پس از رویگردانی نیجر از غرب و نزدیک شدن به روسیه، مسکو و نیامی بر سر تقویت همکاریهای نظامی دوجانبه به توافق رسیدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از کودتای نظامی سال گذشته در نیجر که به سرنگونی رئیسجمهوری این کشور انجامید، رهبران نظامی این کشور به توافقات امنیتی با اتحادیه اروپا پایان دادند و روسیه را بهعنوان یک شریک دفاعی نوپا برگزیدند.
روسیه که از سالها پیش به دنبال گسترش نفوذ خود در سرتاسر این قاره بود، این فرصت را غنیمت شمرد.
علی الامین زین، نخستوزیر نیجر، روز سهشنبه ۱۶ ژانویه (۲۶ دی)، در راس هیئتی برای گفتوگو بر سر همکاریهای سیاسی و نظامی با مقامهای روسیه به مسکو رفت.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که نظامیان دو طرف «با تشدید اقدامهای مشترک برای ایجاد ثبات در منطقه» موافقت کردند. مقامهای دفاعی روسیه نیز در دیدار با سلیفو مودی، وزیر دفاع نیجر، از آمادگی مسکو برای «افزایش توان رزمی نیروهای مسلح نیجر» خبر دادند.
در ادامه، مقامهای دو کشور در مورد روابط اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری نیز گفتوگو کردند. این دیدار پس از آن صورت می گیرد که یک هیئت روسی در دسامبر گذشته برای گفتوگوهای نظامی به نیجر سفر کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کودتای نظامی در نیجر پس از آن رخ داد که شماری از فرماندهان ارتش در اواخر ماه ژوئیه ۲۰۲۲ با حضور در تلویزیون سراسری آن کشور، ضمن اعلام برکناری و بازداشت محمد بازوم، رئيسجمهوری وقت، قانون اساسی کشور را ملغی اعلام و ژنرال عبدالرحمان تیان را رئیس «شورای ملی حفاظت از میهن» معرفی کردند.
در پی آن اتحادیه اروپا و آمریکا و اکوواس (سران جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) کودتای نظامی در نیجر را محکوم و همزمان، ضمن تعلیق کمکهایشان، کودتاچیان را به مداخله نظامی تهدید کردند.
این تهدیدها راه به جایی نبرد و سرآخر حاکمان نظامی سکان هدایت این مستعمره سابق فرانسه را در اختیار گرفتند. در پی آن، روابط نیجر با فرانسه به تیرگی گرایید و اتحادیه اروپا نیز مقامهای نیجر را تحریم کرد. با افزایش فشارها، سفیر فرانسه سپتامبر گذشته این کشور را ترک کرد و ۱۵۰۰ سرباز فرانسوی نیز اندکی بعد از این کشور خارج شدند.
دو هفته پس از خروج آخرین نظامیان فرانسوی از نیجر، فرانسه در نخستین روزهای سال نو میلادی سفارتخانه خود را در نیجر تا اطلاع ثانوی تعطیل کرد.
ذخایر غنی اورانیوم و نفت نیجر و نقش محوری نیامی در مبارزه با شبهنظامیان اسلامگرا در منطقه ساحل، این کشور را از نظر اقتصادی و راهبردی برای ایالات متحده، اروپا، چین و روسیه پراهمیت کرده است.