دادگاه طالبان در شهرستان دهدادی استان بلخ در شمال افغانستان در اطلاعیهای اعلام کرد مردانی را که ریششان از یک «قبضه» (مشت) کوتاهتر است، به عنوان شاهد پروندههایی که در این دادگاه بررسی میشوند، نمیپذیرد.
منابع مطلع در بلخ به ایندیپندنت فارسی گفتند که رئیس این دادگاه در دو هفته اخیر به چندین مرد که میخواستند بهعنوان شاهد در پرونده بستگان و آشنایانشان در دادگاه حاضر شوند، اجازه ورود نداد و به ماموران دادگاه دستور داد که ابتدا بلندی ریش مردان را اندازه بگیرند و در صورتی که ریش مردان از یک مشت زیر چانه کوتاهتر باشد، به آنها اجازه ورود ندهند.
رئیس دادگاه طالبان در شهرستان دهدادی اطلاعیهای هم در این مورد روی دیوار دادگاه نصب کرده است تا همه از این دستور آگاه باشند. در اطلاعیه آمده است: «پس از این شاهدان وثایق [شاهدانی در مورد مدارک و اسناد گواهی میدهند] و ابلاغ فیصله [اعلام رسمی رای دادگاه به افراد مرتبط] اگر ریش تراشیده یا با ماشین کوتاهشده داشته باشند، موردتایید دادگاه و شریعت نیستند. بنابراین شاهدانی که ریششان را تراشیدهاند، مزاحم دادگاه نشوند [چون] شهادت آنها مطلقا پذیرفته نمیشود.»
یکی از اهالی مزارشریف به شرط محفوظ ماندن نامش گفت دادگاه طالبان در مرکز این شهر نیز مردانی را که ریششان از یک مشت کوتاهتر باشد، بهعنوان شاهد در پروندهها نمیپذیرد. این فرد روایت کرد که هفته پیش برای گرفتن عقدنامه به دادگاه طالبان مراجعه کرد و دو مرد از بستگانش را هم بهعنوان شاهد با خود برد، اما مسئولان دادگاه طالبان دو شاهد را با توهین و تحقیر از آنجا اخراج کردند، چون ریش آنها از یک مشت زیر چانه کوتاهتر بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر دیوار دادگاه مرکزی طالبان در کابل تاکنون چنین اطلاعیهای نصب نشده است، اما ماموران وزارت امر به معروف و نهی از منکر بارها به مردم هشدارهایی مشابه دادهاند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان از زمان بازگشت این گروه به قدرت، مقابله با تراشیدن ریش، اصلاح موی سر مردان و پوشیدن کتشلوار را به صورت گسترده آغاز کردهاند. ماموران این وزراتخانه در سه سال گذشته دهها نفر از پیرایشگران را که در شهرهای مختلف ریش مشتریهایشان را تراشیده یا موی آنها را به مدلهای رایج در کشورهای غربی اصلاح کردهاند، بازداشت کردهاند.
ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان در هفتههای نخست پس از فروپاشی دولت جمهوری، ورود کارکنان نهادهای دولتی به محل کار با کتشلوار، کراوات و ریش تراشیده را ممنوع کردند. بر اساس قواعد طالبان، کارمندان نهادهای دولتی و خصوصی در افغانستان مجبورند پیراهنتنبان سنتی افغانستان را که سران و اعضای طالبان استفاده میکنند، بپوشند و در برنامههای رسمی نیز دستار یا دستکم کلاه بر سر بگذارند.
طالبان علاوه بر اینکه دهها فرمان محدودکننده برای آزادیها و حقوق اساسی زنان وضع کردهاند، برای مردان نیز محدودیتهای زیادی گذاشتهاند. محدودیت در انتخاب پوشش و آرایش برای زنان و مردان مشابه است و همانطور که زنان از پوشیدن لباسهای رنگی، شلوارهای چسبان و روسریهای کوتاه منع شدهاند، مردان نیز حق ندارند موهایشان را به مدلی که دوست دارند اصلاح کنند یا لباسی را که دوست دارند، بپوشند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان در مردادماه، هنگام ارائه گزارش از فعالیت سالانه خود اعلام کرد که ۲۸۱ نفر از نیروهای این گروه را ریششان را تراشیده یا کوتاه کرده بودند، از کار اخراج و به دادگاه نظامی معرفی کردهاند.
این وزارتخانه بارها به کارمندان نهادهای دولتی هشدار داده است که در صورت تخطی از دستورهای این نهاد از کار اخراج خواهند شد.