همزمان با ادامه تنشها در دریای سرخ که با افزایش حملههای شبهنظامیان حوثی به کشتیهای تجاری اوج گرفت و مداخله نظامی آمریکا و بریتانیا را بهدنبال آورد، رهبران شرکتهای بزرگ تجاری جهان که در نشست جهانی اقتصاد در داووس شرکت دارند روز چهارشنبه ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) هشدار دادند که اختلال در کشتیرانی در دریای سرخ بهعلت حملههای حوثیهای یمن میتواند ماهها روی زنجیرههای تامین اثر بگذارد و به کمبود تانکرهای مورد نیاز برای حمل سوخت منجر شود.
حملههای شبهنظامیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به کشتیها در دریای سرخ، که پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و شروع جنگ غزه تشدید شد، از ماه نوامبر به این سو تجارت میان آسیا و اروپا را کند و قدرتهای بزرگ را نگران کرده است.
در بیش از ۱۰۰ روزی که از جنگ غزه میگذرد، حوثیها- بهعنوان عضوی از «محور مقاومت»- میگویند در همبستگی با فلسطینیها عمل میکنند و تهدید کردهاند که در پاسخ به حملههای آمریکا و بریتانیا به مواضعشان در یمن، حملههایشان را گسترش خواهند داد و به کشتیهای آمریکایی نیز حمله خواهند کرد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که از گروه مسلح و شیعه فلسطینی حماس نیز حمایت میکند، گفته است که برای رفع تهدید کشتیرانی لازم است که جنگ غزه پایان یابد.
امیرعبداللهیان در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت: «امنیت دریای سرخ به تحولات غزه گره خورده است.» او گفت اگر عملیات اسرائیل در غزه متوقف نشود، همه متضرر خواهند شد. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین تهدید کرد که تا آن زمان «همه جبههها فعال خواهد ماند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین ارتباط، یک منبع دولتی هند روز چهارشنبه از مذاکرات دیپلماتیک مقامهای آن کشور با جمهوری اسلامی ایران خبر داد و گفت که برای کمک به محافظت از صادرکنندگان آن کشور در برابر حملههای دریایی حوثیها، اقدامهای دیگری نیز خواهد کرد.
سوبرامانیام جیشانکار، وزیر خارجه هند، روز دوشنبه در ایران با مقامهای جمهوری اسلامی ایران مذاکره کرد و گفت که اوضاع دریای سرخ از جمله موضوعهای مذاکرات بود.
یک دیپلمات هندی که نخواست نامش اعلام شود به خبرگزاری رویترز گفت: «وزارت دفاع هند نظارت در دریای سرخ را گسترش داده است و وزارت خارجه مسئله را از طریق مذاکرات دیپلماتیک پیگیری میکند.»
بخش بانکی وزارت دارایی هند نیز از طریق اعطای اعتبار به صادرکنندگانی که فعالیتشان تحت تاثیر اختلال کشتیرانی قرار گرفته است کار آنان را تسهیل میکند.
مرسک و دیگر شرکتهای بزرگ کشتیرانی به صدها کشتی تجاری گفتهاند که از دریای سرخ عبور نکنند و برای در امان ماندن از حملههای حوثیها، مسیر طولانیتر دور قاره آفریقا در نظر بگیرند یا اینکه کشتیها را تا زمانی که ایمنیشان تضمین شود متوقف نگه دارند.
وینسنت کلرک، مدیرعامل مرسک، در اجلاس اقتصادی داووس گفت: «یکی از مهمترین شریانهای تجارت جهانی و زنجیره تامین جهانی در حال حاضر مسدود شده است.»
مدیران بانکی نگراناند که بحران اختلال مسیر کشتیها در دریای سرخ فشارهای تورمی ایجاد کند که در نهایت ممکن است روند کاهش نرخ بهره را به تاخیر بیندازد یا آن را معکوس کند.
شاخص جهانی دروئری نشان میدهد که نرخ حملونقل از اوایل دسامبر بیش از دو برابر شده است. شرکتهای بیمه میگویند تعرفههای «بیمه خطر جنگ» برای محمولههای کشتیرانی از طریق دریای سرخ نیز در حال افزایش است.
حملههای حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران مسیری را هدف قرار میدهد که محل تردد حدود ۱۵ درصد از ترافیک کشتیرانی تجاری جهان و مجرایی مهم میان اروپا و آسیا است. شرکت بازرگانی ژاپنی سومیتومو کورپ تازهترین شرکتی است که میگوید حملونقل محمولههایش در دریای سرخ تحت تاثیر اوضاع کنونی قرار گرفته است.
حملههای حوثیهای یمن باعث ایجاد اختلال اساسی در بندرهای ایتالیا نیز شده و این نگرانی را به وجود آورده است که بحرانی درازمدت ممکن است شرکتها را به این فکر بیندازد که مسیر کشتیرانی را برای همیشه از دریای مدیترانه تغییر دهند و آنها را مجبور کند که ترافیک را برای همیشه از دریای سرخ دور نگه دارند.
آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا، روز چهارشنبه گفت که دولت ایتالیا از اعضای اتحادیه اروپا میخواهد که تا هفته آینده برای ایجاد گروه امنیتی دریایی اتحادیه اروپا به توافق برسند و هرچه زودتر آن را عملیاتی کنند.
مسیر کشتیرانی جایگزین از طریق دماغه امید نیک در آفریقای جنوبی، در مقایسه با مسیر دریای سرخ به کانال سوئز، ۱۰ تا ۱۴ روز به طول سفر اضافه میکند.
مدیرعامل آرامکو، غول نفتی عربستان سعودی، هشدار داده است که حملههای درازمدت حوثیها به کشتیها به کمبود نفتکشها منجر میشود.
امین ناصر، مدیرعامل آرامکو، در سخنانی در نشست اقتصادی داووس گفت که اگر حملههای حوثیها کوتاهمدت باشد، نفتکشها ممکن است همچنان در دسترس باشند، اما اگر این حملهها به روندی طولانیمدت تبدیل شود، ممکن است مشکلساز شود.»
دو مقام آمریکایی به رویترز گفتند که دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در تلاش برای قطع بودجه و تامین تسلیحات حوثیها، قصد دارد آنان را دوباره در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا قرار دهد.