رهبران جهان در سوئیس به دنبال راهی برای خاتمه جنگ در اوکراین

پوتین تاکید کرد در صورتی به جنگ اوکراین پایان می‌دهد که کی‌یف جاه‌طلبی‌ در ناتو را کنار بگذارد و چهار استان مورد ادعای مسکو را واگذار کند

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در کنار برخی از رهبران جهانی ـ @x/ZelenskyyUa

بسیاری از رهبران جهان روز شنبه پانزدهم ژوئن (۲۶ خرداد) در اجلاسی در سوئیس گرد هم می‌آیند تا روسیه را برای پایان دادن به جنگ اوکراین تحت فشار بگذارند. البته حضور نداشتن متحدان قدرتمند مسکو ازجمله چین در این اجلاس احتمالا از تاثیر آن خواهد کاست.

به گزارش رویترز، ده‌ها تن از متحدان اوکراین در این اجلاس شرکت خواهند کرد. به نظر می‌رسد این مذاکرات بر نگرانی‌های گسترده‌ ناشی از جنگ مسکو علیه کی‌يف مانند امنیت غذایی، امنیت هسته‌ای و آزادی دریانوردی متمرکز شود و روسیه در پیش‌نویس اعلامیه نهایی با عنوان متجاوز در این مناقشه معرفی ‌شود.

ریچارد گوان، مدیر گروه بین‌المللی بحران سازمان ملل، در این زمینه گفت: «این اجلاس ممکن است محدودیت‌های دیپلماسی اوکراین را نشان دهد؛ با این حال، فرصتی برای کی‌یف است که به جهان یادآوری کند از اصول منشور سازمان ملل دفاع می‌کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، روز جمعه گفت که کشورش تنها در صورتی به جنگ در اوکراین پایان می‌دهد که کی‌یف جاه‌طلبی‌هایش در ناتو را کنار بگذارد و هر چهار استان مورد ادعای مسکو را واگذار کند.

مسکو آنچه را «عملیات نظامی ویژه در اوکراین» می‌خواند، بخشی از مبارزه گسترده‌تر با کشورهای غربی معرفی می‌کند که، به گفته او، می‌خواهند روسیه را به زانو درآورند. کی‌یف و غرب این اتهام را رد کرده‌اند و روسیه را به راه‌اندازی یک جنگ غیرقانونی متهم می‌کنند.

سوئیس، که به خواسته ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، این اجلاس را برگزار می‌کند، گفته است که قصد دارد راه را برای مذاکرات صلح آینده، که شامل حضور روسیه نیز می‌شود، هموار کند.

در همین حال چین، که گفته بود شرکت در اجلاس سوئیس را بررسی خواهد کرد، درنهایت به دلیل اینکه روسیه در آن حضور ندارد از شرکت در اجلاس امتناع کرد.

برناردینو رگازونی، سفیر سابق سوئیس در چین، در این زمینه گفت: «واضح است که در حال حاضر، از نظر ژئوپلیتیک، برای چین روابط ویژه با روسیه بر هر ملاحظه دیگری ارجحیت دارد.»

ولودیمیر زلنسکی پیش از این پکن را به کمک برای مسکو در تضعیف اجلاس سوئیس متهم کرده است، اتهامی که وزارت خارجه چین آن را رد کرد.

تازه‌ترین اجلاس بین‌المللی برای بررسی وضعیت اوکراین، یک گردهمایی دو روزه در استراحتگاهی در سوئیس خواهد بود. کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری ایالات متحده، به همراه رهبران فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا، کانادا و ژاپن ازجمله شخصیت‌هایی‌اند که قرار است در این مراسم شرکت کنند. به نظر می‌رسد هند، ترکیه و مجارستان نیز، که روابط دوستانه‌تری با روسیه دارند، به این افراد ملحق شوند.

روسیه، که در فوریه ۲۰۲۲ ده‌ها هزار نیرو را به اوکراین فرستاد، برگزاری نشست بدون حضور نمایندگانش را «بیهوده» توصیف کرده است.

حامیان اوکراین معتقدند که مذاکرات سوئیس، حتی بدون حضور روسیه و چین، مجموعه‌ای از رویدادهای این جنگ را مورد بررسی قرار می‌دهد و به‌ویژه می‌تواند بر ابعاد بشردوستانه ازجمله فراخوان بازگرداندن اسرا و کودکانی که به روسیه منتقل شده‌اند تمرکز کند.

با این حال برخی از مقامات اروپایی به‌شکل خصوصی اظهار کرده‌اند که بدون حمایت متحدان اصلی مسکو تاثیر این نشست محدود خواهد بود.

لوید آستین،‌ وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا، روز جمعه درخواست‌های ولادیمیر پوتین مبنی بر خروج اوکراین از قلمرو مورد ادعای مسکو برای پایان جنگ را رد کرد.

آستین در پایان نشست ناتو در بروکسل گفت: «پوتین سرزمین مستقل اوکراین را غیرقانونی اشغال کرده است. او در موقعیتی نیست که به اوکراین دیکته کند که برای برقراری صلح چه کاری باید انجام دهند.»

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، نیز روز جمعه ضمن انتقاد از شروط رییس‌جمهوری روسیه، اظهارات پوتین را پیشنهادی برای «تجاوز و اشغال بیشتر» دانست.

در سوی دیگر نیز، رهبران گروه هفت پیش‌نویس بیانیه‌ای را تنظیم کردند که براساس آن کشورهای صنعتی جهان یک‌صدا از چین خواستند از ارسال تجهیزات نظامی به روسیه و دامن زدن به جنگ اوکراین دست بردارد.

بیشتر از جهان