شماری از کهنهسربازان آمریکایی و نظامیانی که طی ۲۰ سال گذشته در قالب ناتو در افغانستان ماموریت داشتند، در یک جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا درباره کشتار، شکنجه و انتقامجوییهای خشن طالبان از متحدان آمریکا در افغانستان از جمله نظامیان پیشین، مترجمها و مردم عادی شهادت دادند.
این جلسه با حضور گروهی از شاهدان شامل هشت نظامی پیشین آمریکا و سنجر سهیل، روزنامهنگار افغان، روز چهارشنبه، ۱۱ بهمن (۳۱ ژانویه) برگزار شد.
رئیس این جلسه استماع، برایان ماست، نماینده جمهوریخواهی که حین ماموریت در افغانستان، به دلیل رفتن روی مین هر دو پایش را از دست داد، در این نشست مواردی از کشتار یا شکنجه همکاران آمریکا به دست طالبان را پس از خروج نظامی ایالات متحده از افغانستان، بازگو کرد.
برایان ماست گفت: «یک رئیس پلیس افغان که به ایالات متحده کمک کرده بود، ۴۹ روز شکنجه و سپس به دار آویخته شد. یک افسر پلیس زن افغان هم در حالی که هشت ماهه حامله بود، مقابل چشمان شوهر و فرزندانش به ضرب گلوله کشته شد.»
برایان ماست در ادامه موردی را شرح داد که در آن یک افسر نظامی در ماه اوت، بدون هیچ اتهامی دستگیر شد و یک هفته بعد، خانوادهاش جسد بیسر او را پیدا کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از نکات کلیدی که در این جلسه مطرح شد، این بود که آیا ایالات متحده این موضوع را که متحدان افغانش در حال حاضر به منظور انتقامجویی بابت خدماتشان به ایالات متحده تحت تعقیباند، تایید میکند؟ زیرا در جلسه قبلی این کمیته در سپتامبر، ویکتوریا نولند، معاون سیاسی وزیرخارجه آمریکا گفته بود به اینکه کشتار تمام افغانهایی که در افغانستان با آمریکا همکاری کردهاند، هدف و رویه ثابت و بیتغییر طالبان باشد، اعتقادی ندارد.
با این حال، جیسون کرو، نماینده دموکرات، با تایید این موضوع گفت که از کشتار، تعقیب و شکنجه نظامیان حکومت پیشین افغانستان به دلیل همکاری با ایالات متحده مستنداتی وجود دارد. او تاکید کرد: «تداوم اقدامهای تلافیجویانه مستند شده است، آنها شکار میشوند، شکنجه میشوند و کشته میشوند. آنان برادران و خواهران ایالات متحدهاند که با ما جنگیدند و هزینه شخصی زیادی پرداختند تا از ما محافظت کنند.»
این نماینده دموکرات ادامه داد: «اگر به خاطر خدمات برادران و خواهران افغانمان نبود، بسیاری از ما امروز اینجا نبودیم.»
شاهد دیگر در این جلسه استماعیه مایکل سیزمار بود که ابتدا در ارتش آمریکا خدمت میکرد و بعد به افبیآی پیوست. او نیز در مورد رویدادهای وحشتناکی که سربازان افغان پس از اوت ۲۰۲۱ با آنها مواجه شدند، صحبت کرد و گفت: «ما خشونتهایی شنیع و بیسابقه در افغانستان را شاهد بودیم. از جمله بریدن سر دو پسر ۱۲ ساله پس از سقوط پنجشیر. افسران امنیتی افغان و خانوادههایشان اکنون در سختترین شرایط زندگی میکنند و طالبان پیوسته در تعقیب آناناند.»
سیزمار همچنین در مورد قتل یک مربی افغان تکتیراندازی که ایالات متحده آموزش داده بود، در ژانویه ۲۰۲۳ و مقابل چشمان خانوادهاش، شهادت داد.
توماس کازا، از شاهدان دیگر که عضو نیروهای ویژه ارتش ایالات متحده آمریکا است، در این جلسه شهادت داد که طالبان یکی از همکاران او به نام عمر را پس از شناسایی او در یک مستند نشنال جئوگرافیک درباره خروج ایالات متحده از افغانستان، به طرز وحشتناکی شکنجه کردند و هرچند او کمی بعد آزاد شد، ۱۶ روز بعد بر اثر جراحات ناشی از شکنجه جان باخت.
عمر پس از رهایی از زندان طالبان گفته بود: «طالبان پس از بازداشت، فیلم «عقبگرد» (Retrograde) را به من نشان دادند و مرا متهم کردند که با نیروهای خارجی همکاری میکنم. آنها از من پرسیدند شغلم چیست و من به آنها گفتم که بمبهای دستساز را پاکسازی میکردم. آنها مرا از طریق «عقبگرد» پیدا کردند و هنوز از روستاییان و اعضای خانواده درباره من میپرسند.»
