در سومین سالگرد سلطه طالبان بر افغانستان مقامهای شماری از کشورها اعلام کردند که رژیم حاکم در افغانستان را به رسمیت نمیشناسند و به تلاشهایشان برای پایان بخشیدن به نقض گسترده حقوق بشر در این کشور ادامه میدهند.
آنالنا بئربوک، وزیر خارجه آلمان، در بیانیهای به این مناسبت گفت: «سه سال پیش در چنین روزی زندگی مردم بهویژه زنان و دختران در افغانستان از ریشه نابود شد.» وزیر خارجه آلمان افزود که در چنین وضعیتی «امید بازگشت افغانستان به جامعه بینالمللی وجود ندارد». به گفته بئربوک، زنان و دختران افغان در حبس خانگیاند و نیمی از جمعیت این کشور اجازه ندارند کارهایی را که بخشی از زندگی روزمره است انجام دهند. در بیانیه وزیر خارجه آلمان آمده است که ابتداییترین حقوق بشر مانند آموزش، کار، آواز خواندن، رفتن به بیمارستان و رستوران و قدم زدن در بیرون از خانه بدون پوشاندن صورت ممنوع شده است.
بئربوک درباره موقف (موضع) دولت آلمان درمورد به رسمیت شناختن رژیم طالبان گفت: «همه کشورهای جهان توافق دارند تا زمانی که طالبان به تعهدات بینالمللی افغانستان عمل نکند، نمیتوان از بازگشت آن به جامعه بینالمللی استقبال کرد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال وزارت خارجه اسپانیا نیز اعلام کرد که با گذشت سه سال از سلطه طالبان بر افغانستان دولت اسپانیا رژیم این گروه را به رسمیت نمیشناسد و هیچگونه ارتباط رسمی با آن ندارد. هرچند پیش از این گزارش شده بود که اسپانیا قصد دارد سفارتش را در افغانستان بازگشایی کند، اما مجله دیپلمات به نقل از یک مقام این وزارتخانه گفت در حال حاضر هیچ تصمیمی در این مورد گرفته نشده است و دولت اسپانیا و رژیم طالبان هیچ تماسی با هم ندارند.
در ماههای اخیر و با افزایش جرایم و خشونتهای مرتبط با مهاجران افغان در آلمان، دولت آلمان نیز درمورد فراهم ساختن زمینه اخراج مهاجران جنایتکار از تماس و گفتوگو با رژیم طالبان خبر داده بود، اما از بیانیه وزیر خارجه آلمان چنین برمیآید که تماس رسمی میان دو طرف برقرار نیست.
سفارت اتحادیه اروپا در کابل، در اوایل ۲۰۲۲ و با هدف نظارت بر روند توزیع کمکهای بشردوستانه فعال شد و در حال حاضر گروهی از دیپلماتهای اروپایی در کابل حضور دارند. بهرغم تقاضای مکرر طالبان از کشورهای غربی مبنی بر بازگشایی سفارتخانههایشان در کابل، هیچ کشوری ازجمله آمریکا در این زمینه اقدام نکرده است.
در همین حال، سه مقام ارشد دولت کانادا در بیانیهای مشترک گفتند که سلطه طالبان بر افغانستان این کشور را به پناهگاه امن گروههای تروریستی بدل کرده است. در بیانیهای که مارک میلر، وزیر مهاجرت، ملنی جولی، وزیر خارجه، و احمد حسین، وزیر توسعه بینالمللی، منتشر کردهاند آمده است: «دو دهه دستاوردهای دموکراسی، حقوق بشر و آموزش در این کشور از میان رفته است.»
در بیانیه مقامهای دولت کانادا آمده است که اقلیتهای قومی و مذهبی مانند هزارهها، هندوها، سیکها، مسیحیان و دگرباشان جنسی هدف آزار و اذیت قرار میگیرند و زنان در خانهها حبس شدهاند.
همچنین مایکل مککال، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، روز پنجشنبه گفت که «مردم افغانستان زیر مشت آهنین رژیم تروریستی طالبان رنج میبرند».
ریيس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا افزود که افغانستان زیر سلطه طالبان به پناهگاه گروههای تروریستی مانند القاعده بدل شده است. مککال مدعی شد که سیفالعدل، رهبر کنونی القاعده، از اعضای این گروه خواسته است برای جهاد به افغانستان بروند. ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده، اواخر ژوئیه ۲۰۲۲ در حمله هوایی ارتش آمریکا کشته شد و از آن زمان تا کنون شورای امنیت سازمان ملل متحد و نهادهای ناظر بر اوضاع افغانستان چندین گزارش منتشر کردهاند که نشان میدهد القاعده و گروههای تروریستی متحد این گروه با استفاده از سلطه طالبان بر افغانستان در این کشور پناه گرفتهاند.
در بیانیههای مقامهای کشورهای غربی به مناسب سومین سال سلطه طالبان بر افغانستان، ضمن اینکه به برقراری روابط و تعامل با طالبان تمایلی نشان داده نشده، نقض فاحش حقوق بشر، حذف شدن زنان از زندگی عمومی، حضور گروههای تروریستی در افغانستان و پایبند نبودن طالبان به تعهدات افغانستان در عرصه بینالمللی نیز نکوهش شده است.
افزون بر این، شماری از سازمانهای حقوق بشری، ازجمله گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد، با انتشار بیانیهای از دولتهای جهان خواستند که سلطه طالبان بر افغانستان را عادیسازی نکنند و برای رسیدگی به بحران حقوق بشری در این کشور اقدام کنند.
روز چهارشنبه، ۲۴ مرداد، طالبان سومین سال سلطه بر افغانستان را با حضور دیپلماتهای چینی و ایرانی در پایگاه هوایی بگرام جشن گرفتند. مقامهای ارشد این گروه در سخنرانیهایشان از دولتهای جهان خواستند که با رژیم این گروه تعامل کنند. با این حال هیچیک از دولتهای منطقه درمورد سومین سال سلطه طالبان بر افغانستان بیانیهای صادر نکردند و سفارتخانههای کشورهای متحد طالبان ازجمله پاکستان، روسیه، قطر و شماری دیگر از دولتها سکوت اختیار کردند.