کارشناسان سازمان ملل در گزارشی جدید اعلام کردند که شورشیان حوثی یمن با حمایتهای جمهوری اسلامی ایران، گروههای مسلح در عراق، شبهنظامیان حزبالله لبنان و دیگران، از یک گروه مسلح محلی با قابلیتهای محدود به یک سازمان نظامی قدرتمند تبدیل شدهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، کارشناسان ناظر بر تحریمها علیه حوثیها در گزارشی ۵۳۷ صفحهای به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردند که حوثیهای تحتحمایت جمهوری اسلامی ایران از جنگ اسرائیل و حماس در غزه سوءاستفاده و برای ارتقای جایگاهشان در «محور مقاومت» تلاش کردند تا در منطقه و فراتر از آن محبوبیت پیدا کنند.
بنا بر گزارش کارشناسان سازمان ملل، حوثیها برای حمایت از شبهنظامیان حماس که آنها هم تحتحمایت تهراناند و حمله هفتم اکتبر این گروه به اسرائیل که به جنگ غزه منجر شد، به کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن حمله و کشتیرانی جهانی را مختل میکنند.
بهرغم ادعای حوثیها مبنی بر اینکه کشتیهای مرتبط با اسرائیل را هدف قرار خواهند داد، در گزارش سازمان ملل آمده است که این شورشیان بیمحابا به تمام کشتیها حمله کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تجزیه و تحلیل دادههای سازمان بینالمللی دریانوردی و گزارشهای ایالات متحده و بریتانیا نشان داد که از ۱۵ نوامبر ۲۰۲۳ تا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۴، دستکم ۱۳۴ حمله از مناطق تحت کنترل حوثیها علیه کشتیهای تجاری و جنگی ایالات متحده و بریتانیا در دریای سرخ و خلیج عدن انجام شده است.
کارشناسان سازمان ملل گفتند: «تغییر رویکرد این گروه به اجرای عملیات در دریا تاثیر آنها را در منطقه افزایش داده است. استفاده از سیستمهای تسلیحاتی علیه کشتیهای غیرنظامی در چنین مقیاسی، از زمان جنگ جهانی دوم هرگز رخ نداده است.»
به گفته کارشناسان سازمان ملل، حوثیها در حملاتشان از موشک بالیستیک جدید و ناشناخته حاتمــ۲ استفاده کردند.
هیئت پنج نفره سازمان ملل برای تهیه این گزارش متشکل از کارشناسان تسلیحاتی، مالی، امور منطقهای، حقوق بشردوستانه بینالمللی و گروههای مسلح است و این کارشناسان از کشورهای هند، مصر، سوییس، بلژیک و جزیره کیپورد، برای تهیه این گزارش همکاری کردهاند.
منابع آگاه که نامشان فاش نشده است، به این گروه از کارشناسان گفتند که حوثیها در حال هماهنگی عملیاتها با اعضای القاعده مستقر در منطقه شبهجزیره عربستان و تقویت روابط با گروه شبهنظامی الشباب مرتبط با القاعده در سومالیاند.
حوثیها از سال ۲۰۱۴ که کنترل صنعا پایتخت و بیشتر مناطق شمالی یمن را به دست گرفتند، با دولت قانونی یمن، تحت حمایت ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، درگیر جنگ داخلیاند.
پس از حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳، امیدها به مذاکرات صلح با حوثیهای یمن از بین رفت.
کارشناسان سازمان ملل خاطرنشان میکنند درگیریها در یمن که ابتدا به شکل یک جنگ داخلی آغاز شد و بعد به یک تقابل منطقهای گسترش یافت، اکنون به یک بحران بینالمللی بزرگ تبدیل شده است.
به گفته کارشناسان، تعداد جنگجویان حوثی در حال حاضر ۳۵۰ هزار نفر تخمین زده میشود، در حالی که تعداد آنها در سال ۲۰۲۲، حدود ۲۲۰ هزار نفر و در سال ۲۰۱۵ تنها ۳۰ هزار نفر بود.
این گزارش تایید میکند که حوثیها از یک گروه مسلح محلی با قابلیتهای محدود به یک سازمان نظامی قدرتمند تبدیل شدهاند که تواناییهای عملیاتی آنها به فراتر از سرزمینهای تحت کنترلشان گسترش یافته است. به گفته این کارشناسان، چنین تحولی به دلیل انتقال تجهیزات نظامی و آموزشهای ارائهشده از سوی نیروهای قدس سپاه پاسداران، حزبالله لبنان و متخصصان و تکنسینهای عراقی امکانپذیر شده است.
در گزارش سازمان ملل اشاره شده است که کارشناسان نظامی، مقامهای یمنی و حتی مقامهای نزدیک به حوثیها تایید کردهاند که این گروه شورشی نمیتواند سامانههای تسلیحاتی پیچیده مانند موشکهای بالیستیک، موشکهای کروز، پهپادهای نظارتی و تهاجمی، سامانههای پدافند هوایی قابلحمل و سایر تجهیزات را بدون حمایت خارجی تولید کند.
کارشناسان بینالمللی تاکید کردند که مقیاس، ماهیت و گستره انتقال تجهیزات نظامی و فناوریهای متنوعی که از منابع خارجی به حوثیها ارائه میشود، شامل حمایت مالی و آموزش نظامی، بیسابقه است و اضافه کردند بین اقلام نظامی متعددی که حوثیها استفاده میکنند و آنچه جمهوری اسلامی یا متحدانش در محور مقاومت، شامل حزبالله، حماس و گروههای مسلح در عراق و سوریه، تولید و استفاده میکنند، شباهتهایی مشاهده میشود.
در این گزارش همچنین آمده است که با حضور نمایندگان حوثیها در عراق و لبنان، مراکز عملیات مشترک «با هدف هماهنگی اقدامهای نظامی مشترک محور مقاومت» ایجاد شده است.
در این بیانیه با اشاره به اینکه حوثیها در داخل یمن نیز عملیات نظامی علیه دولت را تشدید کردهاند، آمده است: «وضعیت در داخل یمن هم بسیار شکننده است و هرگونه محرک داخلی یا خارجی میتواند به از سرگیری درگیریهای نظامی منجر شود.»
بر اساس اطلاعات جمعآوریشده، حوثیها تعداد زیادی از جوانان و کودکان یمنی را بهکار میگیرند و مهاجران اتیوپیایی را نیز مجبور میکنند به مبارزه با دولت بپیوندند و در قاچاق مواد مخدر مشارکت کنند.
ناظران سازمان ملل افزودند: «حوثیها با سوءاستفاده از میزان بالای بیسوادی در یمن بهویژه در مناطق قبیلهای، پسران ۱۱ــ۱۰ ساله را با وجود مخالفت والدینشان، بسیج میکنند.» و طبق گزارشها، در مدارس مراسم یا سخنرانیهایی (خطبهها) با هدف جذب افراد برای پیوستن به حوثیها و همچنین کلاسهایی برای آموزش مفاهیم جهادی برگزار میشود.
کارشناسان گفتند که طبق گزارشها، پس از شروع جنگ در غزه و حملات هوایی ایالات متحده و بریتانیا به یمن، استخدام کودکان برای حوثیها افزایش یافته است. دولت یمن اعلام کرد که در نیمه اول سال ۲۰۲۴، سه هزار و ۲۹۸ گزارش از استخدام کودکان دریافت کرده که گزارش شده است که از آنها به عنوان سپر انسانی، نیروی جاسوسی، کار گذاشتن مین و مواد منفجره و همچنین امور خدماتی از جمله آشپزی استفاده میشود.