رژیم طالبان با برگزاری نشستی در استان بلخ در شمال افغانستان زیر نام «نشست مشورتی و هماهنگی با عالمان دین» از عالمان دینی افغانستان خواستند که در سخنرانیهای شان «خوبیهای» رژیم طالبان را بازتاب دهند.
در این نشست که حاجی وفا، استاندار طالبان برای استان بلخ، شماری از مسوولان محلی این گروه، بزرگان قومی و عالمان دینی حضور داشتند، شیخ نورمحمد حقانی، مسوول یک مدرسه جهادی طالبان از نویسندگان، عالمان دینی و رسانهها خواست که در دفاع از نظام طالبان کار کنند.
او تاکید کرد: « برای نویسندگان و قلم بهدستان ما لازم است که در دفاع از امارت اسلامی کار کنند. برای رسانهها لازم است که از امارت اسلامی دفاع کنند. برای عالمان دینی که بر منبر میایند لازم است که از خوبیهای امارت اسلامی به مردم بگویند.»
در عین حال، حاجی وفا، استاندار طالبان برای استان بلخ با تاکید بر اینکه مبارزه فکری مهمتر از جنگ نظامی است، از عالمان دینی خواست از دستورات ملا هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه پیروی کنند و در منبرها «دستاوردهای» رژیم این گروه را بیان کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او تاکید کرد: « این نظام متعلق به علما است و اجرای مسوولیت شما تضمینکننده بقای این نظام است. از طریق منبر خوبیهای واقعی، دستاوردهای امنیتی و حاکمیت سراسری را به مردم بیان کنید. زیرا مبارزه فکری از مبارزه نظامی که اکنون وجود ندارد، بسیار مهمتر است.»
این نشست رژیم طالبان با عالمان دینی در حالی صورت میگیرد که اخیرا انتقادهای شماری از عالمان دینی از سیاستهای رژیم طالبان افزایش یافته است.
اخیرا آیتالله واعظزاده بهسودی، از مراجع تقلید شیعیان در افغانستان، در یک نشست در کابل با عنوان «گردهمایی جهت تحلیل و ارزیابی حوادث اخیر» ضمن انتقاد از طالبان، رژیم این گروه را به ارتکاب سه اشتباه متهم کرد و گفت این اشتباهات باعث بیاعتمادی مردم به این گروه شده است.
این روحانی در ویدیوی که از سخنرانیاش در رسانههای اجتماعی منتشر شد، میگوید: «وقتی مردم کنار شما نباشند، عمر نظام کوتاهتر میشود.»
این روحانی پرنفوذ شیعه از طالبان بخاطر حذف مذهب شیعه از محتوی آموزشی و بازداشت دختران هزاره انتقاد تند کرد کرد.
او گفت که «حذف مذهب شیعه از محتوای آموزشی مدارس» نباید صورت میگرفت، چون «هیچ شیعهای قرار نیست سنی شود و همچنین هیچ فرد سنی قرار نیست شیعه شود.»
طالبان در دوسال گذشته و در روندی که آن را «تصحیح و بازبینی محتوای آموزشی» مینامند، آموزش فقه جعفری را منع کردند.
آیتالله واعظزاده بهسودی سومین اشتباه رژیم طالبان را که باعث فاصله گرفتن مردم از این گروه شده است، بازداشتهای اخیر زنان به اتهام بدحجابی دانست و گفت: «مردم به ناموسشان حساساند.»
بهدلیل سرکوب شدید منتقدان در رژیم طالبان، روحانیون بهندرت از عملکرد طالبان انتقاد میکنند. پیشتر از آن ویدیویی از سخنرانی مولوی عبدالشکور، روحانی اهل قندوز، در رسانههای اجتماعی پربازدید شده است که میگوید طالبان افراد بیگناه را به اتهام عضویت در جبهه مقاومت ملی و گروه داعش بازداشت، زندانی و شکنجه میکنند.
این روحانی میافزاید افرادی که در مقابل ظلم صدایشان را بلند کنند، بازداشت، زندانی و شکنجه میشوند و این افراد در زندانهای طالبان به شیوههای مختلف شکنجه میشوند و «حتی بیضههایشان سالم نمیماند.»
پس از بازتاب گسترده ویدیو سخنرانی او، منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که مولوی عبدالشکور در خانهاش در شهر قندوز بازداشت شده است. طالبان به سخنرانی این روحانی واکنش رسمی نشان ندادند، اما شماری از اعضای این گروه در ایکس نوشتند که او باید بهدلیل انتقاد از نظام بازداشت شود.