سرهنگ جاستین ساپ، یک افسر نیروی ویژه با نزدیک به ۳۰ سال ماموریت فعال در جنگهای افغانستان و عراق که اکنون در یکی از موقعیتهای اطلاعاتی، سیاستگذاری و آموزشی در پنتاگون قرار دارد، از شاهدان دیگر در جلسه استماع روز چهارشنبه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بود. او که از نخستین سربازان آمریکایی بود که پس از ۱۱ سپتامبر برای سرکوب القاعده و طالبان به شمال افغانستان اعزام شد، از حکومت آمریکا خواست برای کمک به همکارانش در افغانستان هر آنچه در توان دارد، انجام دهند.
او تاکید کرد: «این یک وظیفه اخلاقی است و از نظر راهبردی هم مهم است؛ اگر به قولمان متعهد نباشیم و به متحدان افغانمان کمک نکنیم، چگونه میتوانیم از دیگران بخواهیم که در درگیریهای آینده به ما کمک کنند؟»
سرهنگ جاستین ساپ با تعریف داستان زندگی مهندس محمد که مترجم نیروهای آمریکایی بود، از او به عنوان یک ناجی یاد کرد که به معنای واقعی کلمه زندگیاش را وقف آنها کرده بود. او تاکید کرد: «محمد به ما کمک کرد تا مناطق فرود هلیکوپتر را بررسی کنیم و راه را برای ورود بیشتر تیمهای سیا و نیروهای ویژه به منظور شکست طالبان هموار کنیم. او در مرحله سخت و حساس جنگ برای تیم ما ضروری بود و در تمام این دو دهه پس از سال ۲۰۰۱، شریک وفادار ایالات متحده باقی ماند.»
با این حال به گفته این نظامی آمریکایی، طالبان پس از تسلط بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، حکم بازداشت محمد را صادر و اعضای خانواده او را بازداشت، بازجویی و ضربوشتم کردند. طالبان به اعضای خانواده او گفتند که چون محمد در سال ۲۰۰۱ به دلیل همکاری با ایالات متحده در منطقه مشهور بود، محاکمه و اعدام خواهد شد. طالبان همسر و فرزندان او را هم به خشونت فیزیکی و جنسی تهدید کردند.
تلویزیون ملی افغانستان که زیر نظارت طالبان است پیدرپی با برخی از نظامیان پیشین در حمایت از رژیم طالبان مصاحبه میکند. ین مصاحبههای تلویزیون ملی با هدف کشاندن پای نظامیان پیشین به افغانستان انجام میشود.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) January 12, 2024
✍️واجد روحانی @Wajedrohani1 https://t.co/2HbtiF0Fgr pic.twitter.com/Vxx2tk08Pd
سرهنگ جاستین ساپ تاکید میکند که محمد دو سال گذشته چون یک فراری زندگی میکند و نمیتواند به خانوادهاش کمک کند.
سنجر سهیل، روزنامهنگار افغان که قبلا در مورد کشتار انتقامجویانه نظامیان حکومت پیشین افغانستان به دست طالبان پژوهشی انجام داده بود، از شاهدان دیگر در این جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بود. او گفت که بیش از ۴۰۰ مورد کشتار و شکنجه نظامیان سابق و بستگانشان را در طول شش ماه ثبت و مستند کرده است.
الیزابت لن، عضو پیشین نیروی دریایی آمریکا و یکی از شاهدان دیگر جلسه استماع روز چهارشنبه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، هم تصریح کرد: «متحدان ما بهای همکاری با ما را با خونشان میپردازند. ما بیش از ۸۰۰ مورد کشتار، شکنجه و بازداشت نیروهای امنیتی سابق افغانستان را ثبت کردهایم.»
سرهنگ جاستین ساپ در بخشی از سخنانش به جامعه هزارهها در افغانستان اشاره کرد و گفت که این قوم از قدیم هدف شکنجه و آزار و اذیت طالبان بودهاند.
او تاکید کرد: «قوم هزاره در افغانستان، گروهی که صدها سال است هدف آزارواذیتهای قومیــفرقهای بودهاند. در سال ۱۹۹۸، طالبان هزاران تن از هزارهها را در شمال افغانستان کشتند و بخشهای وسیعی از شمال افغانستان را به کنترل درآوردند. این جنایات ناشی از تعصب نژادی عمیق است. از طرفی بیشتر هزارهها پیرو مذهب شیعهاند که طالبان آن را بدعت میدانند.»
شهادت کهنهسربازان آمریکایی از کشتار، شکنجه، بازداشت و دیگر اقدامهای انتقامجویانه از نظامیان پیشین افغانستان خلاف ادعای رژیم طالبان را نشان میدهد که میگویند پس از تسلط بر افغانستان فرمان «عفو عمومی» نیروهایی را که در ۲۰ سال اخیر با آنان جنگیده بودند، اعلام کردهاند و هیچکس قربانی انتقامجویی نشده است.