حماس روز سهشنبه اعلام کرد که برای آتشبس و آزادی گروگانها در غزه پیشنهاد جدیدی دریافت کرده و در حال بررسی آن است. این پیشنهاد پس از گفتوگو با اسرائیل از طریق میانجیها ارائه شده است و به نظر میرسد جدیترین ابتکار صلح در طول ماههای گذشته باشد.
یکی از مقامهای ارشد حماس به رویترز گفت که این پیشنهاد یک آتشبس سهمرحلهای است که طی آن، این گروه ابتدا گروگانهای غیرنظامیان باقیمانده را که هفتم اکتبر دستگیر کرده بود، سپس سربازان و در نهایت اجساد گروگانهایی را که کشته شدند، تحویل میدهد.
این منبع آگاه درباره اینکه این مراحل چقدر طول میکشند یا برای مرحله نهایی چه چیزی پیشبینی شده است، توضیحی نداد. با این حال از زمان پایان تنها آتشبس کوتاهمدت جنگ اخیر حماس و اسرائیل این اولین بار است که هر دو طرف جزئیات پیشنهاد جدید در حال بررسی را منتشر میکنند.
این پیشنهاد آتشبس پس از مذاکرات پاریس با حضور روسای سازمان اطلاعات اسرائیل، ایالات متحده و مصر با نخستوزیر قطر ارائه شد. از جمله نشانههای جدی بودن مذاکرات این است که اسماعیل هنیه، رئیس حماس، اعلام کرده است برای گفتگو در اینباره به قاهره میرود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال در سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، عهدش را برای بیرون نکشیدن نیروها از غزه تا «پیروزی کامل» تکرار کرد و نشان داد که در مواضع طرفهای درگیر جنگ غزه شکاف عمیقی وجود دارد.
حماس که جنگجویانش در هجوم به شهرهای اسرائیل در روز هفتم اکتبر، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۳ گروگان را به اسارت گرفتند، میگوید اسیران باقیمانده را تنها به عنوان بخشی از یک توافق گستردهتر برای پایان جنگ برای همیشه، آزاد خواهد کرد.
اسرائیل که تاکنون بیش از ۲۶ هزار فلسطینی را در جنگ ویرانگر غزه کشته است، میگوید تا وقتی این گروه شبهنظامی را که از سال ۲۰۰۷ بر غزه حکومت میکند، از بین نبرد، به جنگ پایان نخواهد داد. نتانیاهو در حالی بر طبل ادامه جنگ میکوبد که از داخل و خارج برای مذاکره و بازگرداندن اسرا به خانه، تحت فشار است.
پس از اعلام پیشرفتهای دیپلماتیک درباره آتشبس سهمرحلهای، اسماعیل هنیه رهبر حماس، گفت که در حال بررسی پیشنهاد آتشبس است. او اولویت حماس را پایان دادن به حمله اسرائیل و تضمین خروج کامل نیروهایش از غزه دانست.
در همین حال نتانیاهو در جریان بازدید از شهرکسازی اسرائیل در کرانه باختری گفت که در مورد چیزی کمتر از پیروزی کامل سازش نخواهد کرد. او تاکید کرد: «خواسته ما بازگرداندن همه گروگانها و اطمینان از این است که غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود. تا آن زمان هیچ اسیر فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد نخواهد شد.»
در پی این گفتهها، سامی ابوزهری، یکی دیگر از مقامهای ارشد حماس، گفت که اظهارات نتانیاهو نشان میدهد «او به موفقیت نشست پاریس علاقهای ندارد و به زندگی زندانیان [اسرائیلی] هم اهمیتی نمیدهد.»
جنگ در غزه به تشدید تنش در سایر نقاط خاورمیانه منجر شد و حملات گروههای مسلح متحد با ایران به نیروهای آمریکایی را افزایش داد. واشنگتن در حال بررسی واکنش این کشور به کشته شدن سه سرباز آمریکایی در روز شنبه در اردن طی حملهای است که ایالات متحده میگوید در آن «ردپای» شبهنظامیان حامی ایران در عراق یعنی کتائب حزبالله دیده میشود.
کتائب حزبالله روز سهشنبه، در گامی نادر به سمت کاهش تنش، گفت که اجرای عملیات مسلحانه علیه ایالات متحده را به حالت تعلیق درمیآورد تا از شرمساری دولت عراق جلوگیری کند. یک مقام عراقی در این زمینه به رویترز گفت: «واضح است که آنچه اتفاق افتاد، یک قدم فراتر از وضعیت همیشگی بود و همه را بر سر دوراهی قرار داد.»