حماس: قطعنامه آتش‌بس را می‌پذیریم؛ بلینکن: امیدوارکننده است

وزیر امور خارجه آمریکا درباره دیدارش با نخست‌وزیر اسرائیل گفت که بنیامین نتانیاهو بر تعهد به پیشنهاد آتش‌بس تاکید دارد

سامی ابوزهری، یکی از مقامات ارشد حماس که در خارج از غزه مستقر است، روز سه‌شنبه اعلام کرد که حماس قطعنامه آتش‌بس را پذیرفته و آماده مذاکره بر سر جزئیات آن است. وی افزود که برعهده واشنگتن است تا اطمینان حاصل کند که اسرائیل به این آتش‌بس پایبند خواهد بود.

ابوزهری اظهار داشت: «حماس فرمول خروج نیروهای اسرائیلی از غزه و مبادله گروگان‌های اسرائیلی در غزه با اسرای فلسطینی زندانی در اسرائیل را پذیرفته است.»

او به رویترز گفت: «دولت آمریکا برای اجرای تعهدات خود در وادار کردن اسرائیل به پایان فوری جنگ و اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، با یک آزمون واقعی مواجه است.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، که در حال انجام هشتمین سفر منطقه‌ای‌ از زمان آغاز جنگ غزه است هم گفت که این واکنش حماس «یک نشانه امیدوارکننده»است، اما همچنان نیاز به سخنان قطعی از سوی رهبری حماس در داخل غزه، که تحت محاصره اسرائیل است، وجود دارد. بلینکن افزود: «این چیزی است که مهم است و این چیزی است که ما هنوز نداریم.»

قطعنامه آتش‌بس فوری در غزه که شامل سه مرحله است و جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر به جزئیات آن اشاره کرده بود، روز دوشنبه با ۱۴ رای مثبت و رای ممتنع روسیه در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید.

پس از تصویب این قطعنامه، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی از رای مثبت شورای امنیت سازمان ملل به پیشنهاد آمریکا در حمایت از آتش‌بس در نوار غزه و آزادی گروگان‌‌های در اختیار حماس، استقبال کرد. ریاض منصور، سفیر فلسطینیان در سازمان ملل نیز این اقدام را گامی در مسیر درست خواند.

همزمان هماهنگ‌‌کننده سیاسی هیات نمایندگی اسرائیل در سازمان ملل بر تعهد کشورش به هدف آزادی گروگان‌ها، از بین بردن ظرفیت‌های حماس و اطمینان از اینکه دیگر نمی‌تواند تهدیدی برای اسرائیل باشد، تاکید کرد.

آنتونی بلینکن درباره دیدار روز دوشنبه با نخست‌وزیر اسرائیل هم گفت: «بنیامین نتانیاهو در دیدار روز گذشته در اورشلیم دوباره بر تعهد خود به پیشنهاد آتش‌بس غزه تاکید کرد.»

به گزارش تایمز اسرائیل، بلینکن همچنین افزود که استقبال حماس از رای‌گیری سازمان ملل درباره پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس ارائه‌شده از سوی ایالات متحده نشانه‌ای «امیدوارکننده» است.

او روز سه‌شنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در دیدار با بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع اسرائیل بر تعهد ایالات متحده به توافق روی میز که به آتش‌بس در غزه، تضمین آزادی همه گروگان‌ها و افزایش کمک‌های بشردوستانه منجر می‌شود، تاکید کردم.»

بلینکن در سفر به اسرائیل علاوه بر دیدار با مقام‌های دولتی، به طور جداگانه با چهره‌های مخالف از جمله بنی گانتز و یائیر لاپید نیز ملاقات داشت. در بیانیه منتشرشده از دفتر گانتز، تاکید شده که او از بلینکن خواسته است «فشار حداکثری» را بر مذاکره‌کنندگان برای دستیابی به توافق آزادی گروگان‌ها اعمال کند.

گانتز که این هفته از کابینه جنگ اسرائیل خارج شد همچنین به بلینکن گفت که اگر تهدید حزب‌الله در شمال حذف نشود، اسرائیل از «اقدام قهرآمیز» برای محافظت از شهروندان خود دریغ نخواهد کرد.

همچنین بنا بر اعلام دفتر یائیر لاپید، این رهبر اپوزیسیون به بلینکن گفت: «ما یک هدف داریم و آن هم بازگرداندن ۱۲۰ گروگان به خانه است. زمان آنها تمام شده و ما به یک معامله نیاز داریم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همزمان با حضور وزیر امور خارجه آمریکا در اسرائيل، معترضان تظاهراتی را در خارج از هتل بلینکن در تل‌آویو برگزار کردند و خواستار کمک آمریکا برای دستیابی به توافق آزادی گروگان‌ها شدند.

اسرائیل هفته گذشته با برخی از موارد ارائه‌شده در متن پیشنهادی آتش‌بس مخالفت کرد، ایالات متحده یکی از این نگرانی‌ها را برطرف و از رد صریح ایجاد مناطق حائل امنیتی اسرائیل در غزه صرف‌نظر کرد. به نظر می‌رسد این اقدام برای جلب رضایت تل‌آویو کافی باشد، زیرا نماینده اسرائیل در نشست روز دوشنبه انتقادی از قطعنامه نکرد.

روز سه‌شنبه یک مقام اسرائیلی در پاسخ به رای شورای امنیت سازمان ملل که خواستار موافقت اسرائیل و حماس با توافق آتش‌بس شد، گفت: «اسرائیل جنگ را قبل از دستیابی به تمام اهدافش پایان نخواهد داد؛ اهداف ما شامل از بین بردن قابلیت‌های نظامی و غیرنظامی حماس، بازگرداندن همه گروگان‌ها و اطمینان از این است که غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود.» این مقام اسرائیلی افزود: «پیشنهادی که ارائه شد به اسرائیل اجازه می‌دهد این شرایط را برآورده کند.»

در مرحله نخست این طرح، آتش‌بس و روند مبادله گروگان‌ها و زندانیان فلسطینی آغاز و رایزنی برای آتش‌بس کامل انجام می‌شود. در مرحله دوم، نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه خارج می‌شوند و در مرحله سوم روند چندساله بازسازی غزه آغاز می‌شود. این طرح در مراحل پایانی خود شامل حضور حماس در غزه به عنوان گروهی که کنترل آن را در اختیار داشت، نیست.

در همین حال، اردن روز سه‌شنبه میزبان نشستی درباره پاسخ فوری به نیازهای فلسطینیان جنگ‌زده و ارسال کمک‌های بشردوستانه است. آنتونی بلینکن و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در این نشست که به صورت مشترک از سوی سازمان ملل متحد، مصر و اردن ترتیب داده شده شرکت کردند.   

بیشتر از جهان