وزارت دادگستری آمریکا یکی از شهروندان آمریکایی که تبار ایرانی دارد و ساکن این کشور است را متهم کرد که در مدت فعالیتش در اداره هوانوردی فدرال با جمهوری اسلامی همکاری میکرده است.
وزارت دادگستری آمریکا روز جمعه ۲۷ سپتامبر(۶ مهر) اعلام کرد: «ابوذر رحمتی با حضور در دادگاه شهر واشینگتن به اقدام و تلاش برای همکاری با حکومت ایران در خاک آمریکا متهم شده است.»
در بیانیه رسمی منتشرشده، ابوذر رحمتی ۴۲ ساله و ساکن منطقه گریت فالز ویرجینیا معرفی شده که از دسامبر ۲۰۱۷ تا ژوئن ۲۰۲۴ با مقامهای جمهوری اسلامی دیدار و همکاری داشته است.
رحمتی متهم شده است که هنگام مهاجرت سوابقی چون گذراندن دوره خدمت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از مقامهای آمریکایی مخفی کرده و اطلاعات نادرستی از سابقه دوره خدمتش در نیروهای نظامی ایران ارائه کرده است.
متیو جی. اولسن، معاون دادستان کل در بخش امنیت ملی وزارت دادگستری، میگوید: «رحمتی متهم شده با مقامها و ماموران اطلاعاتی ایران توطئه کرده و برای به دست آوردن شغل پیمانکاری در یک سازمان دولتی ایالات متحده دروغ گفته است تا بتواند اطلاعات حساس را به جمهوری اسلامی منتقل کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش رسانههای آمریکا، رحمتی سال ۲۰۱۷ با یک مقام دولتی عالیرتبه جمهوری اسلامی که همدانشگاهی او بوده تماس برقرار کرده و چند ماه بعد پس از سفر به ایران با ماموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی دیدار کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده که رحمتی اطلاعاتی درمورد صنعت انرژی خورشیدی ایالات متحده را در اختیار نیروهای امنیتی حکومت اسلامی قرار داده است.
رحمتی به عنوان پیمانکار در سیستم هوایی ملی آمریکا مشغول به کار بوده و به اطلاعات حساس دسترسی داشته است.
در آوریل ۲۰۲۲، این فرد اسناد محرمانهای را در ارتباط با اداره هوانوردی فدرال از سرورهای این سازمان استخراج کرده و این اطلاعات را در اختیار مقامهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار داده است.
اطلاعات درمورد انرژی خورشیدی، پنلهای خورشیدی، فرودگاههای آمریکا و سیستم کنترل ترافیک هوایی آمریکا از دیگر اسنادی بوده که رحمتی متهم شده در اختیار نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار داده است.
دادستان ناحیه کلمبیا میگوید، رحمتی قصد داشته اطلاعات حیاتی و حساس مربوط به امنیت ملی ایالات متحده را به ایران منتقل کند، اما این قصد او با همکاری موفقیتآمیز افبیآی و سازمان هوانوردی فدرال کشف و متوقف شده است.
در مدارک منتشرشده از ابوذر رحمتی تصویر کارت پایان خدمت او قرار دارد که مشخص میکند متولد سال ۱۳۶۱ در شهر آبدانان است.
تاریخ صدور کارت پایان خدمت رحمتی اردیبهشت ۱۳۸۹ است و در کارت او درجه نظامیاش ستوان یکمی و محل خدمتش مرکز عملیاتی نیروی انسانی سپاه پاسداران ذکر شده است.
پرونده تشکیلشده برای ابوذر رحمتی تازهترین اتهام علیه ایرانیان ساکن آمریکا به دلیل همکاری اطلاعاتی با جمهوری اسلامی است.
آبانماه ۱۳۹۸ وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد دو شهروند ایرانی که بیش از یک سال در زندان به سر میبردند، به جاسوسی برای جمهوری اسلامی اعتراف کردهاند. افراد بازداشتشده یک شهروند ایران و یک ایرانی دوتابعیتی بودند.
به گزارش وزارت دادگستری ایالات متحده، احمدرضا محمدی دوستدار، شهروند ۳۹ ساله ایرانی-آمریکایی و مجید قربانی شهروند ۶۰ ساله ایرانی به اتهام خود مبنی بر همکاری با دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی اعتراف کردهاند.
محمدی دوستدار ساکن ایران بود و از سال ۲۰۱۷ تا زمان بازداشت بیش از سه بار به آمریکا سفر کرده بود.
تصویربرداری از مرکز هیلل و خانه خباد متعلق به یهودیان در نزدیکی دانشگاه شیکاگو از فعالیتهای دوستدار بود که در رصد اطلاعاتی افبیآی از او به دست آمد.
رسانهها در زمان انتشار این خبر اعلام کردند دوستدار در سفر به کالیفرنیا با محمد قربانی از ایرانیان ساکن آن منطقه دیدار کرده و قربانی پذیرفته است با دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی همکاری کند. براساس شنود تماسهای تلفنی مشخص شد که دوستدار ماموریتهای قربانی را به او ابلاغ میکرده است.
همچنین با در نظر گرفتن تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی در حوزه هوانوردی، تاکنون افراد مختلفی با اتهام تلاش برای دور زدن تحریمها و انتقال قطعات هواپیما به جمهوری اسلامی در ایالات متحده تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند.
رضا اولنگیان، شهروند آمریکایی ایرانیتبار در سال ۱۳۹۶ با اتهام نقض تحریمهای ایران و تلاش برای خرید موشکهای زمینبههوا و قطعات هواپیما، باهدف فروش به جمهوری اسلامی به ۲۵ سال حبس محکوم شد.
جفری چنس نادر از دیگر شهروندان ایرانیتبار آمریکا است که شهریورماه سال جاری اعلام شد در کالیفرنیا به اتهام جرایم مرتبط با صادرات غیرقانونی قطعات هواپیمای ساخت آمریکا، ازجمله قطعات هواپیماهای نظامی، به ایران تحت پیگرد قضایی قرار گرفته است.
براساس کیفرخواست صادره علیه این فرد ۶۸ ساله، نادر و سایر همکارانش دستکم از سال ۲۰۲۳، برای خرید و صادرات قطعات تحت تحریم بهقصد انتقال به ایران فعالیت داشتهاند.
رابرت ولز، دستیار مدیر اجرایی شعبه امنیت ملی افبیآی، در زمان انتشار خبر بازداشت چنس نادر گفته بود: «این کیفرخواست بر تعهد افبیآی به اجرای قوانین صادرات از طریق پاسخگو ساختن کسانی که میکوشند تجهیزات نظامی آمریکایی را به ایران قاچاق کنند تاکید میکند.»
در کنار تشکیل پرونده و پیگرد قضایی وزارت دادگستری علیه افراد دورزننده تحریمهای مرتبط با صنعت هوایی، دولت آمریکا مجموعهای از شرکتها و افراد مختلف را با همین اتهام در روزهای گذشته تحریم کرده است. تحریمهایی که افراد ساکن ایران مانند تورج دهقانی زنگنه، رئیس پیشین سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت هواپیمایی معراج، را شامل میشود.
همچنین این فهرست شامل شرکتها و افرادی در کشورهای مختلف است که طبق ادعای دولت آمریکا در چهارچوب تشکیل شرکتهای جعلی و کاغذی، نقش دور زدن تحریمهای صنعت هوایی جمهوری اسلامی را بازی میکنند.