جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، پس از عملکرد فاجعهبار در مناظره با دونالد ترامپ در شبکه سیانان، نسبت به گذشته با درخواستهای بیشتری برای کنارهگیری از رقابتهای انتخاباتی مواجه شده است.
اما بایدن بهتازگی تاکید کرد که فقط خدا میتواند به او بگوید از انتخابات کنار برود. او در اولین مصاحبه تلویزیونی پس از مناظره انتخاباتی هفته گذشته، به مجری ایبیسی نیوز گفت: «فکر نمیکنم برای ریاستجمهوری یا پیروزی در این رقابت کسی شایستهتر از من باشد. آن مناظره یک اپیزود بد از مبارزات انتخاباتی من بود، چون خسته بودم. به همین دلیل شب بدی را گذراندم، اما هیچ مشکلی وجود ندارد و نگرانیها بیمورد است.»
بهرغم اصرار بایدن برای ماندن در رقابت انتخاباتی، برخی مقامهای دموکرات و رسانهها، نامهای متفاوتی را به عنوان جایگزین بایدن در انتخابات پیشنهاد میکنند؛ از کامالا هریس، معاون بایدن، گرفته تا گرچن ویتمر، فرماندار میشیگان، و گاوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نظرسنجی وال استریت ژورنال که پس از مناظره بایدن انجام شد، نشان داد که ۸۰ درصد رایدهندگان معتقدند بایدن برای نامزدی دومین دوره ریاستجمهوری پیر است. این نظرسنجی به این موضوع که آیا دیگر دموکراتها در برابر ترامپ، موقعیتی قویتر از بایدن خواهند داشت یا خیر نپرداخت. با این حال حدود ۵۸ درصد پاسخدهندگان این نظرسنجی به کامالا هریس نگاه منفی داشتند، و نظر اندکی بیش از ۳۰ درصد هم مثبت بود.
پروفسور آلن لیختمن، مورخی که از سال ۱۹۸۴، نتایج ۹ انتخابات از ۱۰ انتخابات گذشته را بهدرستی پیشبینی کرده، میگوید که حتی جایگزین کردن این افراد هم نمیتواند حزب دموکرات را از وضعیت آشفتهای که در آن گرفتار شده است، نجات دهد.
لیختمن که مبدع نظریه «کلیدهای کاخ سفید» است و بر اساس آن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را پیشبینی میکند، در گفتوگو با والاستریت ژورنال تاکید کرد که در شرایط فعلی، جایگزین کردن شخص دیگری به جای بایدن میتواند ایده بدی باشد؛ زیرا بر اساس مدل «کلیدهای کاخ سفید»، حتی کامالا هریس هم نمیتواند دموکراتها را نجات دهد.
این استاد دانشگاه میگوید تکنیکی که ابداع کرده است، او را قادر میکند نتیجه رای مردم را صرفا بر اساس عوامل تاریخی و نه نظرسنجیها، تاکتیکها یا تبلیغات نامزدها، پیشبینی کند. او در دهه ۱۹۸۰ کتابی در این زمینه نوشت و ایدهاش را توضیح داد.
ساختاری که لیختمن از آن سخن میگوید، شامل ۱۳ پرسش است که معتقد است پاسخ به این سوالها میتواند نشان دهد کدام حزب میتواند کلیدهای کاخ سفید را به دست بیاورد. به گفته او، از میان ۱۳ سوال، اگر پاسخ شش مورد یا بیشتر منفی باشد، حزبی که نماینده آنها بر سر کار استــ در شرایط فعلی، دموکراتهاــ بازنده خواهند شد و قدرت را به رقیب واگذار میکند.
لیختمن به والاستریت ژورنال گفت که بایدن تاکنون هفت کلید را در اختیار دموکراتها قرار داده است: قدرت، نبود رقابت اولیه مهم، نبود رکود اقتصادی در طول انتخابات، اقتصاد قوی در بلندمدت در مقایسه با میانگین دو دوره قبلی، تغییرات عمده در سیاست، نداشتن رسوایی بزرگی که مستقیم به رئیسجمهوری مربوط شود و نداشتن رقیب بسیار محبوب و کاریزماتیک.
به گفته این دانشمند، اگر قرار باشد کامالا هریس به عنوان جایگزین بایدن معرفی شود، دموکراتها با خطر از دست دادن دو تا از کلیدهایی که بایدن در اختیار دارد، مواجه میشوند: تصدی مقام ریاستجمهوری و رقابت اولیه.
او تاکید کرد که با کنار رفتن بایدن، حزب دموکرات آشکارا جایگاهش را از دست میدهد و احتمال دارد دعوای حزبی بزرگی به وجود بیاید. لیختمن در عین حال گفت که «تنها سناریو بسیار بعید» که در آن هریس بتواند همان امتیازهای بایدن را حفظ کند، این است که رئیسجمهوری اکنون از سمتش کناره بگیرد و چند ماه قبل از انتخابات، کاخ سفید را به معاونش واگذار کند.
آلن لیختمن از زمانی که رونالد ریگان در سال ۱۹۸۴ دومین دوره ریاستجمهوری را در برابر رقیب دموکراتش والتر موندال به دست آورد، نتایج انتخابات را پیشبینی کرد. تنها انتخاباتی که بر اساس پیشبینی او پیش نرفت، سال ۲۰۰۰ بود که او گفت الگور رئیسجمهوری خواهد شد. با این حال این مورخ استدلال میکند که در آن زمان هم بهدرستی پیشبینی کرده بود و گور رای مردم را به دست آورد، اما نتایج دیگری اعلام شد.
لیختمن پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ و بعد از آن پیروزی بایدن بر ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۰ را هم درست پیشبینی کرده بود.