یک فرمانده ارشد تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان کشته شد

سفیر پاکستان در واشینگتن از ایالات متحده خواست با ارسال تجهیزات نظامی پیشرفته به ارتش این کشور، در سرکوب طالبان پاکستانی کمک کند

سربازان مرزبانی پاکستان در مرز این کشور با افغانستان- Aamir QURESHI / AFP

عبدالمنان معروف به مولوی حکیم‌الله، از فرماندهان ارشد تحریک طالبان پاکستان در روستای چغاسرای شهرستان اسدآباد استان کنر در شرق افغانستان کشته شد. رسانه‌های پاکستانی، روز چهارشنبه، ۳۰ خرداد گزارش دادند که این فرمانده کلیدی تحریک طالبان پاکستان که در حمله‌های مرگبار در پاکستان دست داشت، یک‌شنبه گذشته کشته شده‌ است.

در مورد چگونگی کشته شدن این فرمانده ارشد تحریک طالبان پاکستان جزئیاتی منتشر نشده‌ است. تلویزیون پاکستانی سماع در گزارشی کشته شدن عبدالمنان را «مرموز» خواند و نوشت که «او در فعالیت‌های تروریستی مختلف از جمله کشتار هدفمند، انفجار مین، حمله به ایست‌های بازرسی و اخاذی در باجور دست داشت». این رسانه همچنین افزود که  عبدالمنان از افراد نزدیک به نورولی محسود، رهبر تحریک طالبان پاکستان بود.

رسانه دیگر پاکستانی به نام «وی نیوز» نوشت که تحرک نهادهای امنیتی پاکستان در هدف قرار دادن سران تحریک طالبان افزایش یافته‌ است. پیش از این نیز شماری از فرماندهان کلیدی طالبان پاکستان در شهرهای مختلف افغانستان از جمله در شرق این کشور که هم‌مرز با پاکستان است کشته شده‌اند.

خبر کشته شدن عبدالمنان در حالی بازتاب یافت که تحریک طالبان پاکستان پیش از عید قربان اعلام کرد که سه روز عید را آتش‌بس اعلام می‌کند و در این مدت حمله‌ای انجام نخواهد داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از زمان بازگشت طالبان افغان به قدرت، میزان حمله‌های تروریستی در پاکستان و به ویژه در ایالت‌های بلوچستان و خیبرپختون‌خوا که با افغانستان مرز مشترک دارند افزایش یافته‌ است. مقام‌های پاکستانی بارها از طالبان افغان به عنوان مسببان ناامنی در پاکستان یاد کرده‌اند، اما طالبان افغان همکاری و حمایت از شورش در پاکستان را رد می‌کنند.

در گزارش‌های شورای امنیت سازمان ملل که در ژوئن ۲۰۲۳ و ژانویه ۲۰۲۴ منتشر شد نیز حضور اعضای تحریک طالبان پاکستان و وجود پناه‌گاه‌ها و حضور فرماندهان این گروه در خاک افغانستان تایید شد. براساس این گزارش‌ها، بخشی از فرماندهان تندرو طالبان که سال‌ها در پاکستان زندگی کرده‌اند و در آن کشور خانه و تجارت دارند، به دلیل روابط دیرینه با فرماندهان تحریک طالبان پاکستان، در زمینه تهیه پناه‌گاه و اسلحه با آنان همکاری می‌کنند. در میان طالبان افغان، شبکه حقانی به رهبری سراج‌الدین حقانی، نزدیک‌ترین همکاری را با تحریک طالبان پاکستان دارد. حقانی در زمستان ۲۰۲۱، چندین دور گفت‌وگو را میان فرماندهان تحریک طالبان پاکستان و مقام‌های این کشور در کابل میزبانی کرد تا میان دو طرف صلح دائمی برقرار شود، اما این گفت‌وگوها به نتیجه نرسیدند و مقام‌های دولت عمران خان و سپس شهبازشریف بر سرکوب نظامی تحریک طالبان تاکید کردند.

براساس اظهارات منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد در نیویورک، تحریک طالبان پاکستان بیش از ۵۰ هزار عضو دارد که بیشتر آنان به سلاح‌های برجا مانده از نیروهای آمریکایی و دولت پیشین افغانستان مجهز هستند.

درخواست کمک پاکستان از ایالات متحده برای سرکوب تحریک طالبان

تحریک طالبان پاکستان با استفاده از پناه‌گاه‌هایش در افغانستان و همچنین دریافت حمایت از طالبان افغان به دردسر بزرگی برای حکومت این کشور تبدیل شده‌ است. در تازه‌ترین مورد، مسعود خان، سفیر پاکستان در واشینگتن از ایالات متحده خواست حکومت پاکستان را در سرکوب این گروه یاری کند. مسعود خان، روز چهارشنبه در گفت‌وگو با رسانه «د نشنال نیوز» گفت: «نیاز فوری ما تجهیزاتی است که در مبارزه با تروریسم و تهدید روزافزون تحریک طالبان پاکستان یا سایر تروریست‌ها مفید باشد.»

سفیر پاکستان در واشینگتن همچنین گفت که حکومت این کشور برای دفع حمله‌های تحریک طالبان پاکستان که بیشتر از خاک افغانستان سازماندهی و اجرا می‌شود به تفنگ‌های تک تیرانداز، عینک دید در شب و تجهیزات ارتباطی نیاز دارد. مسعود خان تصریح کرد که تامین این نیازها بخشی از گفتگوهای مقام‌های پاکستانی با مقام‌های ایالات متحده بوده است که در این زمینه باید اقدام عملی انجام شود.

بر اساس گزارش موسسه مطالعات درگیری و امنیت این کشور، پاکستان در پنج ماه اول سال ۲۰۲۴ شاهد ۴۰۹ حمله ستیزه‌جویانه بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۸۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بیشتر این حمله‌ها در خیبر پختون‌خوا در شمال غربی و بلوچستان در جنوب غربی این کشور رخ داده‌اند. در حالی که تحریک طالبان پاکستان و طالبان افغانستان از نظر ایدئولوژیکی و قومی مشابه هستند و نورولی محسود، رهبر تحریک طالبان پاکستان نیز در یک سخنرانی در نوامبر ۲۰۲۱ گفته بود آنان بخشی از طالبان افغان هستند، اما رژیم طالبان افغان این مساله را رد می‌کند.

بیشتر از جهان