درآمد نجومی صداوسیما از دو مسابقه سرخابی‌ها؛ همچنان حق پخش نمی‌دهند

باشگاه‌های ایرانی می‌توانستند سالانه دست‌کم هزار میلیارد تومان از محل حق پخش تلویزیونی درآمد کسب کنند

دوربین‌های تلویزیونی در ورزشگاه خانگی آرسنال‌ــ رویترز

در شرایطی که سازمان صداوسیما همچنان از پرداخت مبلغ واقعی حق پخش تلویزیونی به باشگاه‌های فوتبال امتناع می‌کند، رسانه‌های ایران از درآمد هنگفت این سازمان بابت تبلیغات حین پخش دو مسابقه دوشنبه‌شب نمایندگان فوتبال ایران در لیگ نخبگان آسیا پرده برداشتند.

صداوسیمای جمهوری اسلامی که مدیر آن را رهبر جمهوری اسلامی، منصوب می‌کند، در دهه‌های اخیر هر بار به بهانه کمبود بودجه، از پرداخت حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی به تیم‌ها و فدراسیون‌های مختلف سر باز زده‌ است. این در حالی است که منتقدان و باشگاه‌های فوتبال معتقدند نداشتن بودجه کافی بهانه خوبی برای خرید تقریبا رایگان حق پخش این بازی‌ها نیست، زیرا این نهاد حکومتی می‌تواند با پایان دادن به تملک انحصارگرانه بر نمایش مسابقات ورزشی و فوتبال، به باشگاه‌ها اجازه دهد حق پخش تلویزیونی مسابقات را به تلویزیون‌های خصوصی داخلی یا حتی خارجی بفروشند و بسیاری از مشکلات مالی رشته‌های مختلف ورزشی از این طریق حل شود.

این درخواست به دلیل مخالفت رهبر جمهوری اسلامی و مدیران ارشد نظام با تاسیس هرگونه تلویزیون خصوصی در ایران و ترس از خارج شدن انحصار حکومتی پخش خانگی از حیطه صداوسیما، با بن‌بست مواجه شده است. از طرف دیگر، دولت و مجلس نیز در ادوار گذشته همواره از ناتوانی خود برای تخصیص بودجه‌ای مجزا به صداوسیما به‌منظور پرداخت مبلغ حق پخش واقعی مسابقات ورزشی سخن می‌گویند.

با این حال بررسی‌های رسانه‌ای نشان می‌دهد که صداوسیما از محل پخش تبلیغات در زمان برگزاری مسابقات تیم‌های پرطرفدار ورزشی، به سود سرشاری می‌رسد؛ چنانچه روزنامه فرهیختگان روز دوشنبه در گزارشی، از درآمد حدود یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی صداوسیما بابت پخش دو مسابقه پرسپولیس و استقلال در لیگ نخبگان آسیا خبر داد.

این رسانه که پیش از این نیز از درآمد ۳۲ هزار میلیارد تومانی صداوسیما بابت پخش تبلیغات تلویزیونی در زمان پخش زنده بازی‌های دو تیم استقلال و پرسپولیس در فصل گذشته فوتبال ایران اشاره کرده بود، در گزارش اخیرش آورده است: «تلویزیون در مجموع این دو بازی درآمدی بیش از هزار میلیارد تومانی را تجربه کرد؛ رقمی که با احتساب تعرفه سال ۱۴۰۲، یک هزار و ۳۷۹ میلیارد تومان می‌شود. حالا اگر این رقم را بر اساس تورم ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۳ در نظر بگیریم، می‌شود یک هزار و ۷۹۲ میلیارد تومان.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، زمستان گذشته در پاسخ به سوالی درباره دلیل بی‌توجهی این فدراسیون به پیگیری دریافت حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال از صداوسیما، گفته بود: «تعاملاتی با صداوسیما داشته‌ایم. اگر بخواهند، خودشان خبر می‌دهند.» اما تاکنون از واریز این نوع درآمدها به حساب باشگاه‌های ایرانی، به‌خصوص پرسپولیس و استقلال، هیچ خبری منتشر نشده است تا بر خلاف تمام لیگ‌های فوتبال جهان که حدود ۷۰ درصد بودجه باشگاه‌ها را از طریق حق پخش تلویزیونی تامین می‌کنند، فوتبال ایران همچنان با مشکلات مالی عدیده دست‌وپنجه نرم کند و پرطرفدارترین تیم‌های ایرانی حتی از داشتن ورزشگاه خانگی یا زمین تمرینی مناسب هم محروم باشند.

خبرگزاری دولتی تسنیم مرداد ۱۴۰۲ براورد کرد که در صورت پرداخت مبلغ واقعی حق پخش تلویزیونی به باشگاه‌های فعال در لیگ برتر فوتبال ایران، به هر باشگاه‌ دست‌کم ۷۵۰ میلیارد تومان تعلق خواهد گرفت که با توجه به تورم موجود در ایران و کاهش ارزش پولی ملی، این رقم در سال ۱۴۰۳ به بیش از هزار میلیارد تومان برای تیم‌های کم‌طرفدار و حدود دو هزار میلیارد تومان برای باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال خواهد رسید.

بیشتر از فوتبال