برخی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و آلمان، از اسرائیل خواستند تصمیم پارلمان این کشور را مبنی بر توقف فعالیت سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) لغو کند.
آلمان هشدار داد که این تصمیم امدادرسانی حیاتی به میلیونها نفر را مختل میکند. کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، هم از این اقدام بهشدت ابراز نگرانی کرد و متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز بر نقش «حیاتی» این سازمان در توزیع کمکهای بشردوستانه در نوار غزه تاکید کرد.
سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) با شروع جنگ غزه، در همکاری با سازمان ملل متحد، نقش امدادرسانی به غیرنظامیان در این منطقه و کرانه باختری را بر عهده گرفت و در بیش از یک سال گذشته، ماموریت انتقال کمکهای بشردوستانه به مناطق جنگی را بر عهده داشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشینه تاسیس این سازمان به سال ۱۹۴۹ و پس از آغاز جنگ بر سر ایجاد کشور اسرائیل بازمیگردد. آنروا در تمام این سالها، به میلیونها فلسطینی در نوار غزه، کرانه باختری، اردن، سوریه و لبنان کمکهای بشردوستانه ارائه کرد.
اسرائیل پیشتر برخی کارکنان این سازمان را به دست داشتن در حمله ۷ اکتبر متهم کرده بود. در پیوند با همین موضوع، پارلمان این کشور قانون منع ادامه فعالیت آنروا را تصویب کرد و آن را یک سازمان «تروریستی» خواند. به موجب این قانون که روز دوشنبه در پارلمان اسرائیل تصویب شد، هرگونه فعالیت آنروا در داخل این کشور از این پس ممنوع خواهد بود.
این تصمیم در حالی گرفته شد که هزاران نفر در شمال غزه گرفتار شدهاند و به امدادرسانی فوری نیاز دارند. به گزارش رویترز، مقامهای اسرائیلی بر نقش داشتن تعدادی انگشتشمار از هزاران کارمند آنروا در حمله ۷ اکتبر و عضویت برخی از آنان در حماس و سایر گروههای مسلح دست گذاشتهاند.
متحدان غربی اسرائیل هشدار دادهاند که این تصمیم میتواند وضعیت توزیع کمکهای بشردوستانه را در غزه وخیمتر کند. اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در پاسخ به این انتقادها ادعا کرد: «کارکنان آنروا در فعالیتهای تروریستی علیه اسرائیل نقش دارند و باید پاسخگو باشند.»
در مقابل، فیلیپ لازارینی، رئیس سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک، تصمیم پارلمان اسرائیل را مخالف منشور سازمان ملل و به معنای نقض قوانین بینالمللی دانست و آن را اقدامی در جهت «بیاعتبار کردن و مشروعیتزدایی از ارائه کمکهای بشردوستانه به آوارگان فلسطینی» تلقی کرد.
بر اساس منابع خبری فلسطین، پارلمان اسرائیل درست در روزی منع فعالیت آنروا را تصویب کرد که تانکهای اسرائیلی به عمق شمال غزه حمله کردند و ۱۰۰ غیرنظامی را به اسارت گرفتند. ارتش اسرائیل درباره این حمله اعلام کرد که در یورش به بیمارستانی در اردوگاه جبلیه حدود ۱۰۰ شبهنظامی مظنون را دستگیر کرده است، اما حماس و پزشکان حضور شبهنظامیان در بیمارستان را رد کردهاند.
وزارت بهداشت نوار غزه نیز اعلام کرد که در حملات هوایی و بمباران اسرائیل در روز دوشنبه دستکم ۱۹ نفر کشته شدند. بر اساس اعلام سرویس اورژانس مدنی فلسطین، حدود ۱۰۰ هزار نفر هم در جبلیه، بیتلاهیه و بیتحانون بدون تجهیزات پزشکی و غذایی، گرفتار شدهاند.
مذاکرات آتشبس در غزه به رهبری ایالات متحده و میانجیگری مصر و قطر روز یکشنبه پس از چندین تلاش ناموفق از سر گرفته شد. رئیسجمهور مصر آتشبس دو روزه برای تبادل چهار گروگان اسرائیلی در دست حماس با اسرای فلسطینی را پیشنهاد داده و پس از آن به مدت ۱۰ روز مذاکراتی درباره آتشبس دائمی انجام شد.
اسرائیل بارها اعلام کرده است که جنگ تا ریشهکن کردن حماس، ادامه خواهد داشت، در حالی که این گروه اسلامگرا هرگونه پایان جنگ را تا زمانی که نیروهای اسرائیلی غزه را ترک نکنند، رد کرده است.