۹۹۸ روز جنگ مسکو و کی‌یف؛ شبکه برق اوکراین هدف حملات موشکی قرار گرفت

اوکراین هفته‌هاست منتظر حمله بزرگ روسیه به شبکه ضعیف برق این کشور است و این نگرانی را دارد که خاموشی طولانی‌مدت در انتظار شهروندانش باشد

مقام‌های اوکراینی روز یکشنبه هفدهم نوامبر (۲۷ آبان) اعلام کردند که روسیه بزرگ‌ترین حمله موشکی‌اش پس از ماه اوت را انجام داد و تاسیسات برق کی‌یف را هدف گرفت.

به گزارش رویترز، اوکراینی‌ها هفته‌هاست که نگران حمله بزرگ به شبکه ضعیف برق اوکراین‌اند، زیرا آسیب فلج‌کننده به شبکه برق باعث خاموشی طولانی‌مدت و ایجاد فشار روانی بر شهروندان این کشور می‌شود؛ آن هم در لحظه‌ای حساس از جنگی که روسیه در فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد و تاکنون ادامه دارد.

المان گالوشچنکو، وزیر انرژی اوکراین، در فیسبوک نوشت: «یک حمله گسترده دیگر به سامانه برق در حال انجام است. دشمن در حال حمله به تاسیسات تولید و انتقال برق در سراسر اوکراین است.»

گزارش‌ها حاکی از آن است که صدای درگیری پدافند هوایی بر فراز پایتخت اوکراین در طول شب شنیده شده و انفجارهای قوی ناشی از حمله موشکی در صبح رخ داده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ابعاد خسارت این حمله هوایی هنوز مشخص نیست. مقام‌های اوکراینی برق بسیاری از مناطق شهری، ازجمله کی‌یف و اطراف آن و همچنین منطقه دنیپروپتروفسک، را قطع کردند تا اقدامات احتیاطی را انجام دهند.

مقام‌های منطقه ولین در شمال غربی اوکراین گفتند زیرساخت‌های انرژی آسیب دیده است، اما جزئیات بیشتری ارائه نکردند.

فرماندار منطقه میکولایف در جنوب اوکراین نیز اعلام کرد که در حمله شبانه هواپیماهای بدون سرنشین دو نفر کشته شدند. شاهدان رویترز گفتند که انفجارها شهر زاپوریژیا در جنوب شرقی و بندر اودسا در دریای سیاه را لرزاند.

آندری سایبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، گفت: «روسیه یکی از بزرگ‌ترین حملات هوایی‌اش را انجام داد: پهپادها و موشک‌ها علیه شهرهای آرام، غیرنظامیان درخواب و زیرساخت‌های حیاتی فرستاده شدند.»

او این حمله را «پاسخ واقعی» مسکو به رهبرانی توصیف کرد که با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، تعامل داشته‌اند. اشاره او به اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، است که روز جمعه برای اولین بار از اواخر سال ۲۰۲۲ به این سو با رهبر روسیه تماس تلفنی برقرار کرد.

روسیه آخرین حمله موشکی بزرگش به کی‌یف را در ۲۶ اوت انجام داد. در آن زمان اعلام شد که بیش از ۲۰۰ هواپیمای بدون سرنشین و موشک به سراسر اوکراین فرستاده شده و هفت نفر کشته شده‌اند.

در حالی که این جنگ فرسایشی در آستانه هزارمین روز خود قرار دارد، به نظر نمی‌رسد هیچ‌یک از طرفین مایل به مذاکره باشند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، گفته است که می‌تواند به‌سرعت به جنگ پایان دهد، اما هنوز مشخص نیست که چگونه یا به نفع چه کسی به این درگیری خاتمه خواهد داد.

بنا به گفته کارشناسان، اگر ترامپ کمک‌های ایالات متحده به اوکراین را قطع کند و کی‌یف به درخواست آتش‌بس ناچار شود، روسیه می‌خواهد تا جایی که بتواند قلمرو کنونی خود و زمین‌هایی را که تصرف کرده است، حفظ کند.

در سال اول جنگ، اوکراین مساحت زیادی از قلمرو‌ش را از دست داد اما به پیروزی‌های قابل توجهی نیز دست یافت. این کشور برای ادامه مبارزه در مقام یک کشور مستقل در برابر یک دشمن بسیار بزرگ‌تر با قدرت هوایی برتر مقاومت کرد و با حملات متقابل جسورانه مقداری از زمین‌هایش را پس گرفت.

در سال دوم، که با از دست دادن باخموت و ضدحمله ناموفق اوکراین ادامه یافت، ارتش کی‌یف و مسکو اساسا در امتداد یک خط مقدم یک‌هزار کیلومتری در حالتی ساکن و بدون پیشرفت نبرد کردند. در اواخر همان سال، کنگره ایالات متحده تصویب بسته کمک ۶۱ میلیارد دلاری برای تسلیحات و کمک‌های اقتصادی و بشردوستانه به اوکراین را به تاخیر انداخت. با کاهش مهمات اوکراین و شروع سال سوم جنگ، چشم‌انداز پیش روی ولودیمیر زلنسکی به طور قابل توجهی وخیم‌تر شد. در فوریه ۲۰۲۴، شهر آودیوکا پس از ماه‌ها حملات هوایی روسیه سقوط کرد. روسیه در این حملات از بمب‌های بسیار مخرب دوران شوروی، که به سیستم‌های ناوبری مجهز شده بودند، استفاده کرد.

در همین حال، روسیه نیز مانند اوکراین برای درخواست کمک به متحدانش روی آورده است. جمهوری اسلامی ایران پهپادها و احتمالا موشک‌هایی را به روسیه می‌دهد و کره شمالی مهمات و حتی نیرو فرستاده است.

 ولادیمیر پوتین در سال جاری مدعی شد که ۷۰۰ هزار سرباز ارتش کشورش در اوکراین می‌جنگند. تحلیلگران می‌گویند پوتین برای تسریع پیشروی روسیه به نیروی بیشتری نیاز دارد، اما بعید است که نیروهای بیشتری را بسیج کند زیرا این امر نارضایتی داخلی را برمی‌انگیزد.

بیشتر از جهان