یک هفته پس از حمله انتحاری مرگبار به ایستگاه قطار شهر کویته، مرکز ایالت بلوچستان پاکستان، که در آن ۲۶ نفر کشته و ۶۲ تن زخمی شدند، شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، طرح عملیات گسترده ارتش این کشور علیه ارتش آزادیبخش بلوچستان را تایید کرد.
اعلامیه تایید عملیات نظامی ارتش پاکستان در ایالت ناآرام بلوچستان پس از برگزاری نشست کمیته امنیتی دولت در اسلامآباد صادر شد. دفتر شهباز شریف اعلام کرد که این عملیات علیه «سازمانهای تروریستی» فعال در بلوچستان از جمله ارتش آزادیبخش بلوچستان انجام خواهد شد، اما درباره زمان اجرای این عملیات جزئیاتی ارائه نداد.
در بیانیه دفتر شهباز شریف آمده است که این گروهها به دلیل «هدف قرار دادن غیرنظامیان بیگناه و اتباع خارجی به منظور ایجاد ناامنی و جلوگیری از پیشرفت اقتصادی پاکستان به دستور دشمنان خارجی» هدف قرار خواهند گرفت.
پاکستان در بیشتر موارد هند را مسئول ناآرامیها در این کشور میداند و مقامهای این کشور بارها علنا ادعا کردهاند که هند از گروههای شبهنظامی فعال در پاکستان از جمله از ارتش آزادیبخش بلوچستان و تحریک طالبان پاکستانی حمایت میکند. البته در بیانیه دفتر شهباز شریف به کشورهای حامی گروههای شبهنظامی در پاکستان اشارهای نشده، اما تاکید شده است که بر اساس تصمیم جدید، کارزار مبارزه با تروریسم در این کشور تقویت میشود.
در ماههای اخیر، خشونتهای شبهنظامیان در استان بلوچستان و استان خیبرپختونخوا در شمال غربی پاکستان افزایش یافته است. مسئولیت بیشتر حملات مرگبار در این دو ایالت را ارتش آزادیبخش بلوچستان و تحریک طالبان پاکستانی به عهده گرفتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حمله انتحاری یک هفته پیش به ایستگاه قطار کویته مرگبارترین حمله در یک ماه اخیر بود که مسئولیت آن را ارتش آزادیبخش بلوچستان به عهده گرفت. این گروه جداییطلب در ماه اوت هم در حملاتی هماهنگ به اتوبوسهای مسافربری، پلیس و نیروهای امنیتی بیش از ۵۰ نفر را در ایالت بلوچستان کشت.
بلوچستان، بزرگترین ایالت پاکستان از لحاظ مساحت و یکی از غنیترین مناطق این کشور از لحاظ منابع نفتی و معدنی است. این استان محل سکونت اقلیت قومی بلوچ است که عموما از تبعیض و بهرهکشی دولت مرکزی پاکستان شکایت دارند.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت که ارتش آزادیبخش بلوچستان عمدتا نیروهای امنیتی و اتباع خارجی، بهویژه چینیها را که به عنوان بخشی از پروژه چند میلیارد دلاری ابتکار کمربند و جاده (BRI) چین در پاکستان حضور دارند، هدف قرار میدهد. این گروه خواستار توقف تمام پروژههای تحت حمایت چین و خروج کارگران چینی از پاکستان است.
در کنار ناآرامی روزافزون در ایالت بلوچستان، خیبرپختونخوا نیز که حوزه نفوذ تحریک طالبان پاکستانی است، صحنه ناآرامیها و حملات مرگبار است. روز سهشنبه، یک بمبگذار انتحاری با خودرو مملو از مواد منفجره به یک پاسگاه امنیتی در منطقه بنو در استان خیبرپختونخوا حمله کرد. این حمله که جزئیات آن هنوز روشن نیست، یک روز پس از یورش نیروهای امنیتی پاکستان به یک مخفیگاه شبهنظامیان در منطقه تیره در شمال غرب این کشور رخ داد.
در این درگیری دستکم ۱۰ شبهنظامی کشته و تعدادی دیگر زخمی شدند.
ارتش پاکستان در حالی قرار است به مقابله با جداییطلبان بلوچ برود که دو ماه پیش با تایید کابینه پاکستان، عملیات «عزم استحکام» را آغاز کرد که هنوز نتایج ملموسی در پی نداشته است. تمرکز این عملیات در خیبرپختونخوا و هدف آن مهار و سرکوب تحریک طالبان پاکستانی اعلام شده است.
در دو ماه اخیر، گروههای متعددی از متنفذان قومی، فعالان حقوق بشر و فعالان ضد جنگ در خیبرپختونخوا با برگزاری تجمعهای اعتراضی خواستار توقف عملیات ارتش و خروج اعضای طالبان پاکستانی از روستاها و شهرهایشان شدند.
برخی فعالان پاکستانی در واکنش به تایید طرح عملیات ارتش در بلوچستان، هشدار دادند که این اقدام ممکن است به گسترش تنشهای خشونتبار در این ایالت منجر شود. با این حال در بیانیه دفتر نخستوزیر پاکستان، اجرای این عملیات برای امنیت و ثبات این کشور «حیاتی» دانسته و تاکید شده است که برای «نابود کردن گروههای تروریستی» در پاکستان «اراده سیاسی» وجود دارد و عملیات علیه این گروهها اجرایی میشود.