وال‌استریت ژورنال: واشنگتن قبل از انفجارهای کرمان، تهران را مخفیانه مطلع کرده بود 

اطلاعات ارسال شده به تهران به اندازه کافی دقیق و به‌موقع بود و زمان کافی برای خنثی کردن حمله یا کاهش قربانیان را در اختیار تهران می‌گذاشت»

روزنامه وال‌استریت ژورنال به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشت قبل از انجام حمله مرگبار کرمان، ایالات متحده مخفیانه جمهوری اسلامی را مطلع کرده بود که داعش در حال آماده شدن برای انجام حمله تروریستی در اوایل ژانویه است.

در انفجارهای هماهنگ کرمان که روز ۱۳ دی‌ماه و در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی به وقوع پیوست، دست‌کم ۹۴ نفر کشته و ده‌ها تن مجروح شدند. یک روز پس از این واقعه، گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مسئولیت حملات را پذیرفت و اعلام کرد که هر دو انفجار انتحاری بودند.

گزارش وال‌استریت ژورنال، به قلم مایک گوردون می‌گوید که اطلاع‌رسانی محرمانه واشنگتن به جمهوری اسلامی ایران پس از آن بود که ایالات متحده به اطلاعاتی دست یافت مبنی بر این که داعش خراسان، گروه وابسته دولت اسلامی در افغانستان، در حال برنامه‌ریزی برای حمله به ایران است. 

مقامات آمریکایی گفتند که اطلاعات ارسال‌شده به جمهوری اسلامی ایران به اندازه کافی دقیق و به‌موقع بود و زمان کافی برای خنثی کردن حمله سوم ژانویه (۱۳ دی) یا کاهش قربانیان را در اختیار تهران می‌گذاشت. 

وال‌استریت ژورنال به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «‌قبل از حمله تروریستی داعش در کرمان، دولت آمریکا در پیامی خصوصی درباره یک تهدید تروریستی در داخل مرزهای ایران، به تهران خبر داد.»‌ 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این مقام افزود که دولت ایالات متحده به سیاست دیرینه «وظیفه اطلاع‌رسانی» خود عمل کرد که در تمامی دولت‌های ایالات متحده برای هشیار ساختن دولت‌ها در برابر تهدیدهای بالقوه اجرا شده است.» او گفت: «ما نمی‌خواهیم افراد بی‌گناه در این حملات تروریستی کشته شوند.»

 علی‌رغم اطلاع‌رسانی آمریکا، برخی مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گفتند که عوامل داعش با ایالات متحده و اسرائیل مرتبط بوده‌اند. 

به گزارش وال‌استریت ژورنال در روز پنجشنبه ۲۵ ژانویه، مقام‌های آمریکایی از بیان این‌که از طریق چه کانال‌هایی به جمهوری اسلامی درباره انفجارهای کرمان اطلاع دادند خودداری کردند. همچنین معلوم نیست که آیا واشنگتن قبلا نیز چنین اطلاعاتی را به جمهوری اسلامی رسانده است یا خیر. 

یک مقام آمریکایی گفت که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران به پاسخی به این اطلاع‌رسانی ایالات متحده ندادند. به گفته چندین مقام آمریکایی، مشخص نیست که چرا جمهوری اسلامی نتوانست حمله را خنثی کند. 

به نوشته وال‌استریت ژورنال، ایالات متحده به‌طور معمول اطلاعات و هشدارها درباره فعالیت‌های تروریستی احتمالی را با متحدان و شرکای خود به اشتراک می گذارد و در برخی موارد، به دشمنان بالقوه نیز اطلاع‌رسانی می‌کند. 

داعش مسئولیت انفجارهای کرمان را بر عهده گرفته است. 

پیش‌تر وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی «طراح و پشتیبان اصلی» انفجارهای کرمان را فردی تاجیکستانی با نام مستعار عبدالله تاجیکی معرفی کرد و نوشت این فرد در ۲۸ آذر همراه با یک زن و یک کودک به صورت «غیرمجاز و با کمک قاچاق‌برهای محلی» از مرزهای جنوب شرقی وارد ایران شده، در خانه‌ای اجاره‌ای در حومه کرمان مستقر شده و پس از تولید بمب‌ها، دو روز قبل از وقوع حمله ایران را ترک کرده است.

با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، داعش خراسان قدرت بیشتری پیدا کرده است. مقام‌های آمریکایی می‌گویند این گروه یکی از خطرناک‌ترین گروه‌ها در منطقه است و از القاعده نیز قوی‌تر است.

مقام‌های دولت بایدن بلافاصله پس از انفجارهای کرمان اعلام کردند اطلاعاتی که در اختیارشان است نشان می‌دهد داعش عامل حمله بوده است، اما نگفته بودند که از طریق کانال‌هایشان اطلاعات را در اختیار تهران گذاشته و درباره حمله هشدار داده بودند. 

دستورالعمل جامعه اطلاعاتی ایالات متحده موسوم به «وظیفه اطلاع‌رسانی»، نهادهای امنیتی و جاسوسی آن کشور را ملزم می‌کند تا درباره حملات بالقوه تروریستی به افراد، اعم از شهروندان آمریکایی و غیر‌آمریکایی، هشدار دهند. این دستورالعمل استثناهایی نیز دارد از جمله این که قربانیان بالقوه خودشان تروریست یا جنایتکار باشند یا صدور اخطار کارکنان دولت ایالات متحده یا متحدانش را به خطر بیندازد.

 گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی از جمله حوثی‌های یمن و چندین سازمان شبه‌نظامی در سوریه و عراق، از اواسط اکتبر و به دنبال حمله شبه‌نظامیان حماس به اسرائیل بیش از ۱۵۰ بار به نیروهای آمریکایی حمله کرده‌اند.

تحلیلگران به وال‌استریت ژورنال گفته‌اند که اقدام آمریکا در اطلاع‌رسانی به تهران ممکن است علاوه بر نیت محافظت از غیرنظامیان بی‌گناه، با هدف جلوگیری از واکنش تهران به گونه‌ای باشد که منطقه را بی‌ثبات کند و منافع ایالات متحده را تضعیف کند. 

برخی دیگر از مقام‌های پیشین اطلاعاتی و امنیتی آمریکایی گفتند که این اقدام ممکن است راهی برای ایجاد گفت‌وگو با تهران درباره سیاست خارجی باشد.

پس از آن که داعش خراسان مسئولیت انفجارهای کرمان را برعهده گرفت، جمهوری اسلامی ایران در نیمه ژانویه چهار موشک بالیستیک را به اهدافی که ادعا می‌کرد با داعش سوریه مرتبط است شلیک کرد.