رهبر طالبان از گسترش اختلافات و تشدید رقابت میان مقامهای کلیدی این رژیم هراسان است و طی دو ماه اخیر برای رفع این موضوع اقداماتی انجام داده است. ملا هبتالله آخندزاده در خطبه عید قربان اعلام کرده بود که به عزل از مسندش (کنارهگیری از جایگاهش) خوشحال است، اما از اختلاف و تفرقه نگران است.
ملا هبتالله آخندزاده بهتازگی مقامهای ارشد امنیتی، دفاعی و اطلاعاتی طالبان را برای دومین بار به شهر قندهار فراخوانده است.
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر، عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخستوزیر، سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور)، ملا یعقوب، وزیر دفاع، عبدالحق وثیق، رییس استخبارات (اطلاعات)، خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، و شماری دیگر از اعضای کابینه در این نشست شرکت داشتند.
جلسه اصلاحی برای بیش از ششصد تن از مسئولین اردوی اسلامی ملی با حضور عالیقدر امیرالمومنین (حفظه الله تعالی) در ولایت قندهار برگزار گردید.
— Ministry of National Defense (@ModAfghanistan4) August 1, 2024
سمینار سه روزه با عنوان (جلسه اصلاحی برای مسئولین بلند رتبه و عالی رتبه وزارت دفاع) برای اصلاح نفس، مسئولیتپذیری، بندگی خوب pic.twitter.com/RJDCme64Rk
در اطلاعیه وزارت دفاع طالبان آمده است که در روز نخست این نشست، فرماندهان سپاه و معاونان این وزارتخانهها، گزارششان را به ملا هبتالله آخندزاده ارائه کردهاند.
رهبر طالبان از تمام سران نهادهای امنیتی، دفاعی و اطلاعاتی و نیروهای زیرمجموعهشان خواسته است برای حفاظت و استحکام «نظام اسلامی» تلاش و از فرمانها اطاعت کنند.
رهبر طالبان هشدار داده است که اختلاف و بیاعتمادی به شکست میانجامد و مقامهای این گروه باید تبعیض منطقهای را کنار بگذارند.
در اطلاعیه وزارت دفاع طالبان آمده است که این نشست با عنوان «اصلاحی برای مسئولین بلندرتبه و عالیرتبه وزارت دفاع» با حضور بیش از ۶۰۰ تن از مسئولان ارتش این گروه در سپاه ۲۰۵ البدر در قندهار برگزار شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ملا هبتالله آخندزاده ۲۴ تیر ماه نیز وزیران دفاع، داخله و رییس استخبارت را به نشستی امنیتی در قندهار فراخواند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، در شبکه ایکس نوشت که این مقامها درمورد پیشرفتها و عملکرد نهادهای تحت نظارتشان به رهبر این گروه گزارش دادند. مجاهد افزود: «مقام عالی رهبری هم از تلاشهای مسئولان امنیتی ستایش کرد و در بخشهای مختلف آنها را رهنمایی نمود. در این نشست مشکلات مربوط به نهادهای امنیتی نیز زیر بحث قرار گرفت و مقام رهبری بهخاطر حل آن هدایت لازم را صادر نمود.»
در ماههای اخیر ملا هبتالله آخندزاده دیدار با مقامهای نظامی و ملکی (غیرنظامی) این گروه را افزایش داده است. سخنگوی رژیم طالبان گفت که ملا هبتالله هفته گذشته با مسئولان محلی و نظامی استان غور دیدار کرده است و به آنان در پیوند با استحکام «نظام اسلامی»، تطبیق «شریعت» و حفاظت از اهداف و دستاوردهای «جهاد» و اطاعات از امیر هدایت (رهنمود) داده است.
