محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، شامگاه سهشنبه ۱۵ اسفند در دیدار با نمایندگان اصناف و بازاریان گفت: «من مطمئنم که بازار را دولت کنترل نمیکند و آن که میتواند بازار را کنترل کند، خود بازار است. این شب عیدی انتظار داریم با هماهنگی دولت، بازار را مقداری کنترل کنید. من بازار را میشناسم و میدانم مسائل اقتصادی کشور با محوریت بازار حل میشود.»
این اظهارات در حالی بیان میشوند که مخبر مردادماه امسال در یک همایش دولتی، با اشاره به نام انتخابی رهبر جمهوری اسلامی برای سال ۱۴۰۲ یعنی سال «مهار تورم، رشد تولید»، مدعی شد که «تورم رو به کاهش است» و گفت: «ایشان هم صورت مسئله را مطرح کرد، هم دو راهبرد داد و هم یک راهحل ارائه داد که راهحلشان برای حل مشکلات اقتصادی مردمی کردن اقتصاد بود. شاخص ارزیابی دولت در این حوزه نرخ تورمی است که در اسفند ۱۴۰۲ به دست خواهد آمد. کاملا مشخص است که چقدر از اقتصاد در اختیار دولت است و در پایان سال نشان خواهیم داد که چطور اقتصاد را اداره کردهایم.»
اما آمارهایی که مرکز آمار ایران تا پایان بهمن ۱۴۰۲ ارائه داده، نشان میدهد که تورم قیمت ۳۸ قلم کالای خوراکی در بهمنماه بیشتر از تورم سالانه بوده و نرخ تورم در بخش اجاره مسکن نیز در زمستان امسال، برخلاف سالهای قبل، از نرخ تورم عمومی پیشی گرفته است. پیش از آن، در گزارش بانک مرکزی هم آمده بود که قدرت خرید مردم ایران در پایان پاییز سال ۱۴۰۲ دستکم ۶۰ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش یافته و نرخ تورم میانگین شهری ۵۵.۹ درصد بوده است.
در شرایطی که نهادهای دولتی و حکومتی و اشخاص وابسته به این نهادها در ۴۵ سال اخیر بخش اعظمی از اقتصاد و بازار ایران را بهشدت تحت کنترل داشتهاند، به نظر میرسد ادعای معاون اول ابراهیم رئیسی درباره توان بازاریان برای کنترل قیمتها به معنای اعتراف او به مهارناپذیری تورم افسارگسیخته است که در شرایط ناتوانی دولت و بحران کسری بودجه، به معنی ادامه بالا رفتن قیمت اجناس و کالاهای مهم و ضروری خواهد بود.
محمد مخبر در این جلسه، اصناف و بازاریان را از «مهمترین و موثرترین عوامل پیروزی و حمایت از انقلاب اسلامی» برشمرد و افزود: «انتظار دولت از بازاریان این است که بهویژه برای عید نوروز و ماه مبارک رمضان، به نظارت و کنترل قیمتها توجه جدی داشته باشند. بافت فرسوده بازار تهران هم روحیه بازاریان و مردم را فرسوده میکند و معابر، بناها و زیرساختهای فرسوده بازار تهران نیازمند بازسازی است. باید هرچه سریعتر از این فرسودگی و مشکلات ناشی از آن خارج شوید.»
مبلغ واریزی دولت به حساب بازنشستگان و مستمریبگیران در اسفند ۱۴۰۲ بهعنوان عیدی، تنها دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود که معادل قیمت تنها چهار کیلو گوشت قرمز است. در چنین شرایطی و با توجه به حقوق کارگران و بازنشستگان در سال ۱۴۰۲ که بین هفت تا ۱۰ میلیون تومان بود و در سال ۱۴۰۳ نیز فقط ۲۰ درصد به آن اضافه میشود، گستردهتر شدن فقر و سقوط تعداد بیشتری از خانوارها به دهکهای پایین جامعه، آیندهای قابلپیشبینی برای آینده اقتصاد ایران در ماههای پیش رو خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از اعضای هیئتمدیره اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک در ایران روز چهارشنبه ۱۶ اسفند به وبسایت اکونگار گفت که رکود این بازار و ناتوانی مردم در خرید پوشاک شب عید در ۴۰ سال اخیر بیسابقه است.
در همین رابطه، گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت اقتصادی ایران نشان میدهد که در بهمن ۱۴۰۲، انواع مواد پروتئینی همچنان رکورددار تورم سالانه بودند و کنسرو ماهی در صدر قرار داشت. نرخ تورم گوشت قرمز، قارچ، کشمش پلویی، ماهی قزلآلا، هندوانه، خربزه، مرغ ماشینی، نوشابه، شیر خشک، پسته، مغز بادام درختی، چای خارجی بستهای، شکر، شیرینی خشک، مغز گردو، لوبیا قرمز، قند و پرتقال نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتند و از میانگین سالانه بیشتر بودند.
همچنین بر اساس این گزارش، در گروه نان و غلات، شیرینی خشک، رشته آشی و ماکارونی نسبت به دیماه بیشترین افزایش قیمت را داشتند و در گروه گوشت قرمز، سفید و فراوردههای آن، نیز ماهی قزلآلا، گوشت گوسفندی و کنسرو ماهی بیشتر از اقلام دیگر (نسبت به دیماه) گران شدند.