از هفته گذشته که «سهشنبه بزرگ» به نفع جو بایدن و دونالد ترامپ رقم خورد و نیکی هیلی هم از رقابت برای کسب نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده کنار رفت، بحثها درباره دوئل انتخاباتی روسایجمهور فعلی و سابق آمریکا شدت گرفته و اکنون که تا انتخابات در ماه نوامبر و مشخص شدن کسی که شانس بازپسگیری کاخ سفید را دارد، حدود هشت ماه باقی مانده، بازار نظرسنجیهای انتخاباتی حسابی داغ شده است و احزاب دموکرات و جمهوریخواه در تلاشاند طرفدارانشان را بیشازپیش به حمایت از کارزارهایشان دعوت کنند.
در این میان، خبرگزاری سیانان با انتشار یادداشتی تحلیلی درباره این رقابت مهم، توضیح میدهد که چرا جو بایدن برای شکست دادن دونالد ترامپ در انتخابات آینده کار دشواری در پیش دارد.
در این یادداشت، ضمن یادآوری این نکته که انتخابات ۲۰۲۴ اولین رقابت مجدد میان یک رئيسجمهوری فعلی و رئیسجمهوری سابق آمریکا از سال ۱۸۹۲ به شمار میرود، مینویسد: «بایدن برخلاف سال ۲۰۲۰، این بار برای مواجهه با ترامپ با مسیر سختتری روبرو است. در واقع، به نظر میرسد که او برای انتخاب مجدد امتیاز زیادی ندارد و طرفداران رئیسجمهوری فعلی باید این واقعیت را بپذیرند که ترامپ برای بازپسگیری کاخ سفید شانس زیادی دارد.»
سیانان چنین استدلال میکند: «فقط کافی است به نتایج نظرسنجیهایی که در هفته گذشته منتشر شد، نگاه کنیم. شرکتکنندگان در نظرسنجیهای نیویورک تایمز/ کالج سیهنا، سیبیاس نیوز/ یوگاو، فاکس نیوز و وال استریت ژورنال همگی با اختلاف دو تا چهار امتیاز، درصد بیشتری از رایها را به ترامپ دادند. البته که نظرسنجیهای انتخاباتی ممکن است خطاهایی هم داشته باشند اما کنار هم قرار دادن آنها تصویری از یک وضعیت کلی ترسیم میکند. این آرا فقط این را نشان نمیدهد که بایدن در برابر رقیب انتخاباتی امسالش وضعیت بدتری دارد، بلکه بیانگر این است که رئیسجمهوری فعلی آمریکا در ایالتهایی که بیشترین آرا را به دموکراتها میدهند، هم نسبت به چهار سال پیش، جایگاه خوبی ندارد.»
نظرسنجیها نشان میدهند که جو بایدن در آخرین نظرسنجی در آریزونا، جورجیا و نوادا با پنج امتیاز یا بیشتر عقب است؛ در حالی که از سال ۲۰۰۴ تاکنون هیچ یک از نامزدهای دموکرات در نوادا شکست نخوردهاند. نمونههایی از ایالتهای دیگر هم نشان میدهد که ترامپ در حال حاضر در ایالتهای کافی برای پیروزی در کالج الکترال، هرچند اندک، پیشی گرفته است.
نویسنده این یادداشت در ادامه اشاره میکند: «آمریکاییها میگویند عمدهترین مشکلات کشورشان به اقتصاد یا مهاجرت مربوط است و آنها ترامپ را در هر دو موضوع به طور قابلتوجهی بیشتر از بایدن قابلاعتماد میدانند. به اعتقاد عدهای، این امکان وجود دارد که اگر در ماههای پیش رو، وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند یا گذرگاههای مرزی کنترل شوند، بایدن بتواند علیه ترامپ موضع بگیرد اما واقعیت این است که چنین احتمالی بسیار ضعیف است.»
با توجه به نگرانیهای جدی درباره عملکرد جو بایدن، پیشبینی میشود که او در انتخابات آینده با کمترین اقبال به یک رئیسجمهوری منتخب در انتخابات مجدد، از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون، مواجه شود. میزان محبوبیت بایدن را ۴۰ درصد یا کمی کمتر از آن تخمین میزنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بسیاری از دموکراتها دوست دارند استدلال کنند که فقط نباید به میزان محبوبیت بایدن نگاه کرد و باید این را در نظر گرفت که رقیب او یعنی دونالد ترامپ نیز محبوبیت قبل را ندارد. این نکته درست به نظر میرسد اما مسئله اصلی اینجا است که ترامپ حتی بهرغم کاهش محبوبیت نسبت به گذشته، بر اساس نظرسنجیهای متعدد (از جمله جدیدترین نظرسنجیهای فاکسنیوز، نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال) امتیاز بالاتری از بایدن دارد و همین میتواند برای پیروزی او کافی باشد.
نویسنده یادداشت سیانان در بخشی دیگر تاکید کرد: «با وجود پروندههای قضایی که برای دونالد ترامپ تشکیل شده است، ۱۸ درصد از حامیانش در یک نظرسنجی گفتند که حتی اگر او مجرم هم شناخته شود، همچنان از او حمایت خواهند کرد. چنین آماری باید برای حامیان بایدن و کارزار انتخاباتی او نگرانکننده باشد، زیرا اگر محکومیت در دادگاه هم نتواند حمایت طرفداران ترامپ را کم کند، دیگر چه چیز میتواند آنها را به تغییر نظر وادارد؟
از سوی دیگر، موضوع مهم سن بایدن که بارها به آن اشاره شده، هم یک مشکل دیگر پیش روی رئیسجمهوری فعلی آمریکا است. نظرسنجی تایمز نشان داد که ۷۲ درصد رایدهندگان احتمالی میگویند سن بایدن برای تصدی یک دوره دیگر مسئولیت ریاستجمهوری بسیار بالا است.
پیش از این، جو بایدن در سخنرانی سالانه در کنگره آمریکا که پنجشنبه شب ایراد کرد، با لحنی تند از دونالد ترامپ انتقاد کرد و در ۱۳ مورد، بدون بر زبان آوردن نام رئیسجمهوری سابق آمریکا، او را «همتای سابق من» خطاب کرد.
بایدن ۸۱ ساله در این سخنرانی در دفاع از خود در برابر آنهایی که سن و سلامت عقلی او را زیر سوال میبرند، صدایش را بالاتر برد و در طول ۶۸ دقیقه سخنرانیاش، بارها از سیاستهای مهاجرتی و مالیاتی جمهوریخواهان انتقاد کرد؛ با این حال مشخص نیست آیا این انتقادها خواهند توانست آرای بیشتری را به سمت کارنامه «ناموفق» او جلب کند یا خیر.