انتخابات بریتانیا: سوناک با نخست‌وزیری وداع خواهد کرد، استارمر در راه است

پیش‌بینی‌ها از پیروزی قطعی حزب کارگر در انتخابات پارلمانی بریتانیا حکایت دارد

ریشی سوناک و کی‌یر استارمر‌ــ‌ ایندیپندنت فارسی

همه شواهد حاکی از آن است که ریشی سوناک، نخست‌وزیر فعلی بریتانیا، به‌زودی دفتر کارش را در خیابان داونینگ به کی‌یر استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا، تحویل می‌دهد. با این حال، برای راستی‌آزمایی نتایج نظرسنجی‌ها که از شکست حزب محافظه‌کار و پیروزی حزب کارگر در انتخابات پارلمانی خبر می‌دهند، باید دست‌کم تا بامداد جمعه صبر کرد.

فرایند رای‌گیری برای انتخابات پارلمانی بریتانیا صبح پنجشنبه چهارم ژوییه (۱۴ تیر) آغاز شد. ۶۵۰ شعبه اخذ رای در سراسر انگلستان، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی تا ساعت ۲۲ پنجشنبه فعال‌اند تا میلیون‌ها بریتانیایی نمایندگان پارلمان این کشور را انتخاب کنند.

انتخابات پارلمانی اخیر در بریتانیا از این جهت اهمیت بسیار دارد که به احتمال زیاد پس از ۱۴ سال، به حکمرانی محافظه‌کاران در بریتانیا پایان می‌دهد؛ زیرا تمام نظرسنجی‌ها از شکست ریشی سوناک و حزب محافظه‌کار و پیروزی قطعی حزب کارگر و کی‌یر استارمر خبر می‌دهند.

حزب کارگر برای اینکه بتواند مامور تشکیل دولت در بریتانیا شود، باید دست‌کم ۳۲۶ رای بیاورد؛ آنچه نظرسنجی‌ها نیز آن را تایید کرده‌اند، به معنای شکست سخت حزب محافظه‌کار در بریتانیا است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ریشی سوناک روز ۲۲ ماه مه (دوم خرداد) تحت فشار افکار عمومی و سیاستمداران فرمان انتخابات زودهنگام را صادر کرد. کارزار شش‌هفته‌ای انتخابات عمومی نیز یک روز قبل از رای‌گیری به پایان رسید.

به گزارش پولیتیکو، سوناک امیدوار بود که با این تصمیم بتواند وضعیت حزبش را در برابر رقبا تقویت کند، اما اکنون شواهد از وضعیت شکننده محافظه‌کاران در برابر حزب کارگر خبر می‌دهد.

هرچند طی روزهای پایانی منتهی به انتخابات، وضعیت حزب محافظه‌کار در نظرسنجی‌ها اندکی بهبود یافت، در یک روند کلی، پیش‌بینی‌ها از پیروزی قطعی حزب کارگر حکایت دارد. حتی نتایج نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب کارگر این بار با اختلاف بیشتری نسبت به دور قبلی در سال ۱۹۹۷ که با رهبری تونی بلر پیروز انتخابات شد، به قدرت می‌رسد.

مجلس عوام بریتانیا ۶۵۰ کرسی دارد. از این میان ۵۴۳ کرسی متعلق به انگلستان، ۵۷ کرسی متعلق به اسکاتلند، ۳۲ کرسی متعلق به ولز و ۱۸ کرسی نیز متعلق به نمایندگان ایرلند شمالی است. به‌ این‌ ترتیب، پیروزی یک حزب مشروط به این است که دست‌کم ۳۲۶ کرسی به‌دست آورد.

به‌ طور کلی، رقابت بین دو حزب کارگر با رنگ قرمز و حزب محافظه‌کار با رنگ آبی است. هرچند نتایج نظرسنجی‌ها آشکار می‌کند، لیبرال دموکرات‌های میانه‌رو با رنگ زرد نیز پس از سال‌ها دوری از قدرت، در بخش‌هایی از جنوب انگلستان که به حزب کارگر گرایش ندارند، تعدادی از کرسی‌های محافظه‌کاران را به دست آورند.

همچنین پیش‌بینی می‌شود که حزب راست‌گرای افراطی بریتانیا به رهبری نایجل فاراژ، متحد دونالد ترامپ، نیز شماری از آرای سنتی محافظه‌کاران را تصاحب کنند.

اگر نتایج نظرسنجی‌ها درست باشد و بامداد جمعه، پس از شمارش آرا، پیروزی حزب کارگر و شکست محافظه‌کاران به‌طور رسمی اعلام شود، سوناک باید خود را برای خداحافظی با همکارانش آماده کند. او سپس راهی کاخ باکینگهام می‌شود تا استعفایش را به شاه چارلز تقدیم کند.

کی‌یر استارمر هم احتمالا به کاخ باکینگهام می‌رود تا مجوز تشکیل دولت را از پادشاه بریتانیا بگیرد و بعدازظهر همان روز هم به ساختمان نخست‌وزیری در خیابان داونینگ خواهد رفت تا کارش را آغاز کند.

بخشی از برنامه روز جمعه نخست‌وزیر جدید نیز پاسخگویی به تلفن‌های رهبران سیاسی جهان است که برای تبریک با او تماس گرفته‌اند. او در روزهای بعد وزیران کابینه‌اش را معرفی می‌کند.

حزب کارگر در کارزارهای انتخاباتی‌اش متعهد شده است که در برابر جمهوری اسلامی ایران سیاست سخت‌گیرانه‌تری داشته باشد.

نشریه مجله اسپکتیتور، روز چهارشنبه در یادداشتی تحلیلی به احتمال ائتلاف ترامپ و استارمر علیه جمهوری اسلامی پرداخت و نوشت حزب کارگر در حال برنامه‌ریزی برای تحریم سپاه پاسداران، عوامل سرکوب داخلی در ایران و ایجاد پایگاه قوی‌تر در خاورمیانه و مدیترانه است. درصورتی‌ که این اتفاق بیفتد، لبه‌های قیچی بریتانیا علیه جمهوری اسلامی تیزتر خواهد شد.

پیش‌تر نیز روزنامه بریتانیایی تلگراف در گزارشی نوشته بود حزب کارگر این کشور در صورت پیروزی در انتخابات پارلمانی پیش رو قصد دارد سپاه پاسداران را تروریستی اعلام کند.

اوت کوپر، وزیر کشور و دیوید لمی، وزیر خارجه دولت در سایه کنونی بریتانیا که در صورت اقبال حزب کارگر در انتخابات چهارم ژوییه، همین عنوان را دولت بریتانیا خواهند داشت، از تروریستی خواندن سپاه حمایت  کرده‌اند.

محافظه‌کاران به دلیل نگرانی از آسیب رسیدن به روابط دیپلماتیک با تهران از تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران خودداری کردند اما اعضای حزب کارگر به این رویکرد انتقاد دارند.

بیشتر از جهان