ملا هبتالله آخندزاده سومین رهبر طالبان است. او پس از کشته شدن ملا اختر محمد منصور در حمله هوایی نیروهای آمریکایی در مه ۲۰۱۶، به رهبری این گروه رسید. ملا هبتالله سابقه هیچ فعالیت نظامی و سیاسی ندارد و بهدلیل نفوذ دینیاش در میان طالبان به رهبری منصوب شده است.
طالبان ادعا میکنند که رهبرشان در قندهار بودوباش (سکونت) دارد و بیشتر دیدارها با مقامهای این گروه را در همین استان انجام میدهد، اما آنها محل دقیق اقامت رهبرشان را افشا نکردهاند. گفته میشود که ملا هبتالله تحت تدابیر شدید امنیتی و با حلقه یگان انتحاری محافظت میشود. دسترسی رهبر طالبان به مقامهای این گروه دشوار و در برخی مواقع ناممکن است و او بهندرت با آنها دیدار میکند. البته طالبان چندین مرتبه ادعا کردند که نمازهای عید در قندهار با امامت ملا هبتالله ادا شده است.
سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی که به پیچیدهترین و مرگبارترین حملهها در نظام سرنگونشده افغانستان متهم است، یکی از جدیترین رقبای تاجوتخت ملا هبتالله شمرده میشود. سراجالدین حقانی فرزند جلالالدین حقانی یکی از فرماندهان مشهور نیروهای مجاهدین در جنگ با نیروهای اتحاد جماهیر شوروی پیشین و از فرماندهان مطرح طالبان افغان است و نیروهای تحت امرش حملههای انفجاری و انتحاری پیچیده و مرگبار را طرحریزی و عملیاتی میکنند.
مقامها و نیروهای طالبان با لقب «خلیفه» از سراجالدین حقانی نام میبرند. یگان انتحاری شبکه حقانی بازوی نظامی سراجالدین حقانی است. او برای نخستینبار در خرداد ماه سال جاری در مقام وزیر کشور طالبان به امارات متحده عربی سفر و با شیخ محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان، رییس دولت امارات متحده عربی، دیدار کرد و سپس برای سفر حج به عربستان سعودی رفت. این دو سفر در حالی انجام شد که سراجالدین حقانی بهدلیل حملههای مرگبار شبکه حقانی در فهرست تروریستهای تحت تعقیب پلیس فدرال آمریکا است و بر سر او جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیین شده است. ناظران اوضاع افغانستان معتقدند که این دو سفر حقانی در نظر رقیبانش، ازجمله رهبر طالبان، به این معنی است که او در تلاش برای گسترش روابط منطقهای است.
ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان و فرزند ملا عمر، بنیانگذار تحریک طالبان افغانستان، یکی دیگر از چهرههای قدرتمند طالبان حوزه جنوب است. نیروهای طالبان با ملا یعقوب بهدلیل پیوندش با ملا عمر با احترام برخورد میکنند. او هم مانند سراجالدین حقانی رقیب ملا هبتالله و با برخی از سیاستهای او مخالف است.
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان، بهدلیل امضای توافقنامه دوحه با ایالات متحده آمریکا، که به خروج کامل نظامی واشینگتن از افغانستان انجامید، امیدوار بود که به سمت نخستوزیر طالبان گمارده شود، اما رقابت را به ملا حسن آخوند مسن و بیمار باخت. ملا عبدالغنی برادر یکی از افرادی است که تحریک طالبان افغان را تحت رهبری ملا عمر تاسیس کردند و به همین خاطر با ملا یعقوب نزدیک است.
هرچند رهبر طالبان به بسیج و یکپارچه کردن کابینه این گروه امیدوار است، اما اختلافات میان آنها برای تصاحب بیشتر قدرت سیاسی و نظامی همچنان وجود دارد. ملا هبتالله هم برخلاف ادعایش مبنی بر خوشی (رضایت) از عزل شدن (کنارهگیری)، یک گام کوچک هم برنداشته است، اما تاکید دارد که مقامهای طالبان و شهروندان بدون قید و شرط تمام دستورهایش را بپذیرند.