احسان بدیعیان، فرمانده انتظامی شهرستان نائین، از کشف سه قلاده توله شیر و چهار قرقاول خبر داد و گفت که این پرندهها و توله شیرها در مسیر قاچاق به تهران در ایست بازرسی نائین کشف شدند.
براساس گزارش خبرگزاری ایسنا و به نقل از این مقام نیروی انتظامی، سه توله شیر، که سنشان چند ماه بیشتر نیست، در یک خودرو سواری جاساز شده بودند.
قاچاق حیات وحش و شرایط نامناسب باغوحشها در ایران موضوعی است که بارها فعالان این حوزه دربارهاش هشدار دادهاند. برخی کنشگران حیات وحش تاکید میکنند که در نبود سازوکار مناسب نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای قانونی دیگر خرید و فروش حیوانات افزایش یافته است، به طوریکه اخبار مربوط به کشف حیوانات قاچاق بهتناوب در رسانهها منتشر میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اواسط شهریورماه، رضا بنیاسدیفر، فرمانده یگانهای انتظامی و حفاظتی فراجا، از دستگیری مسافری خبر داد که دهها خزنده را در چمدانهایش پنهان کرده بود و قصد داشت آنها را ازطریق فرودگاه خمینی تهران قاچاق کند.
به گفته این مقام پلیس، ماموران پس از بررسی چمدانهای این مسافر ۱۲۰ خزنده، ازجمله ۳۱ عدد مار برمس پایتون، ۵۹ عدد مارمولک ایگوانا، و ۳۰ عدد لاکپشت سوئدی را کشف و ضبط کردند.
پیش از آن نیز تیمور کاظمی، فرمانده انتظامی شهرستان بختگان فارس، گفت که ماموران پلیس این شهرستان یک توله خرس سیاه و ۴۷۴ پرنده نابالغ مرغ مینا را کشف کردهاند.
خرس سیاه آسیایی از گونههای در معرض خطر انقراض و آسیبپذیر در ایران محسوب میشود که زیستگاه آن استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان است.
قاچاق حیوانات و گونههای جانوری، علاوه بر اینکه نقض آشکار حقوق حیوانات است، خطر انقراض گونههای نایاب و در معرض خطر را نیز در پی دارد، اما در حال حاضر برای برخی به تجارتی پرسود و برای برخی دیگر به سرگرمی و تفریح بدل شده است.
به گفته فعالان حیات وحش، بسیاری از این حیوانات در مسیر قاچاق جانشان را از دست میدهند و حتی اگر زنده بمانند بخت بازگشت دوباره به طبیعت را نخواهند داشت.
کارشناسان بر این باورند که منشا بسیاری از خرید و فروشهای گونههای جانوری، باغوحشهای غیراستانداردی است که بهشکل موثر و مستمر بر آنها نظارت نمیشود.
روزنامه پیام ما، روز پنجشنبه ۲۶ مهر، در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: «نه نظارت دقیقی انجام میگیرد و نه آمار درستی از حیوانات حاضر در باغوحشها و تولههایی که از آنها متولد میشود منتشر میشود.»
با این حال، غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست، مدعی است که «کارهای زیادی» در ارتباط با این موضوع انجام شده، اما «در حال حاضر نمیتوان دربارهاش صحبت کرد».
این مقام دولتی درباره اینکه چرا نمیتواند درباره اقدامات ادعایی صحبت کند توضیحی نداد و تنها گفت: «رتبهبندی باغوحشها در دستور کار سازمان است و چنانچه امتیازات لازم را کسب نکنند و در بازه زمانی تعیینشده نتوانند خودشان را به استانداردهای اعلامشده برسانند، با آنها برخورد قانونی انجام میشود.»
وضعیت نامناسب باغوحشها به مساله قاچاق حیوانات محدود نیست و بیماری و مرگومیر حیوانات را نیز بهدلیل نامناسب بودن شرایط نگهداری، تغذیه و نبود امکانات بهداشتی و درمانی شامل میشود.
ابدالی با اذعان به اینکه مرگومیر حیوانات در باغوحشها بسیار است، از مردم خواست برای بهبود وضعیت فعلی «صبوری» کنند.
در حال حاضر ۷۷ باغوحش و باغ پرندگان در ایران وجود دارد که هر بار وضعیت نامناسب یکی از آنها در کانون توجه عمومی قرار میگیرد. طی هفتههای اخیر نیز وضعیت ناگوار برخی گونههای نادر در باغوحش صفادشت خبرساز شد و برخی فعالان افشا کردند که حیوانات موجود در آن، از جمله شیر آفریقایی، مصدوم یا بیمارند.
در پی واکنش فعالان به این موضوع، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست از انتقال گونههای ارزشمند باغوحش صفادشت به پارک طبیعت پردیسان خبر داد و گفت که این مجموعه پلمب شده است و امکان بازدید عمومی ندارد.