در حالی که آلودگی هوا بهعنوان عامل بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله آسم و سرطان شناخته شده، یک تیم تحقیقاتی بهتازگی پیامدی جدید و غیرمنتظره از هوای آلوده را کشف کرده است: حساسیت به بادامزمینی در کودکان.
بر اساس یک مقاله داوریشده که این هفته دانشمندانی از موسسه تحقیقات کودکان مرداک و دانشگاه ملبورن منتشر کردند، زمانی که نوزادان در معرض سطوح بالای آلودگی هوا قرار میگیرند، احتمال بیشتری دارد که به حساسیت به بادامزمینی دچار شوند و این حساسیت تا دستکم ۱۰ سالگی آنها باقی بماند.
بر اساس بیانیه مطبوعاتی موسسه تحقیقات کودکان مرداک، این مقاله برای نخستین بار ارتباط آلودگی هوا با یک آلرژی غذایی تاییدشده طی دهه اول زندگی کودک را نشان میدهد.
آلودگی هوا سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند و واکنشهای آلرژیک که ناشی از واکنش بیش از حد سیستم ایمنی به یک ماده خارجی است، احتمالا این ارتباط را توضیح میدهد.
دکتر دیهگو لوپز، یکی از نویسندگان مقاله و استاد دانشگاه ملبورن، دراظهاراتی گفت: «آلایندههای هوا تاثیر تحریککننده و التهابی دارند که ممکن است پاسخ پروآلرژیک سیستم ایمنی را تقویت کنند و احتمال بروز حساسیتهای غذایی را افزایش دهند.»
به گفته ریچل پیترز، یکی از نویسندگان این مقاله و استاد این موسسه، حساسیت به بادامزمینی و اگزماــ یک بیماری پوستی مزمن که سبب خارش و التهاب میشودــ هر دو بیماریهای ایمنی به شمار میروند که اغلب در نوزادی بروز میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
لوپز توضیح داد اما اگزما و دیگر حساسیتها به همان شکل مشابه تحت تاثیر آلودگی هوا قرار نمیگیرند و این موضوع پرسشهای بیپاسخی برای تیم تحقیقاتی به جا گذاشته است.
او گفت: «با این حال، سازوکارهای اساسی در این خصوص که آلودگی هوا چگونه خطر حساسیت به بادامزمینی را افزایش میدهد و چرا اگزما و حساسیت به تخممرغ را به همان شکل تحت تاثیر قرار نمیگیرند، به بررسی بیشتر نیاز دارند.»
طبق گزارش سازمان تحقیقات و آموزش آلرژی غذایی، از هر ۱۳ کودک در ایالات متحده، یک نفر به حساسیت غذایی مبتلا است و بیش از ۴۰ درصد از کودکان واکنش شدید به غذا را تجربه کردهاند.
بر اساس یک مقاله منتشرشده در ماه اوت، آلودگی هوا همچنین میتواند بر حالات روحی افراد تاثیر بگذارد، استنشاق هوای آلوده میتواند موجب نوسانها و تغییرات خلقوخو شود و همچنین خطرات بلندمدت برای سلامت روانی را افزایش دهد.
پژوهشگران اقلیمی پیش از این، ارتباطات میان سلامت روانی و بحران اقلیمی را تایید کردهاند. دو سال پیش، هیئت بیندولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد اعلام کرد که آثار تغییرات اقلیمی بر سلامت روانی را در گزارشهایش قرار خواهد داد.
یافتههای آنان نشان میدهد که چالشهای سلامت روانی ممکن است با آسیبهای ناشی از رویدادهای آبوهوایی شدید و غیرعادی و بحران اقلیمی مرتبط باشد. این هیئت همچنین از دست دادن امرار معاش و فرهنگ بر اثر بحران اقلیمی را به عنوان عواملی با آثار منفی بر سلامت روان ذکر کرد.
آلودگی هوا عاملی مرگبار است. بر اساس مطالعهای جدید از دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور، طی چهار دهه گذشته، ۱۳۵ میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا جان باختهاند.
در همین حال، رویدادهایی مانند آتشسوزیهای مخرب که به آلودگی هوا دامن میزنند، با بدتر شدن بحران اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی از نظر شدت و تناوب افزایش خواهند یافت [و وضعیت فقط بدتر خواهد شد].
© The Independent