در پی حمله پهپادی و موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل، درخواستها برای تروریستی اعلام کردن این بازوی نظامی قدرتمند جمهوری اسلامی در بریتانیا شدت گرفته است. سپاه پاسداران که در حال حاضر به موارد متعدد تلاش برای ترور و آدمربایی در خاک بریتانیا متهم است، در حملات در خاورمیانه نیز نقشی کلیدی داشته است.
نشریه بریتانیایی ساندیتایمز در گزارشی به پروژه سپاه پاسداران برای نفوذ در بریتانیا میپردازد و مینویسد به نظر میرسد گروه حشد شعبی، که تحت حمایت سپاه پاسداران قرار دارد، در بریتانیا پایگاهی ایجاد کرده است و محصولاتش را از طریق یک گروه اسلامی بریتانیایی آنلاین میفروشد. در این بین، تهران از طریق شبکهای از سازمانها که روابط گستردهای با رژیم دارند اعمال «قدرت نرم» میکند.
در هفته جاری، کمیسیون خیریه بریتانیا تایید کرد فعالیتهای یک مرکز فرهنگی در منچستر را بررسی کرده است که با مسجدی در لندن ارتباط دارد که مرکز اصلی حضور جمهوری اسلامی در بریتانیا توصیف میشود.
حرکت چراغ خاموش
موسسه گلوبال چنج (Institute for Global Change) پیشتر هشدار داده بود تلاشهای سپاه پاسداران ترویج پروپاگاندای اسلامگرایی افراطی را شامل میشود که به نحوی طراحی شده است تا شهروندان غربی را برای عملیات تروریستی و همینطور فعالیتهایی برای تبلیغ سپاه پاسداران و ایدئولوژیاش در بریتانیا جذب کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما تا هفته جاری به حضور فعالان مرتبط با حشد شعبی، گروهی تحت حمایت سپاه پاسداران، در بریتانیا توجهی نشده بود. گزارش اندیشکده پالیسی اکسچنچ افشا میکند که چگونه «هیئت اسلامی اهلالبیت»، یک گروه غیرانتفاعی در بریتانیا که فعالیتهای مذهبی، آموزشی، فرهنگ و تفریحی دارد، ویدیویی در کانال یوتیوبش منتشر کرده است که گروهی از حامیان حشد شعبی را در یک رالی اتومبیلرانی در لندن در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد و برخی پوسترهای ابومهدی المهندس، فرمانده کتائب حزبالله، و قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، را در دست داشتند که هر دو در سال ۲۰۲۰ در حمله پهپادی آمریکا در بغداد کشته شدند.
یک سال بعد، در مه ۲۰۲۱، معترضان در یک تجمع ضداسرائیلی در لندن پرچمهای حشد شعبی و سپاه پاسداران را در دست داشتند. و در سال جاری، حسابهای تیکتاک ویدیویی از خودروهایی با آرم حشد شعبی در لندن را منتشر کردند. هیئت اسلامی اهلالبیت با هاوس طاها (House of Taha)، کتابفروشی آنلاین کتابهای اسلامی شیعه، ارتباط دارد. به گزارش پالیسی اکسچنج، تا سال گذشته، پرچم حشد شعبی به قیمت ۱۰ پوند و متنی در مدح سپاه پاسداران بین محصولات این فروشگاه آنلاین به چشم میخورد.
کاهش فضای فعالیت
در پی حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل، بیش از ۱۳۰ عضو پارلمان بریتانیا در هفته جاری درخواست کردند سپاه پاسداران تروریستی اعلام شود. ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، بهدلیل نیاز به روابط دیپلماتیک تاکنون مقابل این درخواست مقاومت کرده است.
با وجود این، یک منبع دولتی گفت چنین اقدامی برای مقابله با روابط گوناگون متعدد سپاه پاسداران با سازمانهای داخل بریتانیا حیاتی است. موافقان میگویند این کار جلوگیری از فروش آنلاین محصولات سپاه پاسداران و محدودیت فعالیتهای حامیانش را تسهیل میکند.
او در ادامه افزود این کار فضای عملیاتی سپاه پاسداران را کوچک خواهد کرد و مانع از آن میشود که کسی در بریتانیا از هر کسی و چیزی که با سپاه پاسداران مرتبط باشد حمایت و میزبانی کند. سپاه پاسداران از طریق گروههای نیابتی در بریتانیا فعالیت میکند و بنابراین، تروریستی اعلام شدنش سبب میشود تا هیچ گروهی تمایل به برقراری ارتباط با این بازوی نظامی جمهوری اسلامی نداشته باشد.
قدرت نرم
نشریه تایمز در نوامبر سال گذشته افشا کرد مقامهای امنیتی بریتانیا گروههایی را شناسایی کردهاند که ارتباط مستقیم با تهران دارند. این گروهها مرکز اسلامی انگلیس (ICE) را که در شمال غرب لندن مستقر است شامل میشود.
کمیسیون خیریه بریتانیا مشغول بررسی فعالیتهای «مرکز اسلامی انگلیس» است. کمیسیون ابتدا پس از دو رویداد در سال ۲۰۲۰ که در مدح قاسم سلیمانی بود، به «مرکز اسلامی انگلیس» اخطار داد، و در نوامبر ۲۰۲۲، تحقیق در مورد مدیریت این خیریه را آغاز کرد.
این مرکز از سال ۱۹۹۴ چهار مدیر داشته است و همگی نماینده رهبر جمهوری اسلامی ایران در بریتانیا معرفی شدهاند. این افراد بنیانگذار مرکز، آیتالله محسن اراکی، را نیز شامل میشود که اکنون عضو مجلس خبرگان است.
به نوشته نشریه تایمز، کمیسیون خیریه بریتانیا سال گذشته در مورد مرکز فرهنگی اسلامی منچستر تحقیق کرد، که یک مقام ارشدش با اراکی ارتباط دارد. فعالیتهای این مرکز هنگامی به کمیسیون گزارش داده شد که گفته میشد فرخ بهرام سکالشفر، مدیر وقت این مرکز، در مراسم اهدای جایزه به بهترین افسران «جنگ نرم» در ایران در سال ۲۰۲۰ سخنرانی کرده بود. به گزارش جوییش کرونیکل، سکالشفر روی صحنه کنار اراکی ایستاده بود و حضار شعار «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر انگلیس» میدادند. پس از طرح این ادعاها، سکالشفر سال گذشته از مدیریت این مرکز کنارهگیری کرد.
فتنهانگیزی و تنشآفرینی
پالیسی اکسچنج معتقد است تلاش جمهوری اسلامی برای نفوذ بهقدری موفقیتآمیز بوده که تا حدی در برگزاری تجمعهای اعتراضی علیه «توهین به مقدسات» نقش داشته است. این نشریه در ادامه به تهدید به مرگ معلمی اشاره میکند که تصویری از پیامبر اسلام را به دانشآموزانش نشان داده بود و همینطور به مجموعه اعتراضها به فیلم «بانوی بهشت» که زندگی دختر پیامبر اسلام را به تصویر میکشد.
منتقدان هشدار میدهند پرس تیوی، کانال تلویزیونی که بودجهاش را دولت ایران تامین میکند، نیز ابزاری برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی در بریتانیا است. این شبکه بهرغم لغو مجوز فعالیتش در بریتانیا در سال ۲۰۱۲، از طریق رسانههای اجتماعی مخاطب بینالمللی گستردهای جذب کرده است. کانال یوتیوب این شبکه در سال ۲۰۲۱ بسته شد، اما ویدیوهایش را روی توییتر پخش میکند که بیش از ۳۰۰ هزار دنبالکننده دارد.