اختصاصی ایندیپندنت فارسی؛ اختلاس ۲۰ هزار میلیارد تومانی در شرکت معدنی گل‌گهر سیرجان

«علاوه بر مدیران گل‌گهر و برادر فراری مدیرعامل، پای ده‌ها مدیر حکومتی و نماینده مجلس نیز در این پرونده وسط است»

ایمان عتیقی، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر سیرجان، شهریور ۱۴۰۲‌ــ ایندیپندنت فارسی

یک وکیل دادگستری در شهرستان سیرجان روز پنجشنبه ۶ دی‌ماه با ارسال مستندات و مدارکی به ایندیپندنت فارسی خبر داد که در شرکت دولتی و معدنی گل‌گهر سیرجان اختلاسی گسترده به مبلغ حداقل ۲۰ هزار میلیارد تومان رخ داده است.

براساس این اطلاعات، آغاز سندسازی‌ها، برداشت‌های پنهانی از حساب‌های خارجی و فروش غیرقانونی محصولات استخراج‌شده، از زمان انتصاب ایمان عتیقی به‌عنوان مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر سیرجان در بهمن ۱۳۹۹ آغاز شد و تا مهرماه ۱۴۰۳ ادامه داشته است.

این وکیل سیرجانی و کارشناس قوه قضاییه جمهوری اسلامی می‌گوید: «پشتوانه امنیتی و حکومتی ایمان عتیقی چنان قوی است که با وجود بازداشت ۱۲ نفر از معاونان، اعضای هیئت‌مدیره و شماری از منصوبان عتیقی، او همچنان در سمتش حضور دارد. علاوه بر ایمان عتیقی، مهدی عتیقی، برادر او نیز از اصلی‌ترین متهمان این پرونده محسوب می‌شود که تابعیت آلمان دارد. مهدی را برادرش ایمان به‌عنوان نماینده گل‌گهر در آلمان و مدیر شرکت گل‌گهر جی‌ام‌بی‌اچ، یا همان گل‌تک در شهر دوسلدورف منصوب کرد و حالا با وجود احضار قضایی پیاپی حاضر به بازگشت به ایران و حضور در جلسات دادگاه نیست. بررسی جزئیات این پرونده تا هفته جاری نشان می‌دهد که دست‌کم ۲۰ هزار میلیارد تومان از درآمدها و منابع شرکت گل‌گهر به سرقت رفته و البته در این پرونده به جز مدیران گل‌گهر، پای ده‌ها مدیر دولتی و حکومتی، در کنار چند نماینده سابق و فعلی مجلس نیز وسط آمده است.»

این منبع آگاه افزود: «با توجه به اینکه بررسی و تحقیقات همچنان ادامه دارد، پیش‌بینی می‌شود جمع مبلغ اختلاس‌‌شده در این پرونده از عدد ۲۰ هزار میلیارد تومان هم فراتر برود. البته با توجه به حضور ایمان عتیقی در آلمان، به بازگشت بخش چشمگیری از مبلغ اختلاس‌شده امید چندانی نیست. در واقع ایمان عتیقی به‌عنوان وکیل و نماینده برادرش و تمامی مدیران گل‌گهر، برای مدیریت حساب‌های بانکی آنان و انتقال مبالغ سنگین به حساب‌هایی امن، در آلمان مستقر شده بود و بخشی دیگر از مبالغ اختلاس‌شده هم به رمزارز تبدیل شده است.»

بررسی سوابق ایمان عتیقی نشان می‌دهد که او دانش‌آموخته دانشگاه امام صادق است و از مدیران وابسته به سپاه پاسداران در استان کرمان محسوب می‌شود و در دولت ابراهیم رئیسی با احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد این دولت، روابط صمیمانه‌ای داشت. عتیقی یک سال پس از تصدی سمت مدیرعاملی شرکت گل‌گهر، مدعی شد که تحریم‌های اقتصادی غرب علیه جمهوری اسلامی در صنعت فودلا ایران «بی‌اثر» است.

معدن سنگ آهن گل‌گهر در شهرستان سیرجان با ذخیره زمین‌شناسی هزار و ۱۳۵ میلیون تن، بزرگ‌ترین معدن شناخته‌شده سنگ‌آهن در خاورمیانه شناخته می‌شود که ارزش تنها یکی از بخش‌های آن با نام معدن شماره ۳ گل‌گهر در سال ۱۳۹۰ حدود ۶۵ میلیارد دلار براورد شد. معادن گل‌گهر با داشتن یکی از غنی‌ترین ذخیره‌ سنگ‌آهن خاورمیانه، به عنوان یک قطب صنعتی در تولید آهن و فولاد ایران مطرح‌اند و شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر سیرجان به مدیرعاملی ایمان عتیقی با ده‌ها شرکت و پیمانکار تابع نیز برداشت‌کننده انحصاری این معدن عظیم محسوب می‌شود.

