سرنوشت نامعلوم شهروندان آمریکایی در زندان‌های طالبان

وزارت خارجه آمریکا زندانی بودن سه شهروند این کشور نزد طالبان را تایید کرده بود

ترکیبی از عکس رایان کوربت با تصویری از ایست‌بازرسی طالبان در شهر فیض‌آباد، مرکز بدخشان-AFP

در آستانه سه سالگی رژیم طالبان، آنا کوربت، همسر رایان کوربت شهروند آمریکایی که از دو سال پیش در زندان طالبان است، از دولت جو بایدن، رییس‌جمهوری این کشور، خواست که برای آزادی همسرش اقدام کند.  

رایان کوربت ۴۱ ساله، همراه با سه همکارش – یک شهروند آلمانی و دو افغان – هنگام سفر کاری به شمال افغانستان به دست طالبان بازداشت شدند. 

آنا کوربت گفت: «من ثروتمند و مشهور نیستم، منابعی مانند دیگران ندارم. واقعا نمی‌دانم چه کار دیگری می‌توان انجام داد.» 

هفته گذشته، کوربت ۴۳ ساله، در حالی که بیرون از کاخ سفید ایستاده بود، ویدیویی را ضبط کرد و در آن درخواست ملاقات با رییس‌جمهوری بایدن و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، را مطرح کرد، اما این درخواست پذیرفته نشد.   

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او در این ویدیو با صدایی لرزان گفت: «من جایی ایستاده‌ام که فقط چند قدم از بال غربی کاخ سفید فاصله دارد، جایی که رییس‌‌جمهوری و مشاور امنیت ملی، جیک سالیوان، نیز حضور دارند. وقتی در ژانویه [با سالیوان] ملاقات کردم، او گفت که اگر رایان به خانه برنگشت، دوباره با من ملاقات خواهد کرد.» 

 خانواده کوربت از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ در کابل زندگی می‌کردند و رایان برای یک سازمان غیردولتی محلی کار می‌کرد، تا اینکه کسب و کاری مشاوره‌ای را در کابل به راه ‌انداخت. خانواده کوربت پس از فروپاشی حکومت افغانستان در اوت  ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند، اما رایان یک سال بعد به این کشور برگشت تا کسب و کارش را ادامه دهد.  

کوربت و همکارانش در ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۲، چند روز پس از حمله هوایی پهپادی آمریکا که منجر به کشته شدن رهبر سابق القاعده ایمن الظواهری شد، دستگیر شدند. 

طالبان رایان را به فعالیت‌های ضد دولتی متهم کرد، اما رسما اتهامی علیه او اعلام نشد. 

وزارت خارجه آمریکا اوسط ژوئیه سال جاری تایید کرد که افزون بر رایان کوربت، جورج گلیزمن و محمود حبیبی، آمریکایی افغان‌تبار، نیز در زندان‌های طالبان زندانی‌اند. حبیبی در حکومت پیشین افغانستان رییس سازمان هواپیمایی کشوری افغانستان بود و پس از سقوط این حکومت در اوت ۲۰۲۱ در یک شرکت خصوصی کار می‌کرد.    

پیش‌تر یک منبع معتبر به ایندیپندنت فارسی گفته بود که طالبان چند کارمند ارشد یک شرکت خصوصی ازجمله محمود شاه حبیبی را به اتهام همکاری با آمریکا و افشای محل اقامت ایمن‌الظواهری بازداشت کرده‌اند. به گفته این منبع، در نزدیکی محل اقامت رهبر سابق القاعده در کابل، یک دوربین مدار‌بسته شرکت خصوصی آ‌سی‌جی نصب بوده و همین امر بهانه‌ بازداشت کارمندان این شرکت شده است.  

این منبع تصریح کرد که طالبان گمان می‌کنند سازمان اطلاعات و امنیت ملی آمریکا (سیا) با استفاده از داده‌های شرکت آ‌سی‌جی توانسته است ایمن‌الظواهری را زیر نظر بگیرد.   

به‌تازگی اداره تحقیقات فدرال امریکا، اف‌بی‌آی، اعلام کرده است که درحال تحقیق درمورد ناپدید شدن محمود شاه حبیبی در افغانستان است.  

اف‌بی‌آی اعلام کرد که آقای حبیبی در یک شرکت خصوصی در کابل کار می‌کرده و همراه با راننده و ۲۹ کارمند دیگر این شرکت ربوده شده است،  اما جز آقای حبیبی و یک نفر دیگر، همه‌ آن‌ها آزاد شده‌اند. 

دیوید ساندبرگ، معاون مدیر دفتر واشینگتن اف‌بی‌آی، گفت که دو سال از ناپدیدن شدن آقای حبیبی می‌گذرد و آنها به هر شکلی برای بازگرداندن او به خانواده‌اش تلاش می‌کنند. 

او گفت: «اف‌بی‌آی متعهد به حمایت از شهروندان، قربانیان و خانواده‌های آن‌ها است و به نمایندگی از آن‌ها در جست‌‌وجوی پاسخ است. ما بار دیگر از عموم مردم درخواست کمک می‌کنیم و می‌خواهیم هر کسی که اطلاعاتی دارد با اف‌بی‌آی تماس بگیرد.» 

اف‌بی‌آی از هر کسی که در رابطه با پرونده محمود حبیبی اطلاعاتی دارد، خواست آن اطلاعات را با این اداره یا نزدیک‌ترین سفارت یا کنسولگری آمریکا در میان بگذارند و اطمینان داد که این اطلاعات محرمانه خواهند ماند. 

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی رژیم طالبان، سوم ژوئیه در سومین نشست دوحه، به خبرنگاران گفت که دو شهروند آمریکا در افغانستان زندانی‌اند و واشینگتن باید شرایط افغانستان را درمورد این دو زندانی بپذیرد، اما مشخص نکرد که شرایط آن‌ها برای رهایی این زندانیان چیست.  

طالبان در ازای آزادی شهروندان خارجی، ازجمله آمریکایی‌ها، امتیازهایی طلب می‌کنند. به همین دلیل اتهام‌های این افراد را مشخص نمی‌کنند. آن‌ها در جریان دو دهه جنگ با حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی‌ آن‌ها بارها شهروندان غربی و سربازان آن‌ها را به گروگان‌ گرفتند و پس از آن با دولت‌های غربی معامله کردند.    

طالبان مدعی‌ برپایی نظام مبتنی بر شریعت اسلام‌اند و شهروندان افغان و خارجی را با اتهام‌های گوناگون بازداشت می‌کنند. از شمار شهروندان خارجی در بند طالبان آمار دقیقی وجود ندارد.   

در خصوص رعایت نشدن عدالت در دادگاه‌های طالبان نگرانی‌های جدی وجود دارد و نهادهای حقوق‌ بشری درباره شکنجه شدن زندانیان در زندان‌های طالبان هشدار می‌دهند. 

بیشتر از جهان