مجمع سرمایهگذاری عربستان سعودی و فرانسه روز سهشنبه سوم دسامبر (۱۳ آذر) در ریاض برگزار شد و با امضای تفاهمنامههای متعدد و قراردادهای سرمایهگذاری به ارزش میلیاردها دلار به پایان رسید. در این رویداد که همزمان با سفر رسمی امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، به عربستان سعودی برگزار شد، مقامها، سیاستگذاران و رهبران تجاری هر دو کشور گرد هم آمدند تا برای رسیدن به اهداف و دیدگاههای مشترک گام بردارند.
به گزارش عربنیوز، خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان سعودی، در سخنان افتتاحیه این مجمع، بر روابط مستحکم بین پاریس و ریاض تاکید کرد. او مکرون را «دوست خوب پادشاهی» نامید و از مشارکت اقتصادی پایدار میان دو کشور سخن گفت.
الفالح با تاکید بر اینکه فرانسه دومین سرمایهگذار بزرگ خارجی در پادشاهی سعودی است، افزود: «ارزش روابط تجاری ما در سال گذشته از ۱۰ میلیارد یورو فراتر رفت. ما مفتخریم که میزبان نزدیک به ۵۰۰ شرکت فرانسوی در عربستان سعودی هستیم که حدود ۳۰ تا از این شرکتها دفتر منطقهای خود را در ریاض تاسیس کردهاند.»
مکرون نیز در سخنانی در این مجمع، فرصتهای همکاری در زمینه انرژی پاک، فناوری، فرهنگ و هوش مصنوعی با عربستان سعودی را مهم دانست و به همافزایی چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی و طرح فرانسه ۲۰۳۰ اشاره کرد. رئیسجمهوری فرانسه در اظهاراتش گفت: «از همه بازرگانان و سرمایهگذاران فرانسوی میخواهم که در پادشاهی سعودی بیشتر سرمایهگذاری کنند، زیرا سرمایهگذاری در اینجا به معنای سرمایهگذاری در کل منطقه است.»
قرارداد مشارکت راهبردی
در جریان سفر رئیسجمهوری فرانسه به ریاض، مکرون و شاهزاده محمد بن سلمان یک قرارداد مشارکت راهبردی با هدف تقویت همکاری در حوزههای دفاعی، انرژی و هوش مصنوعی امضا کردند.
کاخ الیزه با انتشار بیانیهای در این زمینه اعلام کرد که هدف این مشارکت «افزایش همکاری و دستاوردهای ملموس در همه زمینهها» است. بنا بر این بیانیه، در این قرارداد مشارکت، برای میزبانی مشترک نشستی در پاریس به منظور اقدام در زمینه هوش مصنوعی در ماه فوریه هم برنامهریزی شده است.
قراردادهای تجاری
از جمله قراردادهای تجاری امضاشده در سفر مکرون به ریاض میتوان به همکاری غول نفتی فرانسوی توتال انرژی (TotalEnergies) و شرکت انرژی و آب الجمیه (Al Jumeih Energy and Water) برای ساخت نیروگاه خورشیدی «رابغ ۲» اشاره کرد.
برای چند پروژه انرژی خورشیدی دیگر عربستان سعودی نیز قراردادهایی با شرکتهای اوداف (EDF) و اسپیک (SPIC) فرانسه به امضا رسید. در همین حال، شرکتهای فرانسوی قراردادهای ۲۵ ساله خرید برق با شرکت تدارکات برق عربستان سعودی منعقد کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
افزون بر آن، قرارداد همکاری در عرصه هوانوردی و توسعه شرکتهای هواپیمایی میان پاریس و ریاض امضا شد. بنا بر گزارشهای منتشرشده، این مشارکت راهبردی گامی اساسی در تقویت بخش هواپیمایی عربستان سعودی است و بر تعهد هر دو طرف برای تقویت روابط قویتر و رشد متقابل در بخش هوانوردی تاکید میکند.
در یک توافقنامه دیگر، نیز شرکت سانوفی (Sanofi) در حوزه بیوفارما که چندین شرکت داروسازی و آزمایشگاههای داروسازی فرانسوی و اروپایی را مدیریت میکند، برای گسترش پروژههای مراقبتهای بهداشتی خود در عربستان سعودی توافقهایی را امضا کرد.
در همین حال، امانوئل مکرون روز سهشنبه اعلام کرد که فرانسه و عربستان سعودی قصد دارند توافق فروش جنگندههای رافال به این پادشاهی را پیش ببرند. مکرون تاکید کرد: «ما در حوزه امنیت و دفاع بهوضوح پیشرفت داشتهایم. بهویژه با توجه به تمایل دو طرف به پیشرفت در زمینه توافق رافال که تغییری مهمی در روابط دوجانبه است.»
انرژی پاک
انرژی سبز نیز یکی از سرفصلهای مهم در دیدار مقامهای سعودی و فرانسوی بود و موافقتنامههایی که از پروژههای انرژی تجدیدپذیر حمایت میکند، به امضا رسید.