شرکت معدن گل‌گهر وابسته به صنایع معدنی ایران است و بنا بر اطلاعات رسیده به ایندیپندنت فارسی، اکنون برخی از مدیران ارشد آن مانند کسری غفوری و رامین سارنگ در ارتباط با پرونده اختلاس ۲۰ هزار میلیارد تومانی بازداشت شده‌اند. ایمان عتیقی به‌عنوان مدیرعامل و محمود زیدآبادی‌نژاد، از اعضای هیئت‌مدیره گل‌گهر، نیز تحت بازجویی و پیگرد قضایی قرار گرفته‌اند.

دوم آبان‌ماه دادخدا سالاری، مدیرکل بازرسی قوه قضاییه در استان کرمان، بدون نام بردن از شرکت گل‌گهر یا میزان اختلاس انجام‌شده در این پرونده، خبر داده بود که «چهار نفر از مسئولان و معاونان یکی از شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی استان به اتهام اختلاس، ارتشا و تبانی دستگیر شدند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش از آن در شهریور ۱۴۰۱ هم خبرگزاری دانشجو در گزارشی با عنوان «فولاد مبارکه دیگری در راه است؟»، از وقوع «تخلفات مالی گسترده در قرارداد‌های معادن استان کرمان» خبر داد و نوشت دخالت برخی نمایندگان مجلس در انتصاب اعضای هیئت‌مدیره و مدیرعامل بزرگ‌ترین معدن سنگ آهن کشور‌ــ که به معدن گل‌گهر اشاره داردــ مشاهده شده است.

تحقیق و تفحص مجلس ایران از کارخانه فولاد مبارکه اصفهان در مهر ۱۳۹۷ از اختلاس ۹۲ هزار میلیارد تومانی در این کارخانه پرده برداشته بود.

این خبرگزاری در بخشی از گزارش خود درباره گل‌گهر نوشت: «به‌عنوان مثال، مبلغ ۲۸۹ میلیارد تومان برای شرکت تامین‌کننده واریز شد، اما مدارکی دال بر انتقال ماشین‌آلات به شرکت ارائه نشده است. همچنین در مرتبه دیگر، مبلغ ۶۸ میلیارد تومان بابت اجاره ماشین‌آلات تخصیص داده شد، اما درباره نحوه خرج و مخارج و بهره‌وری این مورد نیز مدرکی به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه نشد و سازمان بورس این مورد را تخلف در هیئت‌مدیره معدن قلمداد می‌کند.»

اما در تازه‌ترین گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های ایران درباره پرونده اختلاس گل‌گهر، وب‌سایت تابناک روز یکشنبه دوم دی‌ماه در گزارشی با عنوان «امپراتوری فساد در آستانه فروپاشی؟» نوشت: «آنچه این ماجرا را جنجالی‌تر کرده، افشای نفوذ و روابط پشت‌پرده برخی مدیران این مجموعه است که به گفته منابع مطلع، با تکیه بر حامیانی قدرتمند و ساختارهای فرادولتی، سال‌ها در برابر هرگونه تغییر مقاوم بوده‌اند. این افراد با بهره‌گیری از قدرتی که ظاهرا به دولت‌ها محدود نمی‌شود، توانسته‌اند همچنان بر اریکه قدرت باقی بمانند؛ حتی در شرایطی که تخلفات مالی و مدیریتی آن‌ها بر همگان آشکار شده است.»

ایندیپندنت فارسی ۱۲ خرداد در گزارشی اختصاصی خبر داد که مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، در پرونده معروف فساد گسترده مالی در این فدراسیون، به دلیل دریافت ۲۰۰ عدد سکه بهار آزادی از مدیران باشگاه گل‌گهر سیرجان به صورت رشوه، تحت پیگرد قضایی قرار گرفته است. اما با گذشت شش ماه، همچنان از محاکمه یا صدور حکم قضایی علیه مهدی تاج و باشگاه گل‌گهر که مدیریت آن نیز زمانی بر عهده ایمان عتیقی بود، خبری منتشر نشده است.

در یک دهه اخیر، حجم اختلاس و سوءاستفاده‌های مالی مدیران نظام جمهوری اسلامی از منابع عمومی، به میزان چشمگیری افزایش یافته و دامنه آن به نزدیکان علی خامنه‌ای و سران ارشد نظام مانند رئیس مجلس شورای اسلامی یا ائمه جمعه هم رسیده است.

بیشتر از اقتصاد