ایالت تگزاس آمریکا با حریقهای زمستانی غریبه نیست، اما آتشسوزی اخیر این ایالت که «اسموکهاوس کریک» Smokehouse Creek نام گرفته و در عرض چند روز بیش از یک میلیون هکتار زمین را سوزانده، کارشناسان و مقامهای این ایالت را غافلگیر کرده است.
بنا به گزارشهای منتشرشده، «اسموکهاوس کریک» به بزرگترین حریق تگزاس تبدیل شده است و در نتیجه، ساکنان بسیاری از مناطق این ایالت مجبور شدهاند خانهها را تخلیه کنند. همچنین، نگرانی از احتمال گسترش آتش به ناحیهای در شمال مرکز هستهای پانتکس که تقریبا در ۵۰ کیلومتری شرق شهر آماریلو واقع شده است، باعث تعطیلی موقت این مرکز شد.
خبرگزاری سیانان یکشنبه، سوم مارس (۱۳ اسفند) در گزارشی به این موضوع پرداخت که چرا بزرگترین آتشسوزی تگزاس در این سال و مشخصا در فصل زمستان رقم خورد، و علت افزایش و شدت حریقهای جنگلی را در آمریکا و سراسر دنیا بررسی کرد.
بنا به این گزارش، ترکیبی از عوامل محیطی گوناگون از قبیل علفهای خشک و اشتعالپذیر، بادهای شدید و شرایط آبوهوایی خشک، علت بروز و شدیدتر شدن حریق تگزاس بوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
«اسموکهاوس» بسیاری را غافلگیر کرد، اما نام این حادثه نیز اینک به فهرست حریقهای ویرانگر دیگری اضافه میشود که در ایالات متحده رخ داده و هشدار فعالان محیط زیست را به همراه داشته است. آمریکا در چندین سال گذشته فهرستی طولانی از آتشسوزیها را ثبت کرده است. حریق گستردهای که اوت سال جاری در مائویی رخ داد و دستکم ۱۰۰ نفر را کشت، از نمونههای سهمگین این حوادث به شمار میرود. نمونه دیگر، آتشسوزیهای جنگلی کالیفرنیا است که بنا به گزارشها، ۸۰ درصد از بزرگترین حوادث مشابه این ایالت، در دهه گذشته رخ داده است.
بروز حریقهای شدید و مرگبار جنگلی فقط مشکل ایالات متحده نیست. کانادا نیز در ۲۰۲۳ بدترین فصل آتشسوزیهای جنگلی را از سر گذراند و شعلههای آتش بیش از ۱۸ میلیون هکتار را در این کشور سوزاند.
در یونان، وزش بادهای شدید و دمای بیسابقه تابستان گذشته به آتشسوزیهای مرگباری منجر شد که بزرگترین حریق ثبتشده در اتحادیه اروپا به شمار میرود. در شیلی نیز اوایل فوریه آتشسوزیهای جنگلی بخشهایی از این کشور را درنوردید و جان بیش از ۱۳۰ نفر را گرفت.
حریقهای جنگلی به دلیل ترکیبی از عوامل طبیعی و انسانی ایجاد میشوند، اما دانشمندان گرمایش جهانی را در سالهای گذشته، مهمترین عامل افزایش و تشدید این آتشسوزیها میدانند.
به گفته متخصصان، افزایش دما واضحترین عامل بروز آتشسوزیهای جنگلی است، زیرا گرما رطوبت گیاهان را میکاهد و آنها را بسیار احتراقپذیر میکند. علاوه بر خشک شدن پوشش گیاهی، گرما میتواند نوع این پوشش را نیز تغییر دهد. برای نمونه، گرمتر شدن تابستانها در هاوایی باعث شد که به جای پوشش گیاهی بومی، گونههای مهاجم و احتراقپذیرتر گیاهی با سرعت زیاد رشد کنند.
گرمایش جهانی همچنین به طولانیتر و شدیدتر شدن دورههای خشکسالی انجامیده و احتمال گسترش سریع آتشسوزیها را افزایش داده است. نمونه روشن این موضوع، آتشسوزیهای مائوئی است که زمانی رخ داد که یکسوم جزیره با خشکسالی دستوپنجه نرم میکرد.
با این حال، دانشمندان میگویند که گسترش آتشسوزیها همواره مستلزم خشکسالی طولانی و شدید نیست؛ مانند آتشسوزی تگزاس که بدون خشکسالی شدید در این ناحیه رخ داد. این تجربه نشان داد که در کنار وجود علفهای اشتعالپذیر و بادهای شدید، دورههای کوتاه خشکی هم میتواند برای شعلهور کردن آتشسوزیهای بزرگ کافی باشد.
بر اساس گزارش یک گروه تحقیقاتی به نام «کلایمت سنترال» Climate Central، پیشبینی میشود که فصل آتشسوزیهای جنگلی ایالات متحده طولانیتر و شدیدتر شود، زیرا تغییرات آبوهوایی در حال شدت گرفتن است.
بنا به این گزارش، آتشسوزیهای ویرانگر به بخشی از زندگی در ایالات متحده و نقاط بسیار دیگری از دنیا تبدیل شده است، زیرا تا زمانی که تغییرات اقلیمی ادامه داشته باشد و آبوهوا روند گرمتر شدن را طی کند، احتمال بروز و افزایش این آتشسوزیها هم وجود خواهد داشت.