایران، و گروه «تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) تهدیدی علیه حکومت پاکستان بهشمار میرود. هر دو کشور از طالبان خواستهاند که با این گروهها که منافع آنها را تهدید میکند، برخورد جدی، و از فعالیت و حضور آنها جلوگیری کنند. طالبان به صورت شفاهی اطمینان میدهند که تهدید تروریسم از خاک افغانستان را تحمل نمیکنند، اما در عمل اقدامی قاطع برای از میان برداشتن سایه این تهدیدها بر سر کشورهای منطقه انجام ندادهاند. در ماههای اخیر چند حمله تروریستی در پاکستان و ایران انجام شده است که هر دو کشور آن را ناشی از وضعیت کنونی افغانستان و ادامه فعالیت گروههایی همچون تحریک طالبان و داعش خراسان در آنجا میدانند.
در دوران حکومت پیشین افغانستان، پاکستان و جمهوری اسلامی ایران از گروه طالبان حمایت میکردند. برخی از مقامهای آن حکومت، بارها از این دو کشور خواسته بودند که دست از حمایت مالی و تسلیحاتی طالبان بردارند، اما تهران و اسلامآباد به این درخواستها اعتنایی نکردند.