مقامهای دولت بایدن برای مبارزه با داعش خراسان بهدنبال گسترش همکاری با رژیم طالباناند.
انبیسی نیوز به نقل از دو مقام بر سر کار و یک مقام بازنشسته آمریکایی، گزارش داد که مقامهای دولت بایدن در حال بحث درمورد گسترش همکاری با رژیم طالباناند تا زمینه ردیابی و مهار افراد داعش خراسان را فراهم کنند. داعش خراسان مستقر در افغانستان، که ثناءالله غفاری، معروف به شهاب المهاجر و عضو پیشین شبکه حقانی، آن را رهبری میکند، در سه سال اخیر به یکی از مرگبارترین گروههای تروریستی در افغانستان و کشورهای منطقه بدل شده است. حملههای مرگبار این گروه در افغانستان، ایران، روسیه و پاکستان و فعالیت عناصر آن در چندین کشور نگرانی از قدرتگرفتن این گروه در سطح بینالمللی را افزایش داده است.
دولت بایدن و دیگر دولتهای غربی میکوشند با خطر فزاینده داعش خراسان مقابله کنند. پیش از این بایدن و چند مقام ارشد امنیتی ایالات متحده تایید کرده بودند که میان نهادهای امنیتی آمریکا و رژیم طالبان در زمینه ردیابی عناصر داعش خراسان همکاریهایی صورت گرفته است. پس از کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده، در حمله هوایی نیروهای آمریکایی در کابل، جو بایدن مدعی شد که آمریکا توانایی مهار هرگونه تهدیدی را از راه دور دارد و دیگر نیازی به حضور نظامی در افغانستان نیست. کارشناسان نظامی و بهویژه افسران بازنشسته آمریکایی با انتقاد از این رویکرد دولت بایدن گفتند که تهدید ازسوی افغانستان در حال افزایش است اما دولت بایدن توانایی مهار آن را ندارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با حمله هولناک داعش خراسان به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو در ماه مارس، که در آن ۱۴۰ نفر کشته و ۲۰۰ نفر زخمی شدند، نگرانیها از قدرت گرفتن این گروه و راهاندازی حملههای مشابه در دیگر کشورها، ازجمله در ایالات متحده آمریکا، افزایش یافت.
هرچند پس از خروج آمریکا از افغانستان پهپادهای تجسسی آمریکایی در آسمان افغانستان حضور دارند، اما این عملیات برای کنترل و مهار گروههایی مانند داعش خراسان و القاعده، که از پوششهای مختلف استفاده میکنند، کافی نیست.
یک افسر بازنشسته آمریکایی به انبیسی نیوز گفت: «ما توانایی بسیار محدودی برای آگاهی از اعمال آنان داریم.» به باور این افسر بازنشسته، در نتیجه همین ناتوانی در کنترل و مهار تهدیدهای موجود در افغانستان، دولت بایدن تصمیم دارد همکاریاش با رژیم طالبان را گسترش دهد.
با اینکه طالبان به نقض گسترده حقوق بشر، کشتار نظامیان و کارکنان دولت پیشین افغانستان، بازداشت و قتل افراد به اتهام عضویت در داعش و گروههای مقاومت و همچنین محروم ساختن زنان و دختران از تحصیل و اشتغال متهم است، اما دولت بایدن حاضر است برای مبارزه با تهدید داعش با آنان همکاری کند.
انبیسی نیوز به نقل از یک مقام ارشد دولت بایدن، نوشت: «این پرسش وجود دارد که آیا باید با طالبان همکاری کرد یا نه، اما برخی از اعضای کنگره از این رویکرد حمایت میکنند.» این مقام ارشد دولت بایدن افزود که اعضای کنگره همچنین استدلال میکنند که اگر قرار است ایالات متحده همکاریاش با رژیم طالبان را گسترش دهد، باید از طالبان امتیازاتی مانند تضمین رعایت حقوق بشر برای زنان افغان را بخواهد.
از زمان فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، سفارت ایالات متحده در کابل تعطیل است و سفارت قطر در مقام حافظ منافع ایالات متحده عمل میکند. اما اخیرا برخی سیاستمداران آمریکایی، ضمن حمایت از تعامل با طالبان، خواستار بازگشایی سفارت ایالات متحده در کابل شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به انبیسی نیوز گفت: «در حالی که در حال حاضر قصد بازگشایی سفارتمان در افغانستان را نداریم، اما عملا با طیف وسیعی از افغانها، ازجمله طالبان، از طریق دیپلماتهای خود در دوحه تعامل داریم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که ایالات متحده بهشدت در زمینه کنترل تهدیدها از راه دور هم بهشکل یکجانبه و هم در تعامل با شرکای خود کار میکند تا هرگونه تهدید ازسوی داعش خراسان را در سراسر جهان مهار کند.
درحالیکه طالبان به سوءاستفاده از کمکهای بشردوستانه متهم است، این نگرانی وجود دارد که گسترش همکاری دولت بایدن با این گروه منجر به باز شدن راه برای به رسمیت شناخته شدن آن شود. پیش از این احزاب و گروههای مخالف طالبان هشدار داده بودند که هرگونه اقدام برای به رسمیت شناختن طالبان و کمک مستقیم برای تقویت این گروه به خشم و نارضایتی مردم و تقویت گروههای تروریستی مستقر در این کشور منجرخواهد شد.