پنجمین دور نشست وین برای افغانستان دموکراتیک، روز سهشنبه، ۳۰ بهمن (۱۸ فوریه)، با حضور احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، یاسین ضیاء، رهبر جبهه آزادی افغانستان، و حدود ۶۰ تن از فعالان سیاسی مخالف رژیم طالبان، در شهر وین، پایتخت اتریش، آغاز شد.
احمد مسعود و یاسین ضیاء در سخنرانیهای خود در آغاز این نشست، بر اتحاد و همبستگی نیروهای مخالف طالبان تأکید کردند و گفتند که اعضای این جبهه، نیروهای خط نخست مبارزه با تروریسم در افغانستان هستند تا آزادی این کشور از تسلط طالبان، به مبارزه مسلحانه خود ادامه میدهند.
احمد مسعود با اشاره به اهمیت برگزاری روند وین برای افغانستان دموکراتیک، این نشست را «مهمترین محور برای آوردن تغییر در آینده افغانستان» دانست و گفت: «در گذشته صدها طرح توسط سازمانها و احزاب ارائه شده است، اما هیچیک از آنها عملی نشده است.»
او با تأکید بر لزوم اقدام عملی برای آینده افغانستان افزود: «طرحی که روند وین برای افغانستان دموکراتیک روی آن کار میکند، مربوط به قوم یا گروه خاصی نیست، بلکه برای آینده افغانستان است.»
یاسین ضیاء، رهبر جبهه آزادی افغانستان، که برای نخستینبار در این نشست شرکت کرده است، گفت که اکنون زمان متهم کردن افراد و جناحها درباره سقوط دولت جمهوری در افغانستان نیست و همه باید به فکر آینده افغانستان باشند.
او با انتقاد از فساد و چپاول منابع توسط طالبان افزود: «طالبان در بیش از سه سال گذشته، سرگرم دستبرد به منابع و تقسیم ثروت بودهاند. لابیهای طالبان ادعا میکنند که پولهای استخباراتی که به طالبان داده میشود، برای مردم است، اما هیچ بخشی از این پول به مردم نمیرسد و تمام آن برای خودشان است.»
احمد مسعود، یاسین ضياء و دیگر شرکت کنندگان پنجمین دور نشست وین برای افغانستان دموکراتیک-ایندیپندنت فارسیضیاء همچنین گفت که رهبران طالبان در کشورهای مختلف سرمایهگذاری کردهاند و از منابع افغانستان برای ثروتاندوزی شخصی استفاده میکنند. پیشتر، نهادهای نظارتی مانند اداره بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگر) نیز در گزارشهایی سوءاستفاده طالبان از کمکهای بشردوستانه بینالمللی، بهویژه کمکهای آمریکا، را تأیید کردهاند.
وی همچنین اظهار داشت که طالبان بر سر تقسیم منابع، ثروتاندوزی و تصاحب قدرت با یکدیگر دچار اختلاف شدهاند و برخی افراد در این گروه علیه رهبر طالبان توطئه میکنند.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، که از ترکیه بهصورت آنلاین در این نشست سخنرانی میکرد، از عملی نشدن وعدههای طالبان در توافقنامه صلح دوحه انتقاد کرد و گفت: «طالبان در سه سال و نیم گذشته، کاملاً برخلاف وعدههایی که در دوحه داده بودند، عمل کردهاند.»
محقق افزود که طالبان در شماری از مناطق به ویژه مناطقی که در آن مقاومت علیه این گروه شکل گرفت، «جنایات جنگی و در برخی موارد نسل کشی انجام دادند.»
محقق رژیم طالبان را یک حکومت انحصاری خواند و گفت بیشترین مسندهای رژیم در اختیار افرادی از یک استان هستند. محقق بدون نامبردن از قندهار که زادگاه بسیاری از رهبران طالبان است و بیشترین اعضای کابینه این گروه نیز از همین استان هستند گفت: «قدرت در چنگ یگ گروه از قوم و منطقه خاص است.»
فوزیه کوفی، نماینده مجلس در دولت پیشین افغانستان، در پنجمین دور روند وین برای افغانستان دموکراتیک گفت: «اختلافات طالبان بر سر قدرت، فرصت جدیدی برای مخالفان این گروه فراهم کرده است تا برای ایجاد تغییر در آینده افغانستان، قویتر عمل کنند.»
او که نماینده مردم بدخشان در پارلمان دولت پیشین بود، تأکید کرد که معادن افغانستان یکی از منابع اصلی اختلافات درون طالبان است، زیرا رهبران این گروه برای کنترل آنها با یکدیگر رقابت میکنند.
شرکت کنندگان پنجمین دور نشست وین برای افغانستان دموکراتیک، تا پایان روز سهشنبه روی طرحی برای افغانستان پس از طالبان و چگونگی گسترده ساختن اتحاد و همبستگی میان نیروهای مخالف طالبان کار میکنند. قرار است روز چهارشنبه، احمد مسعود و شماری دیگر از شرکت کنندگان این نشست، در کنفرانس خبری با رسانهها صحبت کنند.