بودجه زیرساخت‌های گاز و برق ایران همچنان خرج «منویات رهبری» می‌شود

دولت با یک‌دهم بودجه صنعت هسته‌ای می‌تواند تمامی کمبودهای گاز و برق را جبران کند

دیدار علی خامنه‌ای از نمایشگاه صنعت دفاعی ایران در تهران، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳‌ــ مشرق

با وجود کمبود قابل‌توجه برق و گاز در ایران، قطعی‌های پیاپی و روزانه برق منازل و صنایع و هشدارها درباره وخامت بیشتر این بحران در ماه‌ها و سال‌های آتی، مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی همچنان از تخصیص بودجه‌ کافی برای جبران ناترازی‌های انرژی خودداری می‌کنند.

مسعود پزشکیان و وزرای نیرو و نفت دولت او، در حالی کمبود بودجه را دلیل ناتوانی در ساخت نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های جدید یا نوسازی زیرساخت‌های قبلی می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران و رهبر آن در سال‌ها و ماه‌های اخیر بر حمایت‌های مالی از گروه‌های شبه‌نظامی خارجی و سرمایه‌گذاری در بخش‌های نظامی و هسته‌ای، به‌میزان چشمگیری اضافه کرده‌اند.

در همین راستا، روز چهارشنبه نیز مانند روزهای گذشته، مناطق گسترده‌ای از شهرهای تهران، تبریز و شیراز به‌صورت خارج از برنامه‌ریزی و علاوه بر قطعی‌های دو ساعته، در سردترین ماه سال در خاموشی فرو رفتند و هم‌زمان آب لوله‌کشی بسیاری از منازل هم به دلیل نبود برق، قطع شد.

این در حالی است که افیخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، روز چهارشنبه اعلام کرد نیروی قدس سپاه پاسداران در هفته‌های اخیر از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت، در حال قاچاق وجه نقد برای گروه حزب‌الله در لبنان بوده و با وجود همه تلاش‌ها برای ممانعت، در این مورد موفق عمل کرده است.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست خارجی مجلس دهم، هم پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه اعلام کرد که جمهوری اسلامی به دلیل حضور نظامی گسترده در سوریه با هدف حفظ حکومت بشار اسد در یک دهه اخیر، دست‌کم ۵۰ میلیارد دلار از سوریه طلبکار است که با استقرار حکومت جدید در این کشور، دیگر امکان بازپس‌گیری آن را ندارد.

هم‌زمان محمد غازی الجلالی، آخرین نخست‌وزیر دولت بشار اسد، نیز در مصاحبه با شبکه روداو کردستان عراق گفت: «ایران از زمان آغاز انقلاب اسلامی سالانه یک میلیارد دلار به سوریه می‌پرداخت.»

به دلیل وابستگی ۹۰ درصد نیروگاه‌های برق ایران به گاز، این انرژی حیاتی‌ترین سوخت برای ایران محسوب می‌شود.‌ اکنون در شرایطی که اکنون هاشم اورعی، رئیس اتحادیه انرژی ایران، می‌گوید کمبود ۳۰۰ میلیون مترمکعبی گاز به‌زودی به ۷۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید و گاز، بنزین و گازوئیل در مقایسه با برق در شرایط بحرانی‌تری قرار دارند، خود او در ادامه، اعلام کرده است که با بودجه‌ای حدود ۸۰ میلیارد دلار، می‌توان تمامی کمبودها را جبران کرد و حتی ذخیره‌سازی گاز انجام داد.

در نتیجه دولت ایران تنها با حفظ بودجه دو مورد از کمک‌های جمهوری اسلامی به سوریه و لبنان که حالا با سقوط بشار اسد و حذف کامل حزب‌الله از ساختار سیاسی لبنان به نظر می‌رسد هیچ ماحصلی برای جمهوری اسلامی نداشتند، می‌توانست تمامی کمبودها در حوزه گاز را جبران کند.

مرداد امسال نیز رئیس هیئت‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق ایران گفته بود با ۲۰ میلیارد دلار می‌توان تمامی کمبودهای حوزه برق را جبران کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این در حالی است که صرف بودجه‌های هنگفت و بی‌حاصل برای ارضای علاقه‌های شخصی علی خامنه‌ای و فرماندهان سپاه پاسداران، در شرایطی که مردم ایران در داخل کشور با فقر افسارگسیخته، تورم روزافزون، کمبود انرژی و دیگر بحران‌های محیط‌زیستی، اجتماعی و اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، به یک مورد و دو مورد محدود نمی‌شود.

در نمونه‌ای دیگر، اسفند ۱۳۹۹ جواد ظریف، وزیر خارجه سابق و معاون راهبردی فعلی مسعود پزشکیان، اعلام کرد که ایران که برای سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی هسته‌ای و تحریم‌هایی که غرب بابت آن بر ایران اعمال کرد، تا آن سال حدودا یک تریلیون دلار ضرر کرده و سرمایه از دست داده است.

در موردی دیگر، آبان‌ماه ۱۴۰۳ مشخص شد که بر اساس جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، بودجه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی که عمده آن برای حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی یا سرکوب معترضان داخلی هزینه می‌شود، سهمی ۵۶۱ هزار میلیارد تومانی از درآمد صادرات نفت و گاز ایران دریافت خواهد کرد که نسبت به سال ۱۴۰۳، چهار برابر بیشتر است.

حسین راغفر، استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرای تهران، امروز ۲۵ بهمن در پاسخ به سوالی درباره راهکارهای دولت پزشکیان برای مقابله با بحران‌های اقتصادی و انرژی، به وب‌سایت دیده‌بان ایران گفت که «دولت کاره‌ای نیست» و هشدار داد: «تداوم این وضعیت پایه‌های سیاسی کشور را تخریب خواهد کرد و نظام باید بین بقای خود یا بقای مافیاها و الیگارش‌ها تصمیم بگیرد و یکی را انتخاب کند.»

با این حال علی خامنه‌ای که هفته گذشته دستور ممنوعیت کامل مذاکره با دولت ترامپ با هدف لغو تحریم‌های اقتصادی را صادر کرده بود، همچنان بر افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های نظامی و ادامه حمایت‌های چشمگیر از گروه‌های شبه‌نظامی اصرار دارد، تا به اعتقاد تحلیلگران، با رشد انواع بحران‌های اقتصادی در داخل و تشدید تهدیدهای ترامپ و نتانیاهو، مردم ایران به‌زودی تحولاتی سرنوشت‌ساز یا روزهایی تاریک‌تر از قبل را شاهد باشند.

بیشتر از اقتصاد