ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر منزوی و پردهنشین طالبان، در پیام جدید صوتی از فرمانهای صادرشده علیه زنان دفاع و ادعا کرد «هیچکدام از دولتهای پیشین افغانستان مانند رژیم طالبان حقوق زنان را تامین نکرده است». آخوندزاده با ستایش از وضع زنان زیر سلطه طالبان گفت: «این فرمانها سبب شده است حقوق زنان در همه بخشها تامین شود.»
در پیام صوتی جدید ملا هبتالله آخوندزاده که طلوع نیوز، رسانهای خصوصی در افغانستان، متن آن را منتشر کرده آمده است که ۲۰ سال حاکمیت دموکراسی در افغانستان «تاثیر بد روی ذهن مردم گذاشته است» و اکنون ملاها باید برای عملی شدن فرمانهای صادرشده با مردم صحبت کنند. آخوندزاده همچنین افزود که علما گفتهاند که همواره دعا میکردهاند نظامی در افغانستان مستقر شود که حقوق همه و بهویژه حقوق زنان در آن تامین شود و اکنون این نظام برقرار شده است.
رهبر طالبان در حالی این ادعا را مطرح میکند که در نتیجه صادر شدن بیش از ۵۰ فرمان محدودکننده، زنان و دختران از آموزش، اشتغال، سفر، گشتوگذار در شهر، و فعالیت در عرصههای بسیاری محروم شدهاند. بیشتر این فرمانها را رهبر طالبان صادر کرده است، ولی برخی از آنها را وزارت امر به معروف و نهی از منکر صادر کرده است که شیخ خالد حنفی آن را اداره میکند.
ملا هبتالله آخوندزاده که از زمان در دست گرفتن رهبری طالبان در سال ۲۰۱۶ در انظار عموم ظاهر نشده است ساکن قندهار است و هر از گاهی کابینه طالبان را برای صحبت در مورد موضوعهای مهم به محل اقامتش فرامیخواند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در سخنان رهبر طالبان هیچ اشارهای به بسته شدن در مدرسهها و دانشگاهها به روی دختران و زنان نشده است. آخوندزاده در این پیام، که گفته میشود بخشی از سخنرانی او در نشستی با روحانیان عضو و طرفدار طالبان در قندهار است، از «تلاشها برای ایجاد اختلاف میان عالمان دین» ابراز نگرانی کرده است. در سخنان رهبر طالبان اشاره مشخصی نشده است که آیا منظورش از عالمان دین همان سران طالبان است یا روحانیان، اما رهبر طالبان معمولا از مقامهای این گروه بهعنوان عالمان دین یاد میکند. او بارها در سخنرانیهایش گفته است که امور کشور بهدست عالمان دین افتاده است.
او در این سخنرانی گفته است که برخیها تلاش دارند میان «علما، مجاهدین، پیران [بزرگان]، و مردم اختلاف ایجاد کنند.» رهبر طالبان همچنین ادعا کرده است که پس از سلطه این گروه بر افغانستان، اختلافها میان مردم حل شده است.
او خطاب به روحانیان و اعضای طالبان گفته است: «حقایق مثبت در مورد فرمانهای امارت را بیان کنید، اما نکات منفی را بیان نکنید، چون دشمن از آن استفاده میکند.»
ملا هبتالله با انتقاد از عملکرد دولتهای پیشین افغانستان در تامین حقوق افراد جامعه، بهویژه زنان، گفت: «ما سیستمی را برپا میکنیم که حقوق همه، بهویژه حقوق زنان، حفظ شود.» در حالی که منتقدان رژیم طالبان و مدافعان حقوق بشر حکومت این گروه را «رژیم آپارتاید جنسیتی» میشناسند، رهبر طالبان مدعی برقراری عدالت در تامین حقوق زنان است.
در حالی که دو سال و چهار ماه از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد، بهدلیل نقض گسترده حقوق بشر، محرومسازی دختران و زنان از حق آموزش و اشتغال، همکاری این رژیم با گروههای تروریستی بینالمللی و خودداریاش از تشکیل دولت فراگیر، حکومت طالبان را هیچیک از دولتهای جهان بهرسمیت نشناخته است.
در دو سال گذشته، سخنگویان و مقامهای طالبان در ملاقات و صحبت با رسانهها و دیپلماتهای خارجی، از جمله در ملاقات با مقامهای سازمان ملل متحد، منع تحصیل و اشتغال زنان و دختران را موقتی دانسته و ادعا کردهاند که روی طرح جداسازی مکانهای آموزش و کار زنان و مردان کار میکنند. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این ادعای طالبان فقط برای کاستن از انتقادها و همچنین گمراه کردن سازمان ملل است.
تا کنون هیچیک از مقامهای ارشد طالبان بهروشنی نگفته است که چه زمانی طرح جداسازی مکانهای آموزش و کار زنان و مردان نهایی میشود. همچنین، مشخص نیست که اصلا امکان عملی کردن چنین طرحی وجود دارد یا خیر.
طالبان در توافقنامه صلح دوحه که در فوریه ۲۰۲۰ با آمریکا در قطر امضا کردند، متعهد شدند که ضمن تامین حقوق زنان و احترام گذاشتن به حقوق بشر و کنوانسیونهای بینالمللی، روابطشان را با گروههای تروریستی قطع کنند و اجازه ندهند از خاک افغانستان علیه مصالح کشورهای دیگر استفاده شود.
اکنون، پس از گذشت بیش از دو سال از سلطه طالبان بر افغانستان، ضمن اینکه بر اساس گزارشهای سازمان ملل متحد، گروههای متعدد تروریستی در هماهنگی با طالبان در افغانستان حضور دارند، سرکوب شدید زنان افزایش یافته است و هیچ روزنهای در راه دسترسی زنان به ابتداییترین حقوق بشر دیده نمیشود.