مارک فراچی، نماینده وزیر صنعت فرانسه، بر اهمیت تقویت روابط دو کشور برای رسیدن به اهداف محیطزیستی تاکید کرد. او افزود: «چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی و طرح فرانسه ۲۰۳۰ پروژههای تحولآفرینی محسوب میشوند که برای مقابله با چالشهای زمانه ما، ایجاد رشد پایدار برای آینده و توسعه شهرهای هوشمند و بدون آلایندگی طراحی شدهاند.»
فراچی با اشاره به اینکه اهداف چشمانداز ملی فرانسه دستیابی به هدف کربنزدایی و توسعه انرژی سبز است، گفت: «فرانسه به عربستان سعودی به عنوان یک شریک حیاتی نگاه میکند و معتقدیم که با مشارکت، میتوانیم به اهداف مشترک در زمینه نوآوری و حفاظت از محیط زیست برسیم.»
یکی از معاملات مهم در جریان سفر مکرون به ریاض شامل قرارداد صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی با شرکت بازیافت فرانسوی وئولیا (Veolia) بود که بر مدیریت زباله و ابتکارات بازیافت در پادشاهی سعودی تمرکز خواهد کرد.
در طول سالهای گذشته، هر دو کشور انرژی پاک را در اولویت قرار دادهاند و همانطور که فرانسه در زمینه حفاظت از محیط زیست گامهای مهمی برداشته، عربستان سعودی نیز بهعنوان یک بازیگر مهم در انرژیهای تجدیدپذیر ظاهر شده است. ابتکاراتی مانند سرمایهگذاری در پروژههای خورشیدی، بادی و آبی عربستان سعودی با اهداف اقلیمی فرانسه همخوانی دارد و همافزایی بین دو کشور را تقویت میکند.
قراردادهای فرهنگی
همانطور که پیش از سفر امانوئل مکرون به ریاض اعلام شد، یکی از اهداف مهم این سفر، تعمیق روابط فرهنگی میان این دو کشور است و طی روزهای حضور مقامهای فرانسوی در عربستان سعودی، این دو کشور ۹ قرارداد همکاری فرهنگی امضا کردند.
روز سهشنبه راچیدا داتی، وزیر فرهنگ فرانسه و همتای سعودی او، شاهزاده بدر بن فرحان آل سعود، ۹ قرارداد در زمینههای باستانشناسی، سینما و سایر عرصههای فرهنگی به امضا رساندند.
کارشناسان فرانسوی پیش از این در توسعه منطقه العلا واقع در شمال غربی عربستان سعودی نقش چشمگیری داشتند و در جریان دیدار اخیر مقامهای پاریس و ریاض نیز تاکید شد که این همکاریها ادامه خواهد داشت.
قراردادهای فرهنگی دو کشور شامل آموزش هنرمندان، بررسیهای باستانشناسی و سازماندهی کارگاههای آموزشی است. این قراردادها نقطه عطفی در روابط فرهنگی عربستان سعودی و فرانسه به شمار میرود که بر تعهد مشترک به پیشبرد میراث فرهنگی جهانی و بهکارگیری نوآوری در هنر تاکید دارند.
نام مرکز آثار ملی فرانسه، مجری پروژههای میراث و املاک فرهنگی، موسسه ملی تحقیقات باستانشناسی فرانسه، کتابخانه ملی فرانسه، مرکز ملی سینما، موسسه ملی میراث فرهنگی فرانسه و چندین نهاد دیگر در این قراردادها ذکر شده است.
میراث غنی عربستان سعودی، از العلا تا درعیه، طرحی برای ابتکارات مشترک ارائه میدهد و مرکز این ابتکارات منطقهای به نام «ویلا هگرا» است؛ یک موسسه فرهنگی در العلا، شهر باستانی عربستان سعودی، که بر اساس یک توافقنامه بین دولتی در سال ۲۰۲۱ تاسیس شد و قرار است همکاریها در این زمینه ادامه داشته باشد.
گفتوگوهای دیپلماتیک
بحثهای دیپلماتیک نیز از محورهای سفر مکرون به عربستان سعودی بود و مذاکرات مقامهای دو کشور در این دیدارها بر تنشهای منطقهای در خاورمیانه متمرکز بود.
رئیسجمهوری فرانسه و ولیعهد عربستان سعودی در این نشستها بر لزوم تلاش برای کاهش تنشها به ویژه در غزه تاکید کردند. امانوئل مکرون گفت که پاریس و ریاض به طور مشترک به کار در جهت آتشبس فوری، آزادی گروگانها، اطمینان از ارسال کمکهای بشردوستانه و جستوجوی راهحل سیاسی برای پایان مناقشه اسرائیل و فلسطین بر اساس راهحل دو کشوری متعهدند.
شاهزاده بن سلمان و امانوئل مکرون همچنین متعهد شدند که تلاشهای دیپلماتیک را برای تحکیم آتشبس بین اسرائیل و لبنان دنبال کنند.
در همین حال، رئیسجمهوری فرانسه روز سهشنبه اعلام کرد که او و ولیعهد عربستان سعودی، در ماه ژوئن ریاست مشترک کنفرانسی درباره تاسیس کشور فلسطین را بر عهده خواهند داشت. او افزود: «در ماههای آینده، ابتکارات دیپلماتیک خود را مشترکا گسترش خواهیم داد تا همه را در این مسیر همراه کنیم.»